Now Reading:
Po ulaganju u zaštitu okoliša, Varaždinska županija u top 5 županija – evo koja će investicija biti najveća
Full Article 3 minutes read

Po ulaganju u zaštitu okoliša, Varaždinska županija u top 5 županija – evo koja će investicija biti najveća

Varaždinska županija povećala je u 2022. godini u odnosu na 2021. za gotovo 110 posto sredstva za zaštitu okoliša, odnosno za 2,2 milijuna kuna, odnosno 297,5 tisuća eura, što ju je svrstalo u top pet županija po rastu izdvojenih sredstava u zaštitu okoliša.

Pokazala je to proračunska analiza portala Župan.hr za 2022. godinu, posljednju za koju su dostupni podaci o izvršenju proračuna.

Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i njihova tvrtka Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru i druge u Hrvatskoj. Bukotermal je, naime, ostvario i posljednji uvjet da se krene u realizaciju ovog najvećeg projekta u povijesti Varaždinske županije: potpisan je ugovor s INA-om o kupoprodaji zemljišta na kojem se nalazi bušotina Lunjkovec-1, čime su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi.

Ostali značajni projekti

Na području otpada značajna je gradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica u Koprivničko-križevačkoj županiji, a kojem će se zbrinjavati i komunalni otpad iz Varaždinske županije. Županija je nedavno objavila i za ovu godinu javni poziv vrijedan 100.000 eura namijenjen građanima s ciljem povećanja energetske učinkovitosti i poticanje projekata korištenja obnovljivih izvora energije na kućama.

–S obzirom na klimatske promjene, sve razornije i češće elementarne nepogode, pokrenuli smo projektiranje, a potom krećemo i u izgradnju Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin, projekta ukupno vrijednog 14,2 milijuna eura, a na samo projektiranje odlazi 217 tisuća eura – istaknuo je lani župan Anđelko Stričak.

Nedavno je završen i projekt „Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije“, ukupne vrijednosti 351,2 tisuće eura, u sklopu kojeg su postavljene solarne elektrane na 12 škola kojima je osnivač Varaždinska županija, piše Župan.hr.

–Kao županija želimo osigurati održivi razvoj te biti jedna od županija predvodnica u korištenju obnovljivih izvora energije. O tome svjedoče i naši projekti. Od Projekta Školski DIZEL – DIgitalno i ZELeno, do energetske obnove 12 osnovnih i srednjih škola gdje su izgrađene i dograđene fotonaponske elektrane. Osim što ćemo ostvariti uštedu sredstava koja ćemo prenamijeniti u nove razvojne programe i daljnje podizanje kvalitete obrazovanja na području Varaždinske županije, istovremeno kroz edukaciju djelatnika i učenika osvješćujemo širu javnost o važnosti zelenog i digitalnog promišljanja. Osim energije dobivene iz sunca za Varaždinsku županiju značajna je i energija dobivena iz geotermalnog izvora. Tako zajedno s Općinom Mali Bukovec provodimo projekt Bukotermal, odnosno izgradnju geotermalne elektrane – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

sjever.hr/zupan.hr
08.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.