Now Reading:
Habijan: Ne mislim da je moj ton jučer bio neprimjeren – samo sam pokušavao doći do riječi
Full Article 4 minutes read

Habijan: Ne mislim da je moj ton jučer bio neprimjeren – samo sam pokušavao doći do riječi

habijan

Ne stišavaju se reakcije na jučerašnju sjednicu varaždinskog Gradskog vijeća na kojoj je, između ostalog, došlo do verbalnog sukoba između predsjednika Vijeća, Damira Habijana i vijećnice iz redova Reformista, Natalije Martinčević. Nakon što se Martinčević jutros obratila novinarima, presicu je sazvao i predsjednik Gradskog vijeća.

Jučer ste imali priliku čuti da sam pozvao i gradonačelnika i njegove zamjenike kao i sve vijećnice i vijećnike da se prilikom rasprava pridržavaju odredbi poslovnika o radu gradskog vijeća. Također, zamolio sam ih da ne upadaju u riječ jedni drugima, da se ne vrijeđa kolege, da se pazi koje riječi se koriste u raspravi – istaknuo je Habijan dodavši:

Nažalost, pojedini vijećnici i dalje ne poštuju odredbe poslovnika, već koriste gradsko vijeća kao poligon za glasanje i kao teren za skupljanje političkih poena.
Kao što sam rekao na svečanoj sjednici gradskog vijeća neću dopustiti da se gradsko vijeće zloupotrebljava za skupljanje jeftinih političkih poena. Pritom mislim i na jučerašnji nastup vijećnice Martinčević koja nije govorila o temi koja je bila na dnevnom redu.
Habijan je istaknuo da je, sukladno poslovniku, zamolio vijećnicu Martinčević da se drži dnevnog reda te joj nakon opetovanog kršenja poslovnika, izrekao opomenu opet sukladno poslovniku.

Predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća podsjetio je i kada je donijet važeći poslovnik.

Bilo je to u vrijeme mandata vijećnice Martinčević, stoga sam iznenađen da nakon što je u četiri mandata bila vijećnica, zamjenica gradonačelnika i saborska zastupnica, ne poznaje odredbe poslovnika.

Habijan smatra i da je Natalija Martinčević pokazala opravdanu nervozu prilikom spomena baliranog otpada.

To razumijem, jer je u vrijeme kada je ona bila zamjenica gradonačelnika donijeta odluka o koncesiji, a za vrijeme njenog mandata donijeta je i odluka da su ugovori s T&H invest ništetni. Nadalje, vijećnica Martničević je prošle godine svega dva puta bila na sjednici gradskog vijeća i mislim da ako ništa drugo onda prema njenim biračima ali i drugim Varaždinkama i Varaždincima nije korektno da ne dolazi na sjednice jer za to prima naknadu. Mogu razumjeti i njenu zbunjenost da ne može govoriti o čemu želi, jer ako joj se prije u prijašnjim sazivima vijeća podilazilo i omogućavalo da govori o stvarima koje nisu na dnevnom redu ja joj (ali niti bilo kojem drugom vijećniku) neću dopustiti i poslovnik je po tom pitanju jasan – izjavio je Habijan koji je istaknuo i kako nije zadovoljan demonstrativnim napuštanjem sjednica GV-a:

Ovo je, ako se ne varam, bio treći put zaredom da su vijećnici iz redova Reformista napustili sjednicu. Ne mogu to činiti u svakoj prilici kada im nešto nije po volji – to je domena dječjeg vrtića i to nije moj nivo. To je cirkus, a ja kao predsjednik gradskog vijeća neću dopustiti narušavanje ugleda gradskog vijeća. Uvažena vijećnica morat će promijeniti način vođenja kampanje za izbore, pa predlažem da počne s konkretnim projektima.

Na novinarski upit kako komentira činjenicu da je u jednom trenutku doista povisio ton, Habijan je odgovorio:

Ponekad morate biti glasniji. Ja sam samo pokušavao doći do riječi i ne smatram da je moj ton bio neprimjeren.

Predsjednik Gradskog vijeća izrazio je i žaljenje što se i u medijima prenose samo sukobi koji se pojave na sjednicama te podsjetio da je jučer kao predsjednik vijeća točku 9 dnevnog reda pod nazivom strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom stavio na prvo mjesto.

Učinio sam to zato da bi dali važnost tom dokumentu. I to je sadržaj koji me zanima, to su stvari kojima se želim baviti, a politiziranje demagogija i floskule nikada nisu bile dio mog političkog djelovanja niti će biti – naglasio je Habijan i zaključio:

Pozivam sve vijećnice i vijećnike da se urazume i krenu odgovorno ponašati prema povjerenju građana koje su dobili na izborima i da svako svoje daljnje djelovanje usmjere ka dobrobiti svih Varaždinki i Varaždinaca.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.