Now Reading:
Župan potpisao sporazume vezane uz provođenje programa pomoći u kući starijim osobama i dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima
Full Article 5 minutes read

Župan potpisao sporazume vezane uz provođenje programa pomoći u kući starijim osobama i dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima

U prostorijama Županijske uprave župan Darko Koren potpisao je sporazume vezane uz provođenje programa pomoći u kući starijim osobama u 2019. godini i dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima. Sporazumi su potpisani s gradonačelnikom Križevaca Marijom Rajnom, načelnikom Općine Virje Mirkom Perokom, predsjednicom Kluba za starije osobe „Mariška“ Valentinom Čadavec i ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđicom Trbus, a potpisivanju su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

Za provedbu ovih programa i projekata u županijskom proračunu predviđeno je 1.011.474 kuna, od čega 949.946 kuna za pružanje usluga pomoći u kući, a 61.528 kuna za dnevni boravak za starije osobe. Od 2009. pa do kraja 2017. za provedbu programa pomoći u kući Županija je osigurala gotovo 7 milijuna kuna, a 20-ak jedinica lokalne samouprave sufinancirale su program s oko  4,2 milijuna kuna.

Župan je okupljenima zahvalio na dolasku, kao i na tome što su prepoznali ovaj program kao jedan od najznačajnijih u zajednici koji ima za cilj voditi brigu o starijoj populaciji.

Doista smo jedni od začetnika takvog načina razmišljanja i organiziranja kroz ovaj izvaninstitucionalni model koji su kasnije i drugi prihvatili. Zahvaljujem svima uključenima na suradnji, kao i predsjedniku Pintaru, s kojim smo na razini predstavničkog tijela napravili veliki iskorak u programima vezanima uz brigu o osobama starije životne dobi. Danas potpisujemo ukupno pet sporazuma, a moram naglasiti kako imamo odličnu suradnju s Gradom Križevcima po tom pitanju, kao i s Općinom Virje, uz Gradsko društvo Crvenog križa Križevci i Klub „Marišku“. Dodana vrijednost ovog programa je zapošljavanje, i to teže zapošljivih osoba, a nadam se  kako ćemo ovu kvalitetnu suradnju nastaviti i narednih godina.“, poručio je župan

Gradonačelnik Rajn dodao je kako je Grad ponosan partner na projektu koji se provodi već više od deset godina, a Vlada RH ga je prošle godine odlučila nadograditi kroz program Zaželi.

Posebno mi je drago da su Županija i Grad nastavili s ovim programom i prirodno ga nadogradili s programom Zaželi. Mi imamo kroz osnovni program 20 korisnika, a kroz Zaželi još 130 korisnika o kojima brinu naše gerontodomaćice. Briga o starijima je znak društveno odgovorne i zrele zajednice te zahvaljujem Županiji na suradnji i vjerujem kako ćemo i nadalje nastaviti s ovim korisnim projektom.“, kazao je gradonačelnik Rajn.

Načelnik Perok pridružio se zahvalama na sudjelovanju u programu te istaknuo: „Općina i Županija surađuju na brojnim područjima, a ponosni smo što smo Općina koja je iskoristila najviše sredstava iz raznih programa Županije. Ponosni smo i na današnje potpisivanje sporazuma o pomoći u kući starijim osobama, naša ustanova „Samarita“ provodi taj program, a provodimo i program Zaželi te ukupno brinemo o 70 starijih i nemoćnih osoba u našoj općini.“

Predsjednica Čadavec dodala je kako joj je iznimno drago što će se i u 2019. godini nastaviti s razvojem ovog modela izvaninstitucionalne skrbi, odnosno pružanja usluga pomoć u kući starijim osobama. Ujedno je istaknula kako je većinom riječ o osobama u ruralnim područjima, česti izoliranima, u samačkim kućanstvima i s niskim prihodima te im je prijeko potrebna pomoć drugih osoba.

Moram zahvaliti Županija koja nam, osim financijske, u svakom trenutku pruža i logističku potporu te predsjedniku Pintaru koji je pokazao veliku inicijativu i zanimanje za naš rad i suradnju s nama. Svake godine provodimo ankete među korisnicima koje pokazuju kako su oni zadovoljni, a prošle smo godine pružili pomoć 215 korisnika, osigurali im preko 21 tisuću različitih usluga i 9 tisuća obilazaka. Uz podršku Županije i općina i prijavom na natječaje nadamo se da ćemo i u budućem razdoblju te usluge nastaviti razvijati.“, napomenula je predsjednica Čadavec.

Ravnateljica Trbus kazala je kako je riječ o programu poboljšanja kvalitete života osoba treće životne dobi, koji nema samo socijalni karakter, te dodala: „Drago nam je što Županija prati taj program jer korisnika ima sve više. Preko programa Zaželi zaposlili smo 33 žene koje brinu o 132 korisnika, a ukupno ih imamo 176 što govori koliko je velika potreba. Ljudi su prepoznali naše usluge, mnogo im znači i sam socijalni kontakt i nadam se da će program i nadalje imati podršku.

Predsjednik Županijske skupštine Pintar, ujedno i predsjednik županijskog Savjeta za umirovljenike i osobe treće životne dobi, također je izrazio zahvalnost Županiji što je pokazala velik interes i osjećaj za potrebu pomoći starijim osobama te dodao: „Naši građani treće životne dobi svojim su cjeloživotnim radom zavrijedili da imaju dostojanstven život, materijalnu sigurnost i da se mogu osjetiti vrijedima i da netko vodi računa o njima. Županija, jedinice lokalne samouprave i ustanove jako dobro rade svoj posao, a osim ovih programa, Županija je prihvatila i projekt subvencioniranja dijela troškova za naše korisnike u pet privatnih ustanova za smještaj starijih osoba.

Napomenuvši kako je lijepo svjedočiti ovakvim pozitivnim pričama o suradnji i pomoći onima kojima je to potrebno, predsjednik Pintar je poručio kako će se i nadalje nastojati osigurati veća kvaliteta života žitelja Županije treće životne dobi.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.