Now Reading:
Hrvatsko Zagorje uz bok sa Španjolskom, Italijom i Kanarskim otocima, a rast popularnosti pokazuju i turističke brojke
Full Article 2 minutes read

Hrvatsko Zagorje uz bok sa Španjolskom, Italijom i Kanarskim otocima, a rast popularnosti pokazuju i turističke brojke

Ugledni svjetski list The Guardian krajem prošle godine objavio je iskustva putopisaca koji su sa čitateljima podijelili najbolja putovanja u 2023. godini, a na listi se našlo i Hrvatsko Zagorje.

Zagorje – bajka na dlanu, kako se brendira Hrvatsko Zagorje, zaista jest bajka, što je zaključio i Guardian.

– Ova preslatka zelena regija između Zagreba i slovenske granice dom je mnogih dvoraca poput Velikog Tabora iz 16. stoljeća, termalnih lječilišta kao što su Terme Tuhelj i najveće europske kolekcije ostataka neandertalaca u Krapini. Vinarije izrađuju vrhunsku graševinu, traminac, pinot noir i muškat – piše u The Guardianu, dodajući kako Zagorje ima i simpatične hiže u kojima odsjedaju turisti.

Veliki tabor

Tako se Hrvatsko Zagorje našlo uz bok sa Kanarskim otocima, stazama s freskama u Torremolinosu u Španjolskoj kao i Zaljevu Cádiz, te uz spektakularne klanjce u Pijemontu i termama u Italiji.

Da je Hrvatsko Zagorje sve popularnije pokazuju i nedavne brojke sa kojima je izašla Krapinsko-zagorska županija, navodeći kako je 2023. godina bila rekordna godina za turizam Krapinsko-zagorske županije jer je po prvi puta imala 400 tisuća noćenja.

– Rasli smo u apsolutno svim sektorima te smo bolji ne samo od 2022. godine, nego i od rekordne 2019. Rastao je i broj dolazaka gostiju, broj kupača, turista u kampovima, broj gostiju i u privatnom smještaju i u hotelima, kao i broj hodočasnika. Dolazaka je bilo 190.456, a noćenja 402.061. Za oba segmenta je to rast od 7,67 posto u odnosu na do sada rekordnu 2019. godinu. Kada se vratimo malo dalje u prošlost vidimo da smo u deset godina povećali broj dolazaka za čak 165,25 posto, a broj noćenja za 149,04 posto – tom je prilikom rekao krapinsko-zagorski župan i predsjednik županijske turističke zajednice Željko Kolar.

n.p.bajz/sjever.hr/The Guardian

10.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.