Now Reading:
Predstavljeni rezultati projekta energetske obnove Osnovne škole “Fran Koncelak”
Full Article 3 minutes read

Predstavljeni rezultati projekta energetske obnove Osnovne škole “Fran Koncelak”

U prostorima Osnovne škole „Fran Koncelak“ u Drnju održana je završna konferencija projekta energetske obnove zgrade škole, kojoj su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić, načelnik Općine Drnje Petar Dombaj, ravnatelj škole Ivan Pikivača, pročelnici županijskih upravih tijela, predstavnici izvođača radova tvrtke „Graditeljstvo Vrabelj“, projektant Natko Bilić, predstavnici PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, zaposlenici škole i drugi suradnici.

  Projekt, čiji je nositelj Koprivničko-križevačka županija, nakon dovršetka radova ukupno je vrijedan 2.504.898,14 kuna, a u iznosu od 1.399.114,33 kuna ga je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”. U sufinanciranju je sudjelovalo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini  u iznosu od 812.150,62 kuna, dok je 293.633,19 kuna osigurala Županija u svom proračunu.

  Uvodno se u ime domaćina obratio ravnatelj Pikivača koji je kazao: „Dobrodošli u energetski obnovljenu školu. Nekako nas je zahvatio val gradnje, prvo Sigetec 2013. godine, pa Peteranec 2017. i sada energetska obnova matične škole, a nadamo se da će doći na red i Hlebine i Torčec. Čini se da smo početnu imali nedavno, sve smo stigli u rokovima, veseli nas. Što smo dobili ovim projektom? Prvo ste vidjeli lijepu, novu zgradu, koja je jedan od ukrasa Drnja, u svakoj prostoriji nam je toplo, imamo dobro osvjetljenje, ugrađeni su radijatori i sunčani kolektori za grijanje vode za potrebe školske kuhinje. Sustav izvrsno funkcionira. Načelnici općina Drnje i Peteranec suglasni su da nam pomognu s unutarnjim uređenjem, a u suradnji sa Županijom obnovili smo i sanitarne čvorove na katu i u prizemlju te svlačionice. Hvala koordinaciji koja je uspješno djelovala svo ovo vrijeme i svima uključenima u projekt.

  Načelnik Dombaj također je izrazio zadovoljstvo rezultatima projekta te dodao: „Drago mi je što je Županija prepoznala ovu školu kao mjesto gdje je potrebno uložiti sredstva i poboljšati uvjete za rad i učenje. To je početak ulaganja u školstvo na području Općine, i mi smo prepoznali nužnost toga te ćemo nastaviti u tom smjeru, što je ključno ako želimo zadržati mlade ovdje. Spremni smo ulagati u sve što je potrebno, pokušat ćemo urediti ove prostorije te još jednom zahvaljujem svima koji su doprinijeli ovom projektu jer škola, njezini zaposlenici i učenici to zaslužuju.

  Zamjenik Ljubić je istaknuo: „Ova konferencija dokaz je da nam je ulaganje u obrazovanje osnovni put kojim ćemo nastaviti i dalje, a kao osnivač prije svega želimo unaprijediti materijalne uvjete u svim školama. Brinemo o školama i nadamo se da ćemo poboljšati uvjete obrazovanja. Ovaj projekt je vrijedan, imamo se s čime pohvaliti, a zgrada je energetski učinkovita. U sklopu radova riješen je i problem sanitarnih čvorova i svlačionice, to je Županija financirala s 400 tisuća kuna, a zahvaljujem i općinama Drnje i Peteranec koje su prepoznali važnost tih radova i financijski se uključile. Nadamo se da će učenici i nastavnici biti zadovoljni i da će se uštedjeti sredstva koja će se moći uložiti u druge aktivnosti.“

  Provedbom projekta planira se ušteda u energiji od 75 posto, očekivana godišnja ušteda energije je 164.633,90 kuna s PDV-om, a procjena povrata investicije u odnosu na vlastita sredstva osnivača je dvije godine. Cilj projekta je bio osigurati bolje uvjete rada u školama i ostvariti značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti, uz smanjenje potrošnje energije i emisije CO2.

sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.