Now Reading:
Održan „IV. Obrtnički forum – obrtništvo Zagrebačke županije“
Full Article 3 minutes read

Održan „IV. Obrtnički forum – obrtništvo Zagrebačke županije“

Raste broj obrtnika na prostoru Zagrebačke županije! Lani ih je bilo šest posto više nego godinu dana ranije, a početkom ove u evidenciji je bilo 5087 obrta.

„U sinergiji sa Zagrebačkom županijom poboljšavamo stvari kako bi obrtnicima olakšali poslovanje. Ima problema, ali bitno je da se ‘kotač vrti’, da se oni rješavaju“, u uvodu „IV. Obrtničkog foruma – obrtništvo Zagrebačke županije“, kojom prigodom su i izneseni podaci o broju obrta, rekao je Mirza Šabić, predsjednik OK Zagreb. Forum je, u organizaciji Zagrebačke županije i Obrtničke komore Zagreb održan u Ivanić-Gradu. Govoreći o izazovima u obrtništvu, Šabić je rekao da je najveći problem nedostatak radne snage.

„Ni u jednoj struci nema dovoljnog broja radnika. Moramo prevenirati, a najbolja prevencija je obrazovanje djece. Obrtništvo im daje kruh u ruke! Djeca koja završe obrtničko zanimanje ili će raditi kod obrtnika ili će otvoriti vlastiti obrt“, istaknuo je Šabić. Problem u obrtništvu, dodao je, predstavlja i ‘papirologija’, koju bi trebalo pojednostaviti, a u urbanim sredinama problem je i otkup poslovnih prostora.

„U proceduri su izmjene zakona o obrtu. U Ministarstvu imaju sluha, nadam se da će se neke stvari posložiti onako kako nama odgovara“, rekao je Šabić. U obraćaju sudionicima foruma, župan Stjepan Kožić je rekao da vjeruje da su otvaranju novih obrta pridonijele i mjere koje provodi Županija.

„Kroz proračun za poduzetništvo izdvajamo značajna sredstva. U zadnje četiri godine izdvojili smo preko 20 milijuna kuna, a samo lani 8,5 milijuna. Sredstva za poticanje razvoja poduzetništva osigurali smo i u ovogodišnjem proračunu. Nadam se da će ona biti poticaj novom poslovnom uzletu“, rekao je župan, koji je govorio i o centrima kompetencija.

„Pred nama je uspostava regionalnog centra kompetencija za sektor strojarstva. Nositelj je Srednja strukovna škola Velika Gorica, a partneri su Srednja strukovna škola Samobor i Srednja škola Dugo Selo. Razradili smo ideju, radimo na prijavi projekta i vjerujem da će on proći. Iznosi o kojima se radi nisu mali, radi se o ulaganju od oko 70 milijuna kuna. Time bismo djeci stvorili izuzetno kvalitetne uvjete za školovanje i edukaciju, za ono što ih čeka u obrtništvu“, rekao je župan.

U sklopu foruma održana je panel rasprava „Izazovi i perspektive u obrtništvu Zagrebačke županije“. Panelisti su bili Mirza Šabić, predsjednik OK Zagreb, Damir Fašaić, pročelnik za gospodarstvo Zagrebačke županije, Ivana Mikek Kupres, rukovoditeljica u središnjem uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Mirela Alpeza iz Centra za razvoj poduzetništva i Damir Šoh, direktor tvrtke „Brodoto“. Odgovarali su na pitanja o pomoći regionalne samouprave poduzetnicima, o motiviranju mladih da se odluče za obrtnička zanimanja, o alternativnim načinima financiranja, poput crowdfundinga, o mjeri samozapošljavanja koju provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, o transferu poslovanja…

vijest i foto: www.zagrebacka-zupanija.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.