Now Reading:
Kremiranje sve popularnije, iz Varaždinske biskupije poručili da se ono ne protivi kršćanskoj vjeri, no ipak postoji ‘caka’
Full Article 2 minutes read

Kremiranje sve popularnije, iz Varaždinske biskupije poručili da se ono ne protivi kršćanskoj vjeri, no ipak postoji ‘caka’

Valu poskupljenja u Hrvatskoj pridružile su se i cijene pogreba, koje znatno variraju od regije do regije, dok je sve popularnije postalo kremiranje.

Kako prenosi poslovni.hr, prosječan ispraćaj pokojnika u Zagrebu, što uključuje lijes, prijevoz preminulog, glazbu ili zbor i ostalo što je sastavni dio oproštaja, stoji otprilike 2000 eura.

Cijena kremiranja, kako se doznaje u Zagrebačkom holdingu, iznosi 146 eura, a tome treba dodati cijenu kontrolnog pregleda umrlog prije kremiranja od 21,4 eura te uporabu rashladne komore po danu, takozvane ležerine, koja iznosi 16,4 eura.

Cijene su porasle i u Podravini, i to u prosjeku za 20 posto, dok su neki pogrebnici poskupjeli i do 35 posto. Tako Podravce pogreb stoji otprilike 1000 eura, no ispraćaj pokojnika na kremiranje je dosta skuplji zbog cijene prijevoza i ekološkog lijesa. Cijena ponekad raste i zbog ležerine, jer se nerijetko na kremaciju čeka i po nekoliko dana.

Kako navodi Josip Behin iz Koprivnice, kremiranje je u očitom porastu i više se ne tabuizira kao nekad.

Da se kremiranje ne protivi kršćanskoj vjeri, istaknuli su iz Varaždinske biskupije. Prema učenju Crkve, pogrešan odnos prema vjeri ne odnosi se samo na motiv čina kremiranja, nego i na odnos prema zemaljskim ostacima pokojnika nakon spaljivanja.

– Da bi se izbjegla svaka panteistička, naturalistička ili nihilistička dvosmislenost, nije dopušteno prosipati pepeo u zrak, na tlo ili u vodu, odnosno čuvati kremirani pepeo kao uspomenu na pokojnika, u komadima nakita ili drugim predmetima – rekli su iz Biskupije što znači da, ukoliko je pokojnik dopustio kremiranje i prosipanje vlastitoga pepela u prirodi zbog razloga protivnih kršćanskoj vjeri, sprovod se mora uskratiti.

sjever.hr/poslovni.hr

05.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.