Now Reading:
Znate li da tartufa ima i u Varaždinskoj županiji
Full Article 3 minutes read

Znate li da tartufa ima i u Varaždinskoj županiji

tartufi

U Županijskoj palači danas su predstavljeni preliminarni rezultati istraživanja tartufarstva Varaždinske županije u gospodarske i turističke svrhe. Ovu potpuno novu granu poljoprivredne, gospodarske i turističke djelatnosti predstavili su danas stručnjaci s Hrvatskog šumarskog instituta te brojni drugi stručnjaci u području tartufarstva.

Uz nemjerljiv ekološki značaj, podzemne gljive imaju važnu socio-ekonomski značaj. Tartufi primjerice su najskuplje gljive na svijetu. Na području Varaždinske županije krenulo se s istraživanjem područja za pronalazak i uzgoj crnih tartufa, koji su unatoč nižoj cijeni u odnosu na bijele tartufe, vrlo cijenjeni u lokanim i globalnim gastronomijama. Crni tartufi uspješno se uzgajaju i na plantažno što doprinosi potpuno novom pristupu obrade poljoprivrednih zemljišta na području Varaždinske županije.

U Varaždinskoj županiji otkrivena su područja na kojima su pronađeni tartufi. Ono što je važno za nas je da je od 40 prikupljenih uzoraka podzemnih gljiva, 28 tartufa, što znači da su 3/4 podzemnih gljiva upravo tartufi. Zanimljivo je da su to komercijalni tartufi i da su u Varaždinskoj županiji po prvi puta u Republici Hrvatskoj pronađene dvije vrste tartufa. Ovdje već postoje 4 – 5 pilot projekata plantažnog uzgoja tartufa, a to sve je od velike važnosti za gospodarstvo, turizam i poljoprivredu – naglasio je župan Radimir Čačić.

Župan je istaknuo i da je na području Općine Vinice pronađeno prvorazredno stanište tartufa, što daje temelj za pilot projekt plantažnog uzgoja u Centru kompetentnosti Vinica.
U Paki je prije nekoliko godina započela manifestacija „Dani vrganja u Paki“, a upravo na tom području pronađeni su i prvi tartufi.

Cilj nam je povezati tartufarstvo s gospodarstvom ali naravno i s turizmom. Kroz tartufarstvo možemo povezati ruralna područja, naše OPG-ove i kuće za odmor s pričom. Sve to daje nam priliku da se s tim proizvodom pozicioniramo i van prostora naše županije – naglasio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Varaždinske županije Mladen Jakopović.

Kako je teklo samo istraživanje na području Varaždinske županije pojasnio je dr.sc. Željko Zgrablić iz Hrvatskog šumarskog instituta.

Istraživali smo uz pomoć dresiranog psa, što nam je najpouzdanija metoda. Na gotovo svim lokacijama gdje smo bili pronašli smo podzemne gljive. Oduševio nas je Arboretum Opeka gdje smo imali fantastičan rezultat. Siguran sam da je na cijelom području Županije potencijal ogroman, a nadamo se da ćemo i dalje istraživati jer vjerujem da smo tek zagrebli u površinu pronalaska – naglasio je Zgrablić.

Nakon održane prezentacije rezultata preliminarnog istraživanja, Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza prezentirao je jela spremljena od tartufa s područja Varaždinske županije.

Na predstavljanju rezultata uz župana Varaždinske županije Radimira Čačića, bila je i predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, direktor turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini te predsjednici turističkih zajednica s područja Varaždinske županije kao i brojni ugostitelji.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.