Now Reading:
Kajkavci u Lisinskom 2019
Full Article 4 minutes read

Kajkavci u Lisinskom 2019

U nedjelju 3. ožujka 2019. godine od 14 do 22 sata, u gradu Zagrebu, u KD Lisinski,  okupit će se i predstaviti brojnim sadržajima pet županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske, u sklopu projekta Radija Kaj Kajkavci u Lisinskom.

Projekt Kajkavci u Lisinskom, u petak 22. veljače 2019. godine, medijima na press konferenciji u Zagrebu, predstavili su: Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, Drago Gradečak, direktor Radija Kaj, Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Nadica Žužak, zamjenica župana Zagrebačke županije, Sandra Herman, zamjenica župana Međimurske županije, Darko Sobota, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije i Robert Vugrin, zamjenik župana Varaždinske županije. U glazbenom dijelu programa sudjelovao je Mirko Švenda Žiga, koji je otpjevao dvije kajkavske autorske pjesme: Kajkavci, koju je prvi put izveo na festivalu Radija Kaj Pjesmom do srca zajedno s Adamom Končićem i Vidom Balogom, te Zlati cvet koju je izveo na Festivalu kajkavskih popevki.

Sudionici predstavljanja istaknuli su, među ostalim, slijedeće:

Drago Gradečak, direktor Radija Kaj: – Kajkavci će predstaviti bogato kulturno stvaralaštvo, promovirati tradicijske vrijednosti i nasljeđe, počasne postrojbe, istaknuti turistički potencijal i posebnosti svake županije sudionice. Program će završiti velikim koncertom kajkavskih izvođača u Velikoj koncertnoj dvorani od 19 sati.

Darko Sobota, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije:  – Zahvaljujem na prilici da se i mi iz „najnaivnije“ hrvatske županije, mislim pri tome na naivno slikarstvo, predstavimo u Lisinskom, jer da nema ovog projekta Radija Kaj ne bismo imali takvu priliku za prezentaciju. Uz sve ono dobro za nepce na štandovima naših vrijednih poljoprivrednih proizvođača, ovaj put naglasak dajemo nematerijalnoj kulturnoj baštini Koprivničko-križevačke županije. Prije svega to je Ivanečki vez, Bregovska pita, Podravska mazanica i Čunčana čipka, a posebnost našeg predstavljanja je svakako naivno slikarstvo koje nas je proslavilo u cijelom svijetu.

Nadica Žužak, zamjenica župana Zagrebačke županije:  Ima li ljepše pozivnice da se istraži Zagrebačka  županija od degustiranja domaćih proizvoda te pjesama Zagrebačke županije koje ćemo prezentirati u Lisinskom u nedjelju 3. ožujka. Naša županija ima 15 tisuća OPG-a, a mi smo ovaj put pripremili široku lepezu proizvoda za predstavljanje poput aronije i meda.

Sandra Herman, zamjenica župana Međimurske županije: – Međimurska popevka, zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske ušla je i na UNESCO-vu listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobra, što je veliko priznanje za našu popevku pa ćemo je na najbolji mogući način prezentirati kako u večernjem koncertu tako i u popodnevnom predstavljanju i druženju gdje će nam se predstaviti KUD Fiolica iz Orehovice uz neizostavne naše povijesne postrojbe Zrinske garde Čakovec.

Robert Vugrin, zamjenik župana Varaždinske županije: – Varaždinska županija, osim melodioznog kajkavskog izričaja ima bogatu kulturu, glazbu, turizam i eno-gastronomiju. Dio toga ćemo prikazati u Lisinskom, prije svega prezentirati Varaždinsko bučino ulje, proizvode od meda, poznatu sarmu od varaždinskog zelja hotela iz Varaždinskih Toplica, a u kulturno-umjetničkom dijelu nastupit će KUD Elizabeta iz Jalžabeta i mlada nada Glazbene škole Varaždin Tia Pikija.

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije: – Nama je Zagreb zanimljiv, jer su nam Zagrepčani najbrojniji gosti, a isto je i sa županijama s kojima nas vežu mnogi zajednički projekti usmjereni da ljudima osiguramo uvjete života, da nam ne odlaze nego ostanu u ovom prelijepom kajkavskom kraju. Pozivam sve da dođu u Lisinski, jer je to jedinstvena prilika da se na tako malom prostoru vidi i doživi toliko kulturno-povijesnog blaga i delicija.

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba: – Drago mi je da se naš „Kaj“ čuje svaki dan sve bolje i da ga prihvaća sve više ljudi. Volim reći da Zagreba ne bi bilo bez Zagorja, a Zagorja ne bi bilo bez Zagreba. Ali, idem i korak dalje kad kažem da nema Zagreba bez Hrvatske, posebno bez ovih pet županija koje ga grle. Drago mi je da mogu biti pokrovitelj ovog izuzetno važnog događanja.

preuzeto: www.kaj.hr

Input your search keywords and press Enter.