Now Reading:
„DANI ISTRE U MEĐIMURJU“ – dvije hrvatske regije produbljuju suradnju
Full Article 6 minutes read

„DANI ISTRE U MEĐIMURJU“ – dvije hrvatske regije produbljuju suradnju

bio gi forum

Sporazum o suradnji na koji su župan Međimurske županije Matija Posavec i župan Istarske županije Valter Flego potpisali u studenom 2018., omogućio je manifestaciju „Dani Istre u Međimurju“ koja je ovoga vikenda održana brojnim događanjima. U „Mamici“ u Pušćinama okupili su se zainteresirani obrtnici, poduzetnici, ugostitelji i turistički djelatnici iz obje županije. Okupljenima su se obratili župani Međimurske i Istarske županije. Župan Matija Posavec rekao je kako su dvije regije u mnogočemu slične. Otvorenost, tolerantnost, solidarnost, humanost i radišnost su vrijednosti koje su utkane u stanovništvo obiju županija. „Naše dvije regije mogu biti primjer prijateljstva i suradnje čitavoj Hrvatskoj. Imamo toliko toga za pokazati i ponuditi i uvjeren sam da ćemo kroz brojna događanja koja nas očekuju učiniti korak više u našoj suradnji koju su još prije četiri godine započele općina Nedelišće s gradom Vodnjanom, te općina Šenkovec sa gradom Rovinjom.“

Župan Valter Flego je izrazio zadovoljstvo što Sporazum nije samo još jedan u nizu dokumenata već vrlo konkretan doprinos povezivanju i rezultatima koji neće izostati. „ Mi nismo konkurencija jedni drugima, upravo suprotno. Siguran sam da jedni druge itekako možemo oplemeniti, dignuti naše odnose na jednu višu razinu. Prostora za suradnju itekako ima bez obzira što smo dvije najuspješnije hrvatske županije jer stvaramo jedan novi okvir suradnje koji će sigurno biti primjer i ostalim hrvatskim regijama.“
Svečanu večeru pripremio je poznati istarski kuhar Vladimir Pantović Panta koji je sudjelovao u najviše kulinarskih show-ova u Hrvatskoj te je i svojevrsni zaštitni znak istarske gastro scene. U pripremi istarskih specijaliteta pomagala mu je supruga Branka, a međimursku kuhinju predstavila je Sandra Nedeljko iz restorana Mamica. Održana je prezentacija međimurskih i istarskih vina, uz nastup Mirka Švende Žige.

U subotu, 2. ožujka program je započeo otvorenjem „Dana otvorenih vrata Istre“, gdje su predstavljeni gospodarski i turistički potencijali Istre. Župani Flego i Posavec simboličnim rezanjem pršuta otvorili su ovu manifestaciju te izrazili nadu da će ona postati tradicija.

U sklopu manifestacije održan je i sastanak udruge „AgroRovinj“ na čelu s predsjednikom Kristijanom Damjanićem s udrugom „Najbolje z Međimurja“ na čelu s predsjednicom Valentinom Hažić. Sastanku su pored zainteresiranih OPG-ova s područja Međimurske županije nazočili i Goran Trojanović predsjednik Upravnog odbora udruge AgroRovinj, Emil Nimčević ravnatelj strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja, Stanislav Briškovski član Odbora za gospodarstvo, turizam i ugostiteljstvo grada Rovinja.

Predsjednik udruge AgroRovinj, ujedno i zamjenik gradonačelnika grada Rovinja Kristijan Damjanić predstavio je udrugu i njene djelatnosti kazavši „ AgroRovinj je najstarija udruga u republici Hrvatskoj osnovana 1996. i danas okupljamo više od tri stotine članova. Cilj nam je pomoći našim poljoprivrednicima od nabave sadnog materijala, edukacije do plasmana i promocije proizvoda. S tim ciljem u srpnju 2018. otvorili smo i trgovinu „Okusi polja-I sapori dei campi“ u centru Rovinja, a zadovoljstvo mi je što se možemo predstaviti na „Danima Istre u Međimurju“.

Predsjednica udruge Najbolje z Međimurja Valentina Hažić predstavila je udrugu te je izrazila zadovoljstvo i zahvalnost županijama na inicijativi ovoga susreta. „Mi smo mlada udruga, ali naši članovi dugogodišnji su uspješni proizvođači. Kroz projekt „Agrishort“ zaživjela je i ideja kratkog opskrbnog lanca putem kojega će 21 poljoprivredni proizvođač bez posrednika prodavati svoje proizvode u krugu od 50 kilometara, a pred otvaranjem smo i trgovine.“

Dogovoren je nastavak suradnje koja će biti i formalizirana potpisivanjem Sporazuma o suradnji dvije udruge te plasmana proizvoda u prodavaonice udruga. Kako obje udruge surađuju s hotelskim kućama i ugostiteljima koji svojim gostima nude domaće, eko, bio i bio dinamičke proizvode, u skoroj budućnosti Udruge će organizirati i predstavljanje proizvoda u Istri i Međimurju.

Župani Flego i Posavec su nazočili i otvorenju 2. Bio GI foruma u Liffeclass Termama Sv. Martin gdje su zajedno sa predsjednikom Demeter Internationala Helmyem Abouleishom i ravnateljicom centra „Rudolf Steiner“ iz Donjeg Kraljevca Dijanom Posavec otvorili radove na hotelskom biodinamičkom vrtu, jedinom takvom u Svijetu, u kojemu će gosti sami moći brati voće i povrće, simbolično zasadivši stablo jabuke.
Sudjelujući na panelu 2. Bio GI foruma, župani su govorili o rezultatima koje su dvije županije postigle na području eko, bio i bio dinamičke proizvodnje.

U nastavku je održan i službeni prijem i radni sastanak u prostorijama Međimurske županije na kojemu su dogovorene konkretne daljnje aktivnosti povezivanja i suradnje. Sastanku su nazočili i pročelnik kabineta župana Duško Kišberi, gradonačelnici Rovinja Marko Paliaga, Poreča Loris Peršurić i Vodnjana Klaudio Vitasović sa zamjenikom gradonačelnika Eneom Codacciem, zamjenica župana Sandra Herman, pročelnica UO za poslove župana Vesna Haluga, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, načelnik općine Nedelišće Darko Dania i načelnik općine Šenkovec Saša Horvat.

Sudionici sastanka izrazili su zadovoljstvo da je već nakon nekoliko mjeseci Sporazum zaživio i da su i u dva dana „Istre u Međimurju“ sklopljena nova i učvršćena postojeća prijateljstva koja su zaslužna što je suradnja dviju županija i formalizirana u studenome 2018. godine u Vodnjanu. Dogovoreno je intenziviranje suradnje na područjima turizma, gospodarstva, korištenja EU fondova kroz povezivanje dviju turističkih zajednica, sajmova, promociju gospodarskih potencijala te povezivanje i drugih gradova i općina. Najavljeno je povezivanje grada Poreča s općinom Sv. Martin na Muri.

„Već u ponedjeljak stručne službe Istarske županije dobit će zadatak da istraže i predlože područja na kojima možemo još bolje surađivati. Proveli smo dva dana u Međimurju i mogu najaviti održavanje „Dana Međimurja“ u Istri“ , kazao je župan Flego.
Župan Posavec se nadovezao te istaknuo kako je posebnost ove dvije županije što bez obzira na izostanak veće potpore i razumijevanja od strane države imaju sjajne gospodarske pokazatelje koje ih svrstavaju u sami vrh Republike Hrvatske na brojnim područjima.

„U odnosu na 2008. jedino Istra s 2,9% i Međimurje s 2,8% bilježe rast BDP-a i primjer smo mnogima, a uvjeren sam da ćemo nakon ova dva dana biti primjer kako dvije županije pomažu jedna drugoj da budu još uspješnije, budući da upravo zbog indexa razvijenosti ne možemo koristiti sve EU fondove. I mi ćemo razmotriti i predložiti područja koja smatramo najznačajnijima za što bolji nastavak buduće suradnje Istre i Međimurja.“ zaključio je župan Posavec.

Zaključno, u dva dana intenzivnih sastanaka u iznimno prijateljskom i poticajnom okružju, učinjeni su konkretni koraci, dogovorena je buduća suradnja na svim razinama te je dan izniman primjer kako dvije županije mogu i moraju surađivati.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.