Now Reading:
PROSVJED Dvjestotinjak međimurskih i varaždinskih poljoprivrednika traktorima okupiralo čakovečke prometnice
Full Article 6 minutes read

PROSVJED Dvjestotinjak međimurskih i varaždinskih poljoprivrednika traktorima okupiralo čakovečke prometnice

Dvjestotinjak poljoprivrednika, vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Međimurske i Varaždinske županije u ponedjeljak je traktorima u Čakovcu izašlo na prometnice kako bi potaknuli državne institucije na rješavanje problema koji, kako kažu, opterećuju i obezvređuju njihov rad.

Jedan od većih problema s kojima se poljoprivrednike opterećuje je ogromna administracija, rekao je ratar Stjepan Jurinec, vođa prosvjednika.

– Od nas se očekuje da zapisujemo i fotografiramo svaki svoj korak, svaku aktivnost, svaku stvar koja prođe kroz naše ruke. Zar netko uistinu misli da ću pet sat biti u traktoru, a onda još četiri za kompjuterom? Suludo je koliko nas opterećuju birokracijom – rekao je Jurinec te dodao kako poljoprivrednike najviše zabrinjava tržište koje pretrpano uvoznom robom navodeći kako ne postoji nikakva kontrola.

– Dok su nama pale sve otkupne cijene i porasli troškovi proizvodnje, uvoznici maste brk. U trenutnoj situaciji ne možemo konkurirati uvoznim lobijima. U Hrvatskoj su oformljene otkupne kuće s megalomanskim apetitima, koje nas s cijenama ispod tržišnih, jednostavno uništavaju – požalio se Jurinec.

Jedan od razloga prosvjeda je i potreba da se jednom za svagda s državnim institucijama pronađe model djelovanja u slučajevima elementarnih nepogoda.

– Po sadašnjim modelima pomoći nakon nepogoda dobivamo tek oko jedan posto stvarnog gubitka. Ne možemo više živjeti u uvjetima takve neizvjesnosti. Također, tražimo i povrat kapitalnih ulaganja. Na to smo nekada imali pravo. Mali poljoprivrednici za kupnju bilo kakve opreme ne mogu računati na povrat ulaganja. Postoje natječaji koji nam nude takvu mogućnost, ali smo jednostavno premali, i u pravilu završimo na kraju konačnih lista. Svi ovi problemi razlog su zašto mladi napuštaju poljoprivredu – zaključio je Jurinec.

Podršku im je dao i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Mladen Jakopović koji je istaknuo kako je današnje okupljanje prosvjednika skup potpore svim problemima koji tište poljoprivrednike, kako u Europi, tako i u Hrvatskoj.

-Imali smo sastanak Upravnog odbora prošli tjedan, iznjedrili smo deset zahtjeva prema Ministarstvu poljoprivrede koji su generalni, i prema Vladi naravno. Imamo već neke pozitivne pomake, odnosno neformalne informacije iz Ministarstva poljoprivrede da bi većina tih zahtjeva bila i odobrena – rekao je Jakopović te dodao kako se poljoprivrednike opterećuje stotinama mjera, dok je najveći zahtjev onaj administrativni.

Osvrnuo se i na podatke da se u zajedničku poljoprivrednu politiku slijeva velika količina novca, no, kako je naveo, dosta tih financija ulaže se, ne samo u poljoprivredu, nego i neke druge mjere poput izgradnju prometnica, puteva, dječjih vrtića.

– Iz našeg hrvatskog strateškog plana se da iščitati da svega 20-25% ide direktno u samu poljoprivredu, odnosno u povećanje proizvodnje u poljoprivredi. Sve je to jedna zajednička kasica prasica, a onda kad treba doći poljoprivredni proizvod pred našeg potrošača, onda ostaju u nemilosti i naš potrošač i naš proizvođač, a negdje između je zapravo čitava istina – rekao je Jakopović te dodao kako sada čekaju razvoj situacije.

– Stav je vrlo jednostavan, iznjedrili smo ga zapravo na Upravnom odboru. Vidjet ćemo današnji razvoj situacije, iznjedrit ćemo sve one zahtjeve koje smo dali i prethodni tjedan i javno uputili svim medijima. Čekamo razvoj situacije, čekamo odobrenje Komisije po pojedinim točkama, u četvrtak i petak imamo skupštinu svih poljoprivrednih komora u Bruxellesu i tamo ćemo odlučiti na koji način ćemo dalje – najavio je Jakopović.

Poljoprivrednicima su podršku u ponedjeljak dali i međimurski župan Matija Posavec te čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

– Poljoprivrednici svojim radom i žuljevima stvaraju najkvalitetniji proizvod – hranu, proizvod koji može hraniti cijelu Hrvatsku. Želim poručiti da se tim ljudima, našim poljoprivrednim proizvođačima vrati dostojanstvo, da se uvaže njihovi zahtjevi, da se njih sluša jer oni jedini znaju kakvi su problemi i nude njihovo rješenje. Nadam se da će ih gospođa ministrica i Vlada Republike Hrvatske primiti na razgovor, saslušati njihove zahtjeve i napraviti ono što je jedino pametno, razumno i dobro, kako bi poljoprivredna proizvodnja iz ovog kraja mogla biti još kvalitetnija, bolja i jača, i kako bi mogli hraniti i uživati u onome najboljem što Hrvatska može proizvesti – rekao je župan Posavec te poručio da imaju njegovu podršku i da im želi sreću u traženju zahtjeva

Gradonačelnica Cividini istaknula je kako Grad poljoprivrednicima pomaže koliko može, iako zna da je to ponekad premalo. Istaknula je da je država krovna institucija koja mora dati podršku u svim ovim investicijama i htjenjima poljoprivrednika.

– Ovdje smo kao podrška i vertikala da dajemo snagu. Kaže se da je svaki lanac jak onoliko koliko je svaka karika jaka – dodala je gradonačelnica Cividini.

Jedan od prosvjednika je međimurski poljoprivrednik Igor Rešetar koji je rekao kako su poljoprivredne proizvodnje sve manje i manje.

– Te probleme koje mi imamo treba rješavati ovdje na terenu, pogotovo mi mali poljoprivrednici, a ne samo da se ti problemi rješavaju u Zagrebu ili Bruxellesu. Struktura Međimurja je takva da ne dozvoljava 4% ugara. Znamo da smo prije nekoliko godina imali negdje oko 30 000 hektara oranica, danas su te brojke puno manje – rekao je Rešetar te dodao kako se uvođenjem zelenih tehnologija koje je nametnula Europska unija, prijenosi još više smanjuju, a time i njihovi prihodi.

– Mi za to ne dobivamo adekvatan novac koji bi trebali, pogotovo u današnjoj situaciji. Dolazi nam roba iz trećih zemalja, danas se naši silosi pune umjesto da se prazne. Cijene koje dobivamo trenutno za naše proizvode po nekakvim ugovorima su sramotno niske. Takve cijene su bile prije više od 10 godina, znači nekakvih 140-150 eura, kunu, kunu i deset. Takve cijene žitarica su bile i prije više od 10 godina ili 30. Želimo samo iste uvjete proizvodnje kao što imaju naši kolege, znači diverzificirane prihode kao što imaju naši kolege u Europskoj uniji, iste uvjete proizvodnje. I ono što je najvažnije, želimo to odmah, a ne da to čekamo godinu, dvije – poručio je Rešetar.

n.p.bajz/sjever.hr

19.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.