Now Reading:
Oporba na sjednici Skupštine Varaždinske županije umorna ili bez ideje? Aktualac je skoro bio prava “kamilica”
Full Article 12 minutes read

Oporba na sjednici Skupštine Varaždinske županije umorna ili bez ideje? Aktualac je skoro bio prava “kamilica”

U tijeku je 14. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije na kojoj će županijski vijećnici odlučivati o 25 točaka dnevnog reda, a sjednica je, uobičajeno, počela aktualnim satom.

„Led je probio” Krunoslav Lukačić (HNS) koji je u svom pitanju istaknuo kako je mobilnost građana izuzetno bitna za sve segmente društva, kako za obrazovanje i zdravstvo, tako i za gospodarstvo.

-Svjedoci smo da gradovi pokušavaju oformiti linijski prijevoz koji obuhvaća područje grada s okolnim općinama. Zanima me u kojoj je fazi projekt Javnog linijskog prijevoza Varaždinske županije jer smatram da je, s obzirom na veličinu županije, jedino moguće rješenje da to provodi Varaždinska županija – zapitao je Lukačić.

Župan Anđelko Stričak odgovorio je kako je sklopljen ugovor o izradi studije za izradu mreže linija za javni cestovni prijevoz putnika na području Varaždinske županije sa Sveučilištem Sjever – Odjelom za logistiku i održivu mobilnost krajem prošle godine u iznosu od 14.125,00 eura.

-Za izradu studije Sveučilište provodi istraživanje o postojećem stanju potreba za putovanjem i mobilnošću u obliku online anketnog upitnika. Provedena je radionica za predstavnike JLS-ova, srednjih škola, policije, gradskih javnih poduzeća, autobusnih prijevoznika te nekoliko predstavnika velikih poduzeća čiji zaposlenici koriste usluge autobusnog prijevoza o stanju autobusnog prijevoza u Varaždinskoj županiji i cijeloj Hrvatskoj te o mogućnostima razvoja autobusnog prijevoza i integriranog prijevoza putnika na području Varaždinske županije – rekao je Stričak.

Nakon što je pojasnio što će se sve izraditi u sklopu studije, dodao je da kako je Sveučilište Sjever izradilo prijedlog mreže linija i dostavilo nacrt Studije koja bi trebala biti završena do kraja ožujka ove godine.

-S obzirom na rast izdanih građevinskih dozvola, kao i povećanje broja poslovnih subjekata, svjedočimo poduzetničkom duhu naših građana. Smatram da je uloga Varaždinske županije pomoći našim sugrađanima koji kreću u osnivanje raznih oblika pravnih subjekata te predlažem da se za njih osigura savjetodavna pomoć u sklopu tvrtke u vlasništvu Varaždinske županije GARA-e d.o.o., kao i da GARA postane info točka gdje će naši poduzetnici i strani investitori dobiti sve potrebne informacije – rekao je Lukačić.

-Iako građani u današnje vrijeme imaju već sve potrebno u sustavu e-građani, tvrtka GARA je počela s pripremama oko objedinjavanja svih potrebnih obrazaca od javnopravnih tijela koje budući poduzetnici trebaju popuniti kod ulaska u svijet poduzetništva, obrta ili sl. Ideja je dobra i zamišljeno je da Gara radi poslove koji će biti objedinjeni pod nazivom ONE STOP SHOP, mjesto na kojem se nudi više usluga, omogućujući korisnicima pristup tim uslugama na centraliziranoj lokaciji, a ne na različitim mjestima – odgovorio je župan.

Marijan Škvarić (HNS) zapitao je kakva je situacija vezano uz izmjene Zakona o državnoj imovini prema kojoj će država prepustiti županijama rješavanja pojedinih pitanja. Kada se planira potpisivanje sporazuma sa Vladom oko predmeta koje će preuzeti Županija i koji će se gradovi i općine moći uključiti? Ujedno je Škvarić uputio inicijativu da se na području županije postavi više mjernih stanica za kvalitetu zraka.

Župan je odgovori da se u resornom ministarstvu nalazi 389 predmeta vezano uz državnu imovinu, a koji se odnose na Varaždinsku županiju. Najavio je da će država to uskoro spustiti na rješavanje na županijsku razinu. Što se tiče postavljanja mjernih jedinica za kvalitetu zraka, najavio je postavljanje desetak njih po županiji većinom u dvorišta srednjih škola, točnije na području Novog Marofa, Varaždina, Ivanca i Ludbrega.

Među temama i rotor u Selniku, Svetište Ludbreg, projekt Lori…

Krešimir Horvat (nezavisni) postavio je pitanje u kojoj je fazi projekt rotora u Selniku kraj Ludbrega.

-Hrvatske ceste ishodile su građevinsku dozvolu za kružni tok u Selniku i u dogovoru s tvrtkom Varkom, čeka se da Varkom provede mrežu kanalizacije, kako bi se spriječilo dvostruko kopanje, asfaltiranje i slično – rekao je Stričak.

Jedno od pitanje koje je postavila Brankica Kovaček (HDZ) odnosilo se na Svetište Ludbreg, odnosno obnovu i uređenje prilaza postajama križnoga puta.

-Obzirom na izuzetan značaj Svetišta i budući da se ove godine obilježava 30. obljetnica zavjeta Hrvatskog sabora i blagoslova Svetišta, i da se križni put odvija na šljunčanoj stazi, Varaždinska županija će se uključiti u sufinanciranje radova i opločenja 1.400 m2 prilaza postajama. Samim time će se omogućiti i bolji prilaz osobama s invaliditetom – najavio je župan.

Kovaček je upitala i s kojim se iznosom Županija uključila u projekt Lori. Stigao je odgovor da je županija dosada izdvojila 20 tisuća eura, a u planu je osigurati još 100 tisuća eura za uređenje okoliša centra.

Josip Krtanjek (HDZ) upitao je što će se ove godine organizirati u pogledu promocije špilje Vindija koja obilježava 60. obljetnicu.
U odgovoru je župan naveo da je izrađen elaborat o svim istraživanjima provedenima vezano uz špilju. Pobrojao je i brojne druge provedene aktivnosti i rekao da je pokrenut projekt realizacija znanstveno-turističko-intepretacijskog centra. Najavio je i cijeli niz manifestacija koje počinju 19. ožujka. U studenom je na rasporedu predstavljanje monografije.

Ivan Čehok (Lista Ivana Čehoka) govoreći o nedavnom pozivu saborske zastupnice Barbare Antolić Vupora županu da napravi gama test, pozvao ga je da to napravi, ali i da svi drugi naprave taj test.

-Ne moraš biti pijan da vodiš grad kao pijan – dodao je Čehok kojeg smeta i što se, po njegovom mišljenju, devastira Dravska park šuma.
Župan je odgovorio da pristaje na sve testove ali i da se na preglede odazovu i gradonačelnik Neven Bosilj, njegovo zamjenik Miroslav Marković te predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

-Ja sam spreman na sve i mogu priložiti svu svoju dokumentaciju ali neka prilože i oni – rekao je.

Mario Klapša (SDP) podsjetio je na nedavni incident u školi u Ludbregu gdje je učenik skočio s prozora. Klapša je zatražio sve relevantne informacije vezano uz taj događaj. Klapša je zatražio i popis projekata koje su prijavili gradovi i općine u suradnji sa Županijom na poziv ministarstva turizma koji je završio prije godinu dana.

Župan je odgovorio da je na natječaj poslano projekata u iznosu većem od milijardu eura,a da je bilo osigurano 120 milijuna i da je jasno da je sredstva mogao dobiti svaki deseti projekt. No, napomenuo je, projekti su se vrednovali prema kvaliteti.

-Smatram da je to bio jedan od dobrih i kvalitetnih poziva – kazao je župan.

Što se tiče događaja u osnovnoj školi župan je ponovio kako je ravnatelj po tom događanju postupio po pravilima struke i kako su svi mjerodavni obaviješteni. Dodao je da nije dobro što ta škola ima niz prijava inspekciji Ministarstva obrazovanja koje nažalost ne može donijeti i po nekoliko godina odluku te kako to utječe na loše odnose unutar kolektiva.

Smještaj roditelja u bolnici, Bukotermal…

Luka Zrinski (SDP) upitao je Županiju je li spremna financirati mjeru smještaja roditelja u bolnicu kada su im djeca hospitalizirana, po uzoru na mjeru kakvu provodi Grad Varaždin. Drugo pitanje je vezano uz jednu od točaka dnevnog reda, a koja se odnosi na projekt Bukotermal, odnosno izvlaštenje Ine s jedne od čestica na kojoj će se koristiti geotermalna energija.

Župan je rekao kako pozdravlja inicijativu Grada Varaždina, ali i da Županija ima dvije zaklade u koje Grad Varaždin nije uplatio niti kune. Kazao je da te zaklade pomažu djeci koja su, nažalost, teško bolesna. Na kraju je dodao da će gradovima i općinama poslati upit jesu li se spremne uključiti u spomenutu inicijativu. Što se tiče Bukotermala, siguran je da će vijećnici podržati rješenje te čestice, a što je najavio za točku dnevnog reda.

Željko Posavec (SDP) podsjetio je kako se uz derivacijski kanal dogodio veliki broj nesreća, odnosno utapanja i može li se apelirati na HE da pojedine kritične točke osiguraju ogradom. Zapitao je kakav je situacija vezano uz obilaznicu državne ceste D2.

Župan se slaže da se sve poduzme da se riješe kritične točke u prometu kako bi se spriječile nesreće. Što se tiče obilaznice, župan je naglasio da Hrvatske ceste ulažu velika sredstva na području Varaždinske županije.

-U tijeku je nikada viđen investicijski ciklus Hrvatskih cesta u županiji pa se tako neće mimoići niti ovaj projekt – najavio je Stričak.

Anita Rep (HNS) dala je inicijativu koja se odnosi na aglomeraciju Šemovec-Zamlaka da se župan uključi, kako bi se ubrzao taj projekt. Župan je najavio da će tražiti hitan upit od Varkoma u kojoj je fazi taj projekt.

Mihael Liber (nezavisni) tražio je informaciju oko područne škole u Svibovcu Podravskom. Stigao je odgovor kako je u planu obnova te škole.
Župan je kazao da je cilj krenuti s dogradnjom škole u Ivancu, Novoj Vesi i Strmcu kako bi svi osnovnoškolci u Varaždinskoj županiji mogli ići u školu u jednoj smjeni.

Župan-volonter, „Pentagon”…

Željko Bedeković (Reformisti) pitao je hoće li župan održati svoje obećanje i raditi svoj posao volonterski, odnosno uz naknadu kao što je to primao njegov prethodnik? Drugo pitanje odnosi se na projekt izgradnje objekta za žurne službe popularni “Pentagon”?

Župan mu je pojasnio cijelu proceduru oko projekta koji ide jako dobro te ga pozvao da sutra dođe u 9 sati na prezentaciju tog projekta.

-Danas se na vašim klupama nalazi i odluka o pravima dužnosnika. Niti jedno pravo se nije mijenjalo, samo je dosada bilo u više odluka ili pravilnika, a sada je sve na jednome mjestu. Piše se o tome da dužnosti nakon mandata imaju još šest mjeseci na prava, a tako je bilo i do sada. Posljednji koji je koristio to pravo bio je bivši dožupan Vugrin. Ne mijenjaju se niti koeficijenti. Sva prava ostaju ista, samo što je sve sada na jednome mjestu – rekao je Stričak.

Župan je govorio i o svom prethodniku.

-Ako govorimo o nekim pravima tada treba znati da je moj prethodnik na dnevnice i korištenje vozila potrošio više od 100.000 kuna. Od toga 32.000 kuna za korištenje vlastitog vozila. Putni trošak do Čakovca ne možeš naplatiti jer je unutra 30 kilometara, ali našli smo svakakve putne naloge. Na jednome piše da je trošak 100 kuna, na drugome da je 120, na trećem 250. Imam i primjer odlaska na službeni put u Zagreb, a završi se 150 kilometara dalje u hotelu, gdje su ručak i noćenje plaćeni službenom karticom – rekao je župan.

Stričak: Ako želite i dalje čačkati, dobit ćete sve van

-Ako želite i dalje čačkati, dobit ćete sve van. Bit će poražavajuće za vas, ali i za mojeg prethodnika – nastavio je župan.

Za reprezentaciju je potrošio 61.000 kuna i oko 3000 kuna za parfeme. Bivšeg ministra su mediji razapeli zbog kupnje parfema. Ako želite po godinama, pa je 2017. godine 121 putni trošak, 2018. 129, 2019. 2000, 2020. 184. A te 2020. godine bio je prvi val pandemije korone. Iako traži policijski sat za građane, sam očito puno putuje. Isto tako ja mogu postaviti pitanje o trošku plastičnih operacija ili odlaska u Beograd na tretman snage. U svojem mandatu nisam potrošio niti jedan euro na karticu, nisam naplatio niti jednu dnevnicu i putni trošak. Osim plaće sve ostalo na što imam pravo kao župan nisam koristio i trošak za proračuna Županije je nula. Što se tiče plaće već sam vam jednom odgovorio. Jednako kao i Čačić. On je na početku mandata imao plaću, koju sada primam ja, u istom iznosu. Ali kada je shvatio da su mu veća primanja ako aktivira mirovinu i primi pola plaće, on je prihvatio taj model. Ja taj model ne koristim. Ja imam samo plaću – zaključio je temu župan Stričak.

Spomenku Kiđemet Piskač (HDZ) zanimalo je u kojoj je fazo proglašenje Parka prirode na području Ivanščice.
Župan je podsjetio kako je inicijativa krenula 2020. od strane aktualnog ministra Damira Habijana. Kazao je kako su u tijeku razgovori s načelnicima i gradonačelnicima oko granica obuhvata i da nakon toga slijedi javna rasprava te konačna potvrda proglašenja Ivanščice parkom prirode u Saboru.

Roman Veršić (SDP) zapitao je hoće li Županija osigurati dodatna financijska sredstva za rješavanje stambenog pitanja manjkajućeg zdravstvenog kadra.
Župan je kratko uzvratio da će Županija svoj dio isfinancirati.

Mario Lešina (Lista Ivana Čehoka) ponovo je govorio o gospodarskoj krizi koja se iz Njemačke preljeva u Hrvatsku posebno na gospodarstvo u Varaždinskoj županiji.
Župan mu je poručio da ako ima prijedlog mjera koje HGK-Županijska komora Varaždin može poslati prema ministarstvu neka se to što prije napravi.

Zvonimir Sabati (nezavisni) tražio je vezano uz rješavanje problema baliranog otpada da se činjenično utvrdi što je tko u zadnjih par godina poduzeo za rješavanje tog problema?
Župan je ukratko podsjetio što se sve dogodilo u danima kada je u listopadu donijeta odluka o rješavanju tog problema na način da je država preuzela financiranje te koliko je vremena on osobno proveo u komunikaciji sa čelnim ljudima Vlade i resornog ministarstva.

s.kalajdžija/sjever.hr
06.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.