Now Reading:
Varaždinski ministar Habijan: „Sljedeće godine imati ćemo prvi park prirode na sjeveru Hrvatske”
Full Article 3 minutes read

Varaždinski ministar Habijan: „Sljedeće godine imati ćemo prvi park prirode na sjeveru Hrvatske”

Povodom današnjeg potpisivanja ugovora za rješavanje varaždinskih bala, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan osvrnuo se i na proglašenje parka prirode na području Ivanščice, Strahinjčice, Ravne Gore i Maceljske gore, najavivši njegovo proglašenje sljedeće godine.

Kako je istaknuo ministar Habijan, razgovori o parku prirode intenzivirani su u posljednje vrijeme, navodeći kako je prije dva tjedna održao sastanak sa varaždinskim županom Anđelkom Stričakom te krapinsko-zagorskim županom, Željkom Kolarom.

– Mogu izraziti zadovoljstvo da smo načelno utvrdili granicu budućeg parka – rekao je ministar Habijan te istaknuo kako stručne službe sada posjećuju sve jedinice lokalne samouprave koje su u obuhvatu budućeg parka prirode te se utvrđuju detalji samih granica parka prirode, nakon čega slijedi stručna te geodetske podloge.

– U međuvremenu, nakon što se definiraju te granice, javno savjetovanje u svim jedinicama lokalne samouprave gdje će svi oni žitelji moći dati određene svoje primjedbe, gdje će se moći upoznati što znači zapravo park prirode, koji su benefiti koje donosi park prirode. Mislim da je ta komunikacija sa ljudima koji su na tom području jako bitna – poručio je ministar te istaknuo kako mu je posebno zadovoljstvo da se, od inicijative koju je on osobno pokrenuo u Hrvatskom saboru još 2020. godine, došlo do proglašenja parka prirode.

– Došli smo u fazu da u ovom trenutku mogu najaviti da sljedeće godine 2025., ako ovaj hodogram koji sam sada spomenuo bude realiziran u tim rokovima, mogu reći da ćemo sljedeće godine imati prvi park prirode na sjeveru Hrvatske – najavio je Habijan.

Ujedno se osvrnuo i na situaciju sa kamenolomom u Siljevcu i Obroščici, istaknuvši kako je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja naložilo potencijalnom investitoru da Ministarstvu dostavi dvije studije – onu za utjecaj na ekološku mrežu te studiju utjecaja na okoliš.

– U ovom trenutku, Ministarstvu takav dokument nije zaprimljen od strane investitora, prema tome Ministarstvo gospodarstva je po tome pitanju napravilo apsolutno sve – rekao je ministar.

Dodao je ujedno da treba u vidu imati i to da, u ovom trenutku i nadalje, u prostornom planu Krapinsko-zagorske županije još uvijek nije predviđena eksploatacija mineralnih sirovina.

– Prema tome, nije na Ministarstvu da bilo što drugo radi. Ali kada govorimo o Siljevcu i Obroščici, odnosno o tom području, prema onome što smo utvrdili prije dva tjedna, i to područje se nalazi u obuhvatu parka prirode – rekao je ministar Habijan.

n.p.bajz/sjever.hr

06.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.