Now Reading:
Sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije: Prošle godine povećan broj alkoholiziranih vozača, dva smrtna slučaja manje na prometnicama
Full Article 3 minutes read

Sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije: Prošle godine povećan broj alkoholiziranih vozača, dva smrtna slučaja manje na prometnicama

U prostorijama Županijske uprave Koprivničko-križevačke održana je 54. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije koju je vodio predsjednik Stjepan Peršin, a prisustvovao joj je i zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je članovima i članicama Savjeta poručio kako će Županija i dalje biti snažna potpora u svim aktivnostima koje se odnose na sigurnost prometa, posebno u dijelu edukacija sudionika u prometu te izrade dokumenata kojima će se definirati opasna prometna mjesta i prijedlozi mjera za sanaciju kritičnih točaka.

Informacije o stanju sigurnosti u prometu za prvih jedanaest mjeseci 2023. godine članovima Savjeta je predstavio Damir Jančijev iz PU Koprivničko-križevačke županije pri čemu je naglasio kako podatci pokazuju povećanje prisutnosti alkoholiziranih vozača na području PU Đurđevac i PU Križevci. U odnosu na godinu dana ranije zabilježena su dva smrtna slučaja manje na prometnicama, naglasio je Jančijev te pozvao vozače da poštuju prometne propise.

O radovima i projektima na državnim cestama na području županije u 2023. godini, izvijestio je  Davor Bobičanec iz Hrvatskih cesta. S obzirom na  zimske uvjete, radovi trenutno nisu intenzivni, no aktivnosti nisu prestale pa se nastavlja s projektiranjem rotora na raskrižju Varaždinske i Zagrebačke ulice u Koprivnici te raskrižja DC22 -DC 41 u Križevcima, radi se i na projektu denivelacije pružnog prijelaza u Virju, a kad uvjeti dopuste nastavit će se radovi na rotoru raskrižja DC2-DC41  u Koprivnici.

Što se tiče županijskih i lokalnih cesta, ravnatelj Županijske uprave za ceste Dragutin Guzalić je kazao kako je tijekom godine provedena modernizacija cesta u duljini šest kilometara, obnovljeno je preko 50 kilometara kolnika, moderniziran je i proširen most u Koprivničkim Bregima. S ostalim aktivnostima se nastavlja kad se steknu povoljni vremenski uvjeti.

Članovi Savjeta su raspravljali i o opasnim mjestima na cestama Koprivničko – križevačke županije te daljnjim mjerama i postupcima glede sanacije tih opasnih mjesta. Na inicijativu župana Korena izrađen je i dokument u čijoj su izradi uz Županiju sudjelovali Policijska uprava  koprivničko-križevačka, Hrvatske ceste i Županijska uprava za ceste, svaka pravna osoba sastavila je popis kritičnih točaka i prijedloge mjera koje se mogu poduzeti na navedenim kritičnim točkama. Mjere su podijeljene na reaktivne (ono što se može učiniti brzo i jednostavno) te proaktivne mjere (ono što je u planu izgradnje na cestama, ono što se izvodi ili neki prijedlog dugoročnog rješavanja određene kritične točke). Ukupno je definirano 20 pozicija, a Savjet je usvojio prijedlog da se krene s rješenjima u suradnji Županije, jedinica lokalne samouprave te upravitelja cesta – Hrvatskih cesta i ŽUC-a.

sjever.hr 12.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.