Now Reading:
Čehok najavio definitivno micanje bala! Kreće izgradnja prometne i komunalne infrastrukture u zoni Brezje
Full Article 3 minutes read

Čehok najavio definitivno micanje bala! Kreće izgradnja prometne i komunalne infrastrukture u zoni Brezje

Grad Varaždin kreće s kapitalnim projektom izgradnje prometnice i odvodnje u Gospodarskoj zoni Brezje što podrazumijeva definitivno micanje bala smeća iz tog područja, kako je potvrdio gradonačelnik Čehok. Vrijednost projekta je 19 milijuna kuna od čega će država sufinancirati gotovo 10 milijuna, a ostatak iznosa financirat će Varkom i Grad.

Cilj projekta koji će trajati oko 2 godine je stvaranje kompletne prometne, komunikacijske i komunalne infrastrukture za cijelo područje Brezja za buduće zainteresirane investitore. Prema gradonačelnikovim riječima, to znači definitivno micanje bala smeća jer se spomenuti projekt ne može realizirati prije nego se smeće ukloni. Time bi zona bila spremna za investitore kojima će se ponuditi zemljište i kompletna infrastruktura.
Čehok je istaknuo kako su u samo 20 dana od preuzimanja vlasti napravili ovaj projekt što je, kako kaže, ravno malom čudu jer je to vrlo ozbiljan i tehnološki složen projekt.

– Ne može se samo investirati u fasade, iako je i to važno, no ovo su prave gospodarske investicije. Od 20. prosinca do danas povukli smo 55 milijuna kuna iz EU fondova. Toliko o stalnim kritikama specijalne savjetnice. To nema niti jedan grad u Hrvatskoj. Usporedno s projektom micat će se bale, a praktički smo pred samim krajem rješavanja tog problema. Ovo je bogom dani prostor za poduzetničku zonu, u neposrednoj blizini autoceste i čvorišta, a bale su do sada blokirale razvoj grada. Čim riješimo taj problem ova zona će ‘planuti’ jer je to rijetka takva lokacija u Hrvatskoj – izjavio je Čehok.

Direktor Varkoma Željko Bunić kazao je da će tvrtka pružiti tehničku podršku, a financijska sredstva Varkoma koristit će se za odvodnju i to kroz naknadu koju Varkom godinama prikuplja od građana Varkoma, dok će drugi dio ići iz gradskog proračuna.
– Odluka o financiranju trebala bi se s Ministarstvom gospodarstva potpisati u naredna dva, tri tjedna i onda se može krenuti s navedenim aktivnostima. Zona je trnutno iskorištena 11 posto, a s budućom infrastrukturom popunjenost može brže rasti – kazao je Miljenko Ernoić, direktor Razvojne agencije Sjever DAN d.o.o.

Roberto Krajcer, privremeni pročelnik Gradskog upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša obrazložio je tehničke karakteristike izvođenja projekta.

– U prvom djelu kreće izgradnja prometnice i pješačko-biciklističke staze. Prometnica je dužine 1400 metara, dok je pješačko-biciklističke staza široka 5 metara kako bi radnici Clazedonie i Solvisa mogli i biciklima sigurno stići na posao. Gradit će se i sustav sanitarne odvodnje koji će sanitarnu vodu odvoditi u kolektor, a oborinska odvodnja ide na preljevni uređaj u rijeku Plitvicu.

Uz navedene, na konferenciji je bio prisutan i Tomislav Bogović, privremeni pročelnik Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvom koji je izjavio da u proteklih godinu dana grad Varaždin prijavio i ostvario projekte u vrijednosti 98 milijuna kuna od čega su subvencije 36 milijuna kuna.

M. Horvat/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.