Now Reading:
Granični policajac za 200 eura mita u putovnicu „lupao” lažne pečate
Full Article 2 minutes read

Granični policajac za 200 eura mita u putovnicu „lupao” lažne pečate

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 35-, 47- i 51-godišnjakom, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje isprave te davanje i primanje mita.

Istragom je utvrđena sumnja da je 35-godišnji policijski službenik PU vukovarsko-srijemske, tijekom 2023. godine, u više navrata za novčanu naknadu, neovlašteno otisnuo granične pečate u putnu ispravu 47-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine, a čiju putnu ispravu mu je donosio 51-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine.

Osumnjičenici su uhićeni i predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, a kaznena prijava podnesena je USKOK-u.

Kako saznaje N1, policajca s graničnog prijelaza Županja je udarao u putovnicu granične pečate s namještenim datumima, a za uzvrat je dobivao po 200 eura mita. Do sada je rekonstruirano da ove malverzacije sežu u početak 2023. godine. Tada je policajčev znanac tražio od njega da u zamjenu za mito otisne u putovnicu 52-godišnjaka službene ulazno/izlazne granične pečate s namještenim datumima.

To je 52-godišnjak trebao iskoristiti da prikaže da je na vrijeme napustio teritorij Austrije. Lažni granični pečati omogućili su mu da regulira boravak unutar Schengenskog prostora, odnosno da, kako tvrdi USKOK, izbjegne zabrane daljnjeg boravka u tom prostoru.

Policajac je to, tvrdi USKOK, u više navrata i učinio, dok je 52-godišnjak putem Western Uniona uplaćivao 48-godišnjaku iznose od najmanje 200 eura. To je, navodi se u rješenju o provođenju istrage, bilo mito za policajca koji je pečate otiskivao.

Novac je, rekonstruirali su istražitelji, 48-godišnjak nosio policajcu u Županju. Ovaj je, kada bi primio novac, u putovnicu 52-godišnjaka udario granični pečat iako čovjek uopće nije prešao granicu.

Sve je razotkriveno prije par dana kada je 52-godišnjak došao na granični prijelaz na Bajakovu i policajcu tijekom kontrole na uvid predao svoju putovnicu sa spornim pečatima. Policajac je osumnjičen za primanje mita, krivotvorenje isprava, te zlouporabu položaja, dok su državljani BiH osumnjičeni za davanje mita.

Foto: ilustracija
sjever.hr/n1info.hr
12.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.