Now Reading:
Župan Posavec i gradonačelnica Cividini na dodjelama nagrada “Dragutin Feletar” najboljim učenicima
Full Article 3 minutes read

Župan Posavec i gradonačelnica Cividini na dodjelama nagrada “Dragutin Feletar” najboljim učenicima

Ogranak Matice hrvatske Čakovec danas je po prvi put organizirao svečanost dodjele Nagrade “Dragutin Feletar” najuspješnijim učenicima međimurskih osnovnih i srednjih škola, autorima istraživačkih radova.

Odluku o najboljima za Nagradu „Dragutin Feletar“ donijela je komisija u sastavu Anđelko Vlašić, Zoran Turk i Ivan Vuk. Tako je u kategoriji učeničkih istraživačkih radova osnovnih škola prvu nagradu osvojio rad Jakova Virča učenika III. OŠ Čakovec „Crno zlato u Međimurju“, mentorica je bila Vesna Katuša, drugu rad „Biološka struktura odabranoga seoskog i odabranoga gradskog naselja“ Tene Brljak iz OŠ Donja Dubrava, mentorica Ana Lukša, a treću rad Larise Logožar i Vide Horvat iz III. OŠ Čakovec „Uskršnji običaji u Međimurju“ s mentoricom Vesnom Katuša.

Najboljim u kategoriji autora iz srednjih škola proglašen je rad Karla Košira iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec pod nazivom „Ljudi iza brojeva: Holokaust u Međimurju“, njegova mentorica bila je Andreja Talan Gombar. Druga nagrada pripala je Hani Jaušovec, učenici Srednje škole Čakovec za istraživački rad „Svjetlosno onečišćenje ZAVNOH-ove“uz mentorstvo Mladena Tota. Treću nagradu u ovoj kategoriji osvojio je rad „Usporedba gospodarenja otpadom između Čakovca i Zagreba“ Martine Šestak iz Srednje škole Čakovec, mentor je bio Mladen Tota.
Posebnu nagradu za najbolju prezentaciju osvojile su Zala Bedić i Ela Karamarković, iz III. OŠ Čakovec za rad “Hrvati u Mađarskoj” mentorica im je bila Vesna Katuša.

Župan Međimurske županije Matija Posavec uputio je čestitke nagrađenima i pohvalio Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu na ovakvoj inicijativi da se nagrada nazove po velikom čovjeku i s ljudske i sa stručne strane, kakav je upravo bio Dragutin Feletar.

-Neka to bude jedna lijepa tradicija doprinosu čuvanja sjećanja na akademika Feletara, ali i poticaj djeci i mladima na istraživanje te bavljenje ozbiljnim i zahtjevnim područjima – istaknuo je župan Posavec.

Čestitke nagrađenima i pohvale zbog ovakve inicijative uputila je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

-Matičina nastojanja da našu zavičajnu riječ i kulturu približi građanima uvijek će imati našu potporu. Posebno se to odnosi na projekte poput ovog koji potiče našu djecu i mlade da istražuju naše Međimurje, koje iako malo, obiluje mnogim zanimljivim prirodnim, kulturnim i povijesnim posebitostima. Ovo je sigurno jedan od načina na koji se naši osnovnoškolci i srednjoškolci mogu poticati na učenje, jer u našem kraju ima toliko mnogo toga zanimljivog i još neispričanog. Radeći ova istraživanja sigurno ste uživali, kao što smo mi uživali slušajući vaše prezentacije – naglasila je gradonačelnica Cividini.

Nazočnima na svečanosti obratio se i Petar Feletar, sin pokojnog akademika izrazivši prije svega zahvalu što će ova nagrada nazvana po njegovom ocu zapravo biti i jedna trajna vrijednost njegovih djela.

sjever.hr 04.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.