Now Reading:
Županima Matiji Posavcu i Anđelku Stričaku predstavljen elektronički sustav budućnosti za izradu prostornih planova
Full Article 3 minutes read

Županima Matiji Posavcu i Anđelku Stričaku predstavljen elektronički sustav budućnosti za izradu prostornih planova

Danas je u radnom posjetu Međimurskoj županiji boravio ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj Republike Hrvatske Bojan Linardić, predstavivši županima Matiji Posavcu i Anđelku Stričaku te predstavnicima zavoda za prostornog planiranje i resornih upravnih odjela Međimurske i Varaždinske županije prednosti koje donose prostorni planovi nove generacije.

Bila je ovo prigoda i za redovnu koordinaciju zavoda za prostorno uređenje dviju sjevernih županija, iz kojih je potekla inicijativa za bliskom suradnjom upravnih odjela u području prostornog uređenja i gradnje, a u cilju pružanja učinkovitije usluge građanima.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine početkom godine je objavilo javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstva za izradu prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava nazvanog ePlanovi. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se iz Mehanizma za oporavak i otpornost u okviru instrumenta EU sljedeće generacije, za koji se prijave zaprimaju do 30. lipnja, odnosno do iskorištenja alokacije poziva. Prihvatljivi troškovi financiraju se u stopostotnom iznosu, a odnose se na izradu i donošenje prostornih planova, izradu izmjene i dopune ili transformaciju prostornih planova lokalne razine.

– Ovim projektom potičemo izradu prostornih planova nove generacije jer omogućavaju uspostavu platformi i digitalnih infrastrukturnih servisa za unapređenje pružanja elektroničkih javnih usluga. Time će se smanjiti opterećenje građanima, poslovnim subjektima i investitorima – rekao je ravnatelj Linardić.

Međimurska županija je postigla jedan od najviših postotaka u državi u učinkovitosti na području prostornog planiranja i građenja, istaknuo je župan Matija Posavec, argumentirajući tvrdnju brojkama iz protekle godine, kada je služba za urbanizam Međimurske županije od 3385 predmeta riješila 3316, te dosegnula učinkovitost od gotovo 98 posto.

– Pozdravljamo projekt uvođenja modernog elektroničkog sustava za izradu prostornih planova nove generacije kao dobrodošlo rješenje kojim ćemo dodatno ubrzati i olakšati izdavanje akata za gradnju i realizaciju investicija na svim razinama upravljanja – rekao je župan Posavec, dodavši da su Međimurska i Varaždinska županija povezivanjem upravnih odjela za prostorno uređenje već postigle značajne rezultate te uzajamno osnažile svoje stručne službe.

Župan Posavec se osvrnuo i na problem 400-tinjak Međimuraca koji imaju vikend-kućice uz obalu Drave te predložio da se razmotre modeli koji bi vlasnicima omogućili neki oblik zaštite imovine.

Varaždinski župan Anđelko Stričak također je pozdravio unaprijeđenje koje donosi uspostava elektroničkog sustava ePlanovi.

– I u prostornom planiranju važnu ulogu igra suradnja koju njegujemo s Međimurskom županijom, s kojom nas spaja i Drava, čijoj zaštiti obje županije pridonose. Varaždinska županija je u postupku zaštite našega gorja, osobito vrlo posjećene Ivanščice, a zaštita prirodnih resursa dio je prostornih planova – rekao je župan Stričak, istaknuvši da pozdravlja i investicije koje će unaprijediti cestovnu infrastrukturu obiju županija, poput gradnje obilaznice od Čakovca do Varaždina, jer takva ulaganja donose razvojnu snagu sjeveru zemlje.

sjever.hr
23.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.