Now Reading:
Godina za pamćenje: u 2023. u Varaždinskoj županiji nikad više investicija, završeni i otvoreni objekti na koje se čekalo gotovo 20 godina
Full Article 3 minutes read

Godina za pamćenje: u 2023. u Varaždinskoj županiji nikad više investicija, završeni i otvoreni objekti na koje se čekalo gotovo 20 godina

Početak nove godine prilika je da se rezimiraju rezultati u protekloj godini i najave novi projekti, a u Varaždinskoj županiji predvođenoj županom Anđelkom Stričakom doista se imaju s čim pohvaliti. U samo jednoj godini svečano su otvorena čak dva objekta u zdravstvu na koja se čekalo gotovo 20 godina, Objedinjeni hitni bolnički prijem u Općoj bolnici Varaždin te Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice.

Pažnju cijele Hrvatske privukla je novootvorena suvremena bolnička zgrada u Varaždinskim Toplicama, u kojoj se rehabilitacija sada provodi i pomoću robota. Potom je impresionirao novi izgled Medicinske škole Varaždin s modernim kabinetima, laboratorijima, učionicama i školskom kuhinjom uređenima u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija. U javnosti je manje zapaženo prošlo otvorenje Posjetiteljskog centra Varaždinske županije u podrumu Županijske palače, no i taj je projekt završen ove godine, a privlači pažnju ne samo turista, nego i domaćih stanovnika zbog vizualnih efekata koje stvaraju hologrami, posebni projektori i druga tehnologija.

Završila su i značajna ulaganja u prometnu infrastrukturu diljem županije: sanirano je 29 klizišta te obnovljen 61 kilometar cesta. Sva ta ulaganja sufinancirana su bespovratnim sredstvima Europske unije, iz državnog te županijskog proračuna.

I u 2024. godini župan Stričak sa suradnicima nastavlja „žestokim“ tempom. U ovoj godini napokon početi dugoočekivana dogradnja Osnovne škole Ivanec, a uz to područnih škola Strmec Podravski i Nova Ves Petrijanečka. Time će Varaždinska županija, koja je već sad daleko iznad državnog prosjeka, prva u Hrvatskoj imati 100-postotnu zastupljenost jednosmjenske nastave.

Ova godina bit će i godina projektiranja, točnije pripreme potrebne dokumentacije za veliki projekt izgradnje i opremanja Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin, a traje i projektiranje dogradnje Glazbene škole Varaždin, kao i izrada dokumentacije za projekt revitalizacije austrougarskog vojnog konjičkog kompleksa u Optujskoj ulici u Varaždinu. Pri kraju je izrada projektno-tehničke dokumentacije za Posjetiteljski centar Gaveznica, dok je pripremi projekt Posjetiteljskog centra Gomila. Pokrenuta će biti i energetska obnova dvorca Šaulovec, budućeg sjedišta Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije.

To je samo dio projekata, među kojima svakako treba izdvojiti i pripreme za projektiranje najkompleksnijeg i najvećeg projekta u povijesti Varaždinske županije, izgradnju geotermalne elektrane. Nedavno završena istraživanja potvrdila su da za to postoje svi preduvjeti jer je na dubini od 2.430 metara nalazište geotermalne vode topline 142,03 stupnja, što je odličan potencijal za proizvodnju električne energije.

Rasle su i potpore građanima i to od 50 do 100 posto u odnosu na 2021. godinu. Za stipendiranje učenika i studenata izdvojeno je 285.000 eura, za program produženog boravka 602.345 eura, a za pomoćnice u nastavi 1.091.195. eura. Potpore za ulaganje u poljoprivredu iznosile su 970.00 eura, a za ulaganja u turizam 171.540 eura. Građane se poticalo i na korištenje obnovljivih izvora energije za što je izdvojeno 100.000 eura.

sjever.hr
11.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.