Now Reading:
„Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta”: Varaždinski gimnazijalci i Pume zajedno u projektu koji jača tematiku Domovinskog rata
Full Article 4 minutes read

„Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta”: Varaždinski gimnazijalci i Pume zajedno u projektu koji jača tematiku Domovinskog rata

U Županijskoj palači u Varaždinu predstavljen je projekt naziva „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta” koji se odvija u suradnji Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA” i Druge gimnazije Varaždin, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Projekt su predstavili Jurica Šare iz Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA”, Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije te Nikola Slunjski, profesor povijesti na Drugoj gimnaziji Varaždin, a predstavljanju su nazočili i ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Višnja Horvat, Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA” te Antonija Hajec, učenica trećeg razreda Druge gimnazije Varaždin.

-Domovinski rat nije dovoljno opisan u školama, pa smo ovim projektom nastojali pojačati tematiku Domovinskog rata, kako bi učenici dobili više znanja o samome Domovinskom ratu i svemu onome što mu je prethodilo. Stoga su članovi naše udruge koji su prošli ratišta učenicima iz svog vlastitog iskustva pričali o Domovinskom ratu što je njima bilo vrlo zanimljivo i poučno – rekao je Šare dodavši kako su učenici mogli spoznati da se povijest nije događala tamo negdje daleko i da je nisu stvarali tamo neki nepoznati ljudi već su je stvarali naši sugrađani.

Nikola Slunjski, profesor povijesti na Drugoj gimnaziji Varaždin je istaknuo kako je riječ o projektu gdje učenici kroz čitav niz aktivnosti produbljuju svoja znanja o nacionalnoj povijesti, kulturi i sportu te tako izgrađuju svijest o svojem lokalnom i nacionalnom identitetu.

-U projektu učenici imaju različite aktivnosti. Podijeljeni su u grupe gdje svaka mora istražiti neki važan događaj ili osobu iz lokalne povijesti i spoznati kako su ti događaji ili pojedinci utjecali na našu zajedničku nacionalnu prošlost. Time učenici postaju mali istraživači koji iščitavaju brojne izvore iz kojih prikupljaju informacije i stvaraju zaključke. Osim toga organiziraju se različita predavanja i okrugli stolovi gdje učimo o suvremenoj hrvatskoj povijesti od znanstvenika, stručnjaka ili od neposrednih sudionika povijesnih zbivanja. Posebnu vrijednost našem projektu daju terenske nastave kroz koje učenici na izvornim lokalitetima, na vrlo zoran i upečatljiv način slušaju o događajima iz hrvatske povijesti od lokalnih stručnjaka i izvornih sudionika događaja – rekao je Slunjski te dodao kako se radi o kvalitetnijem načinu učenja od onog klasičnog u učionicama jer su učenici na terenskoj nastavi prošli već gotovo cijelu Hrvatsku, od Vukovara do Dubrovnika.

Projekt i suradnju je pohvalio i Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije istaknuvši pritom kako spomenuti projekt traje od početka formiranja Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest.

-Program se zove od kraljice do učiteljice, kraljica je sinonim za matematiku, a povijest je učiteljica života. Ovaj projekt je izuzetno važan za Varaždinsku županiju. Znamo značaj i ulogu sedme gardijske brigade u obrani i oslobađanju Hrvatske i dobro je da učenici naših škola posjećuju mjesta i točke na kojima su branitelji s ovog područja ostavili duboki trag. Uvijek kad je ratno stanje, javljaju se najhrabriji, a naši varaždinski branitelji su to svakako bili – rekao je pročelnik Huđek.

Antonija Hajec, učenica trećeg razreda Druge gimnazije Varaždin je rekla kako se uključila u ovaj projekt jer voli povijest, a poglavito ju zanima novija hrvatska povijest.

-Odlasci na teren su bili jako zanimljivi jer smo čuli mnoge korisne, zanimljive i živopisne informacije. Posebno nam je bilo zanimljivo u Dubrovniku, Vukovaru i Pakracu gdje smo se uvjerili u hrabrost i junaštvo naših branitelja, a istovremeno smo odali i počasti svim poginulim te preminulim hrvatskim braniteljima – rekla je učenica Antonia Hajec.

sjever.hr
13.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.