Now Reading:
Pozivi u Centar 112 u Krapini stižu i na stranom jeziku
Full Article 2 minutes read

Pozivi u Centar 112 u Krapini stižu i na stranom jeziku

kolar centgar 112

Župan Željko Kolar prisustvovao je obilježavanju Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, koji je u ponedjeljak, 11. veljače 2019. godine, održan u Županijskom centru 112 u Krapini. Istaknuo je kako su izvješća Centra 112, koje dobiva na dnevnoj bazi, najbolji pregled onoga što se na području Krapinsko-zagorske županije događa iz sigurnosnog aspekta. „Imamo sjajno organizirane službe, visoko motivirane, profesionalne i educirane. Bitno je da se stalno ulaže u nove tehnike i tehnologije te da, bez obzira na promjene samog ustroja, rad službi ostaje jednako kvalitetan ili se nadograđuje i ide na viši nivo. Županijski centar prošle je godine primio 31.338 poziva, što je više od 85 poziva na dan. Drago mi je da su ljudi shvatili važnost tog broja te da je bilo vrlo malo zlouporaba – odnosno samo 46 zlonamjernih poziva tijekom cijele godine“ – rekao je župan Kolar te čestitao Dan broja 112 djelatnicima Županijskog centra, kao i prisutnim predstavnicima hitnih službi.

Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj uveden je 11. veljače 2005. godine te je uspostavljen jedinstveni sustav kojemu je osnovna zadaća prijem svih hitnih poziva na broj 112, na koji građani i strani turisti mogu dojaviti ugrožavanje ljudskih života, imovine ili okoliša, neovisno o teritorijalnoj i strukovnoj nadležnosti hitnih službi. Županijski centar 112 je u 2018. godini primio ukupno 31.338 poziva, dok je nakon njih 14.066 uslijedila i akcija hitnih službi. Ukupno je primljeno 21.045 poziva s mobilnih telefona te 10.343 poziva s fiksnih telefona. Kako među pozivima ima i onih na stranim jezicima, u 2018. godini intenzivirana je edukacija djelatnika i na tom području. Prošle je godine 5 djelatnika završilo neki stupanj usavršavanja iz engleskog jezika, dok se u 2019. godini najavljuje pohađanje tečaja iz njemačkog

Na obilježavanju Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 okupljene su pozdravili i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, pročelnik Županijskog centra 112 Dražen Strabić, voditelj Centra Stjepan Peh te predstavnici Policijske uprave krapinsko-zagorske, Zavoda za hitnu medicinu KZŽ te Hrvatske gorske službe spašavanja, stanica Krapina.

Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 ustanovljen je 2009. godine potpisivanjem tripartitne deklaracije predstavnika Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe.

Tekst i foto www.kzz.hr

Input your search keywords and press Enter.