Now Reading:
MINISTARSTVO NEMA RJEŠENJA Zbog manipulatora s POS stanovima nastradat će i oni koji će stan morati prodati iz nužde
Full Article 2 minutes read

MINISTARSTVO NEMA RJEŠENJA Zbog manipulatora s POS stanovima nastradat će i oni koji će stan morati prodati iz nužde

Nedavno smo prenijeli vijest o izmjenama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS) koje su puštene u javnu raspravu do 23. ožujka, a novi bi zakon trebao u primjenu ovoga ljeta. No, Ministarstvo graditeljstva kao zakonodavac još ne zna kako će na terenu detektirati POS stanove u nelegalnom najmu, prenosi poslovni.hr

Zbog dosadašnjih manipulacija, u kojima su građani jeftino dolazili do POS stanova da bi ih prodavali po tržišnim cijenama ili iznajmljivali, zakonom se uvodi zabrana preprodaje ili iznajmljivanja. Na upit hoće li se krenuti u redovite kontrole kupljenih POS stanova, iz Ministarstva odgovaraju kako će pitanje provedbe i kontrole utvrditi naknadno.

– Svaku zlouporabu građani su pozvani prijaviti. Vjerujemo da će se zlouporabe svesti na minimum – odgovaraju iz Ministarstva. Utvrdi li se da se stan koristi protivno zakonu, banka će odmah kredit proglasiti dospjelim u cijelosti i pristupiti prisilnoj naplati, a kupac će bit dužan, kaže izmijenjeni zakon, isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora.

To će biti jednostavno otkriti kod prodaje stana kupljenog na kredit, no ostaje nejasno kako će država razotkriti stanove u nelegalnom najmu. Također, iz izmjena zakona proizlazi da će zbog manipulatora nastradati i oni koji stan moraju prodati iz nužde – jer su se supružnici razveli, jer su ostali bez posla pa više ne mogu plaćati kredit, moraju preseliti u drugi grad i slično. Za njih, zasad, u zakonu nema olakotnih okolnosti.

– Nema mehanizama kojima će država razotkrivati ilegalno iznajmljene POS stanove, kao što nema općenito političke volje države da se ulovi u koštac s nelegalnim najmom. Da sada odem na Cvjetni trg prodavati kestenje, odmah bih morao pokazati dozvolu za to. Ali da imam dva stambena bloka koja iznajmljujem na crno, nitko me ništa ne bi pitao – paradoks je na koji upozorava prof. dr. sc. Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

preuzeto: www.aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.