Now Reading:
U Stubičkim Toplicama po drugi puta stručno-znanstveni skup o praksama vrtića i škola
Full Article 4 minutes read

U Stubičkim Toplicama po drugi puta stručno-znanstveni skup o praksama vrtića i škola

U organizaciji Inicijative Zajedno vrtići i škole (ZVIS) i Hrvatske zajednice osnovnih škola, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Krapinsko-zagorske županije, u Stubičkim Toplicama održan je stručni skup “Umrežavanje u odgojno-obrazovnoj praksi vrtića i škola”.

ZVIS inicijativu sačinjavaju ravnatelj OŠ Bedekovčina Ivan Paradi, ravnatelj OŠ Krapinske Toplice Samson Štibohar, ravnateljica Dječjeg vrtića Sveti Križ Začretje Martina Jakuš te ravnateljica OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice Briggite Gmaz, koja je istaknula kako se skup po drugi puta održava u Stubičkim Toplicama.

– Naš primjer prakse je ustvari pozitivan. Naravno da bi moglo biti i bolje i više, ali obaveze i aktivnosti koje imamo kroz godinu neki put nam ne dozvoljavaju. Međutim, ovo povezivanje, umrežavanje našeg vrtića Zvirek i naše osnovne škole uvelike nam pomažu i kod upisa djece u prvi razred, kod prijelaza iz predškolsko u školsko obrazovanje, a i raznim aktivnostima koje organiziramo i održavano na području naših Stubičkih Toplica – rekla je ravnateljica te istaknula kako su prošle godine krenuli s inicijativom osluškujući potrebe sa terena, potrebe odgajatelja i učitelja.

– Prošlogodišnji stručni skup je pokazao da je ovakav skup itekako potreban i važan, ne samo našoj županiji. Prošle godine je taj skup bio međužupanijski jer smo okupljali odgajatelje i učitelje iz Krapinsko-zagorske, Međimurske, Varaždinske i Zagrebačke županije. Ove godine skup nam se proširio i na državni, ovdje danas imamo sudionike iz središnje Hrvatske, Istre, Dalmacije pa sve do krajnjeg istoka – rekla je Gmaz.

Jedan od organizatora je Hrvatska zajednica osnovnih škola, čija ravnateljica Jasmina Hamer je istaknula kako je svrha skupa jača podrška povezivanju te obrazovnoj vertikali vrtića i škola, dok su ciljevi različiti.

– Jedan od ciljeva je svakako da se omogući lakša tranzicija djece iz vrtića u škole, odnosno da se na taj način olakša taj prijelaz i kako bi se djecu što lakše pripremilo. Također, nisu nebitni ni roditelji u cijeloj toj priči. Roditelji i sami prolaze određenu prilagodbu kad im djeca polaze u drugi dio odgojno-obrazovnog sustava, pa čak i određene strahove. Na ovakvim skupovima ustvari rješavamo te probleme, pronalazimo neke nove mogućnosti, programe, aktivnosti koje će cijeli taj proces olakšati najviše radi djece, a opet i radi roditelja – rekla je Hamer te istaknula kako će se na skupu prikazati različiti primjeri aktivnosti koje taj tranzicijski period na neki način olakšavaju i čine ga manje stresnim, prvenstveno za djecu.

Inicijativu je podržala i Krapinsko-zagorska županija čija je zamjenica župana Jasna Petek istaknula kako se radi o izuzetno važnoj temi.

– Vrijedi osiguravati jako dobru protočnost odgojno-obrazovnog sustava. Postoje neke kritične točke, a to su prijelaz iz predškolskog obrazovanja u osnovne škole, kasnije iz osnovnih škola u srednje škole. Zasigurno da o toj temi, ljudi koji rade u tom sustavu imaju jako puno toga za reći, razmijeniti iskustva, razmijeniti znanja. Ono što valja reći da zapravo u našem cjelokupnom sustavu odgoja i obrazovanja svaki dan su sve veći izazovi, sve veće promjene u društvu, koje se onda naravno ogledaju i u tom sustavu – rekla je Petek te napomenula kako se zakonski okviri presporo mijenjanju.

– Radimo po pravilnicima koji su stari po 30 godina, tako da je zapravo vrlo teško raditi, pogotovo u tom segmentu odgoja i obrazovanja. Zato imamo izuzetne entuzijastične učitelje i učiteljice, stručne suradnike i suradnike i ravnateljica i ravnatelje koji potiču i iniciraju inicijative kao što je ova danas – rekla je Petek te zahvalila ravnateljima i ravnateljicama na inicijativi.

– Pretpostavljam i očekujem da će to zaista biti tradicionalno. Krapinsko-zagorska županija nije ništa drugo mogla učiniti nego slijediti ovu inicijativu koja je zaista odlična i nadam se na korist svima, a prvenstveno na korist učenicama i učenicima, i polaznicima dječjeg vrtića – poručila je Petek.

Na inicijativi je zahvalio i načelnik Općine Stubičke Toplice, Josip Beljak koji je istaknuo kako se skupom na dnevni red stavlja i diže kvaliteta onog dijela dječjeg perioda kada je najvažnije da se dijete što lakše integrira iz vrtića u škole.

– Zahvaljujem se što su Stubičke Toplice izabrali kao mjesto svojih susreta, drugu godinu za redom i nadam se da će to postati tradicija da ćemo kroz primjer dobre prakse omogućiti djeci što bezbolniji prelazak iz vrtića u škole – rekao je Beljak te dodao kako su Stubičke Toplice konačno dobile suglasnost za dogradnju osnovne škole, odnosno za izgradnju školske dvorane, te da se nada da bi školsku godinu 2025./2026. mogli dočekati sa novom školskom dvoranom.

n.p.bajz/sjever.hr

19.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.