Now Reading:
VELIKI USPJEH Preloškoj knjižnici po drugi put međunarodna nagrada EIFL za inovativnost
Full Article 2 minutes read

VELIKI USPJEH Preloškoj knjižnici po drugi put međunarodna nagrada EIFL za inovativnost

Na Međunarodni dan obrazovanja, preloška je knjižnica dobila službenu potvrdu vijesti da je jedna od četiri ovogodišnje dobitnice vrijedne međunarodne nagrade. Nagradu i priznanje Knjižnica je dobila na natječaju međunarodne organizacije EIFL (EIFL = Electronic Information for Libraries) za svoj program GEL – Gureilla Education for Librarians.

Nagrade EIFL za inovacije u javnim knjižnicama prepoznaju inovativne knjižnične usluge i programe koji koriste IKT za poboljšanje života i sredstava za život u zemljama u razvoju i tranziciji. Nagrade se dodjeljuju javnim knjižnicama koje se bave jednim od tri važna globalna problema: sigurnost na internetu, akcije protiv klimatskih promjena i digitalno uključivanje prisilno raseljenih populacija.

Uz jednu bugarsku, kazahstansku i kenijsku knjižnicu, preloška knjižnica je jedna od četiri narodne knjižnice u svijetu koje su u 2023. godini dobile ovu prestižnu nagradu za inovativnost. Nagrada je dodijeljena Knjižnici iz Preloga jer je potaknula obuku o sigurnosti na internetu u zajednicama diljem zemlje kroz svoj program pod nazivom „Gerilska edukacija za knjižničare“.

GEL program obuke o sigurnosti na internetu za knjižničare temelji se na jakoj komponenti obuke predavača koja onda omogućava knjižničarima dalje prenošenje znanja zajednicama u kojima djeluju. Koncept spomenutog programa razvila je ravnateljica Maja Lesinger koja ga ujedno i provodi uz pomoć knjižničarke Dominike Lukačić – Murković.

Dodajmo da je preloška Knjižnica mala knjižnica, s tek dvije knjižničarke, koja pokriva područje Preloga i okolice, a već je jednom dobila nagradu organizacije EIFL i to u 2020. godini za svoj program financijske i informatičke pismenosti za djecu vrtićke dobi.

sjever.hr

26.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.