Now Reading:
Za jedinstveno Varaždinsko bučino ulje pokrenut postupak zaštite naziva oznakom zemljopisnog podrijetla
Full Article 4 minutes read

Za jedinstveno Varaždinsko bučino ulje pokrenut postupak zaštite naziva oznakom zemljopisnog podrijetla

Varaždinsko bučino ulje ima specifičan i jedinstven okus, iznimno je kvalitetno i ima niz blagotvornih učinaka na zdravlje poput smanjenja kolesterola u krvi ili regulacije krvnog tlaka, što su potvrdila znanstvena istraživanja.


Za ovaj izvanredan proizvod je udruga „Varaždinsko bučino ulje“ uz potporu Varaždinske županije pokrenula postupak zaštite naziva oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Republike Hrvatske.


– Zahtjev za zaštitu s opsežnom dokumentacijom, na kojoj se radilo godinu i pol dana, 28. veljače je predan Ministarstvu poljoprivrede. Varaždinsko bučino ulje je izuzetno važan proizvod za koji do kraja godine očekujemo dobivanje nacionalne zaštite, a potom u roku od 1,5 do dvije godine i na razini EU. Time je Varaždinska županija postala jedina u Hrvatskoj s četiri autohtona proizvoda koji su već zaštićeni ili u postupku zaštite. Poznato je da Varaždinsko zelje ima zaštićenu oznaku izvornosti pri EU, Zagorski puran zemljopisnog podrijetla u EU, a Varaždinski klipič zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla u Hrvatskoj te je u postupku zaštite pri EU – rekao je župan Radimir Čačić.


Upravo je on prije 1,5 godinu pokrenuo promociju i brendiranje ovog izvrsnog ulja, koje je dobilo svoju knjigu recepata, ali i originalnu bocu s etiketom.


– Na Varaždinsku županiju se odnosi 25 posto ukupne proizvodnje bučinog ulja u Hrvatskoj, a 1 posto na razini EU. Kvaliteta je vrhunska i napokon prepoznata zahvaljujući našim aktivnostima. Putem udruge Varaždinsko bučino ulje kvaliteta ulja se kontinuirano prati i mjeri, ali je i propisano da se originalna boca s oznakom „Varaždinsko bučino ulje“ smije puniti isključivo 100 posto čistim bučinim uljem, bez ikakvih primjesa ili mikseva. To danas nema nijedan drugi brend u Hrvatskoj. Kad završi postupak zaštite, dodatna vrijednost na originalnoj boci bit će markica s oznakom zemljopisnog podrijetla – istaknuo je župan Čačić.


Za proizvođače je postupak zaštite iznimno važan, navela je Andreja Petrović, tajnica udruge Varaždinsko bučino ulje. – Za nas to znači prepoznatljivost na tržištu. Kad proizvod ima oznaku zaštite na nacionalnoj, a potom i na EU razini, lako se možete predstaviti i kupac vas ozbiljnije shvaća, jer zna koje je podrijetlo proizvoda i zna da je kvalitetno. Nadam se da ćemo mi proizvođači iskoristiti prednosti koje imamo te da ćemo se etablirati na nacionalnoj, ali i europskoj razini. Sve preduvjete za proizvodnju imamo i potrudit ćemo se osigurati količine i kvalitetu – rekla je Andreja Petrović. 

Zaštita „Varaždinskog bučinog ulja“ temelji se na tradicionalnoj proizvodnji, koja na području županije ima višestoljetnu tradiciju, kao i na kontinuiranom korištenju imena.  

– Na početku smo postupka zaštite, ali na kraju s prikupljanjem opsežne dokumentacije kojom smo, vjerujem, dokazali da je Varaždinsko bučino ulje ovdje prisutno desetljećima, da se njegovo ime koristi te se upotrebljava u svakodnevnom životu. U povijesnim zapisima navedeno je da su se još prije 150 godina u selu Biškupec pokraj Varaždina stanovnici bavili uzgojem buča i proizvodnjom bučinog ulja. Polovicom 19. stoljeća počela je manufakturna proizvodnja, a na Prvoj dalmatinsko-hrvatsko-slavonskoj gospodarskoj izložbi 1864. godine u Zagrebu jedina bučina ulja bila su predstavljena upravo iz Varaždinske županije. Proizvodili su ih barun Metel Barlabaševečki Ožegović iz sela Bela te barun Juraj Rauch iz sela Martijanec – iznio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek.


Uvjeti za uzgoj buča golica u županiji su idealni zbog tla i mikroklime zahvaljujući čemu „Varaždinsko bučino ulje“ postiže posebnu kvalitetu. Sadrži visoki udio nezasićenih masnih kiselina poput esencijalne linolne i oleinske kiseline, što ga svrstava među najznačajnije izvore omega-3 nezasićenih masnih kiselina, čiji je učinak na zdravlje znanstveno dokazan. – Nutricionisti preporučuju da se svaki dan konzumira jedna čajna žličica Varaždinskog bučinog ulja – napomenuo je Vincek.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.