Now Reading:
Jeste li se odazvali Nacionalnom programu? Rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva ako se otkrije na vrijeme
Full Article 3 minutes read

Jeste li se odazvali Nacionalnom programu? Rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva ako se otkrije na vrijeme

Mjesec ožujak u Republici Hrvatskoj je Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva. Tu je odluku donio Hrvatski sabor na sjednici 11. veljače 2022. godine kako bi se na nacionalnoj razini više promišljalo o ovoj bolesti.

Naime, kako piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo, rak debelog i završnog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo dva milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje.

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka.

Prema posljednjim podacima Registra za rak Republike Hrvatske, u 2021. godini rak debelog crijeva otkriven je u 3706 osoba, i to 2174 muškarca i 1532 žene, a 2022. godine od raka debelog crijeva umrle su 2042 osobe – 1196 muškaraca i 846 žena.

U Varaždinskoj županiji rak debelog crijeva drugi je po učestalosti i kod žena i kod muškaraca, a godišnje se registrira između 70 do 80 pozitivnih na tumor debelog crijeva na 100 tisuća stanovnika, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, no ono što iznimno zabrinjava je da 50 posto oboljelih umre. Upravo zato su od iznimne važnosti javnozdravstvene akcije i preventivni pregledi, na što se posebno upozorava svake godine.

Uzrok ovog sijela raka još je nepoznat, ali mnoga istraživanja potvrđuju da je bolest najvjerojatnije posljedica međudjelovanja nasljednih čimbenika i utjecaja okoline.

– Rak debelog i završnog crijeva u najvećem broju slučajeva nastaje iz izraslina u crijevima – polipa koji se mogu pretvoriti u zloćudni tumor. Nastaje kada se stanice počnu nekontrolirano dijeliti, a otkrivanje raka debelog crijeva u ranoj fazi može spasiti brojne živote – navodi HZJZ i dodaje da, ako se otkrije na vrijeme, rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva, stoga je važno redovno se odazivati na preventivne preglede.

Nacionalni program

Još 2007. godine Vlada RH usvojila je Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, u okviru kojeg se svake dvije godine pismom pozivaju sve žene i muškarci u dobi od 50. do navršene 74. godine života da naprave test na nevidljivu krv u stolici. Osobe čiji je nalaz pozitivan, upućuju se na probirnu kolonoskopiju.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva usmjeren je poboljšanju zdravlja populacije jer se ranim i pravovremenim otkrivanjem i sprječavanjem bolesti omogućava bolja kvaliteta života.

Kako je rečeno lani iz ZZJZ-a Varaždinske županije, odaziv na Nacionalni preventivni program u Varaždinskoj županiji u prosjeku je između 25 i 30 posto, dok je na nacionalnoj razini odaziv između 25 i 52 posto stanovnika. Kroz program se ne otkrije puno karcinoma, ali otkriju se predmaligne promjene, što je i bit ovoga programa – otkriti promjene u debelom crijevu koje je moguće liječiti, izliječiti i spriječiti nastanak tumora.

foto: ilustracija
mlpetrinjak/sjever.hr
10.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.