Now Reading:
Još niste s bankama ugovorili dopuštene minuse? Rok vam je do konca lipnja, ali svakako provjerite uvjete koji vam se nude
Full Article 2 minutes read

Još niste s bankama ugovorili dopuštene minuse? Rok vam je do konca lipnja, ali svakako provjerite uvjete koji vam se nude

Imate li još uvijek u svojoj banci ugovoreno prešutno prekoračenje po tekućem računu, znajte da je do konca lipnja zadnji rok za njegovo pretvaranje u dopušteni minus. A prema podacima Hrvatske narodne banke, kako saznaje Novi list, od ukupno 1.747.001 ponuda banaka potrošačima za ugovaranje dopuštenog prekoračenja u zamjenu za prešutno, do 30. rujna 2023. godine tek 245.508 građana je iskoristili tu mogućnost. Kako sada stvari stoje, čak 1,5 milijuna građana tek treba ugovoriti dopušteni minus, naravno, ukoliko su za to zainteresirani.

Onima koji niti do kraja lipnja ne zatraže dopušteno prekoračenje, banke će, barem tako tvrde, omogućiti obročnu otplatu minusa. Dio građana vjerojatno u ukidanju prešutnog prekoračenja vidi priliku da se jednom za svagda riješe „života u minusu”, ali poznavajući navike Hrvata, velika većina njih ova će pitanja rješavati u zadnji čas.

Doduše, obročnu otplatu minusa banke tek usput spominju. S obzirom da je minus „kredit koji se vječno otplaćuje”, banci predstavlja stalni i siguran prihod. Čim više građana živi na dug, banke mogu računati na veće prihode. Stoga bankama i odgovara da što više građana jednostavno s prešutnog prekoračenja prijeđe na dopušteno, po jednakim ili nešto boljim uvjetima koje su imali do sada.

Stoga, niste li do sada ugovorili prijelaz na dopušteni minus, ukoliko ga želite zadržati, znajte da je konačni rok 30. lipnja 2024. godine. I svakako se prije bilo kakvog ugovaranja raspitajte o svim uvjetima koje nude pojedine banke.

Foto: ilustracija
sjever.hr/novilist.hr
08.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.