Now Reading:
Solarna elektrana na čakovečkim bazenima „Marija Ružić” stavljena u puni pogon
Full Article 2 minutes read

Solarna elektrana na čakovečkim bazenima „Marija Ružić” stavljena u puni pogon

Nakon eksperimentalnog perioda solarna elektrana na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ stavljena je u puni pogon.

Hrvatska elektroprivreda – Elektra Čakovec izdala je Gradu Čakovcu Potvrdu za trajni pogon sunčane elektrane, čime je otpočeo proces razmjene energije sa distribucijskom mrežom.

Priključna snaga solarne elektrane Bazeni je 225,00kW u smjeru predaje u mrežu, a priključna snaga u smjeru preuzimanja iz mreže je 370,00 kW.

Grad Čakovec je solarnu elektranu na Bazenima instalirao u okviru provedbe projekta „Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju“ koji okuplja 11 partnera iz Hrvatske i Norveške.

Ovim pilot projektom ukupne vrijednosti 265.155,61 euro, Bazenima je osigurana samostalna proizvodnja električne energije za podmirenje vlastitih potreba, a višak će se predavati u mrežu Hrvatske elektroprivrede.

– Provedbom projekta „Dobra energija“ posvetili smo se širenju svijesti o potrebi stjecanja energetske neovisnosti i informiranja građana o potencijalnim izvorima sufinanciranja instalacije solarnih elektrana. U tom smislu, Grad je objavio poziv kojim dodjeljuje bespovratna sredstva za izgradnju solarnih elektrana na obiteljskim kućama (otvoren od 23.11. do 27.12.2023.) i interes građana je veliki – ističe gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

Tiskani su letci „Iskoristi dobru energiju svoje lokalne zajednice“ koji nude osnovne informacije o solarnoj energiji, kućnim solarnim elektranama i njihovoj isplativosti. U letku je objavljen QR kod koji vodi na mrežne stranice projekta „Dobra energija“, na kojima je obilje informacija o mogućnostima instaliranja solarnih elektrana i iskorištenja energije Sunca.

Letci se mogu preuzeti na recepciji Gradskih bazena „Marija Ružić“ Čakovec.

Projekt „Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju“ je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1.1 milijun eura bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.

Partneri iz vlastitih sredstava osiguravaju 7,5% vrijednosti projekta. Projekt okuplja konzorcij od 11 partnera koje predvodi Istarska županija.

Cilj projekta je povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, a Čakovec je u tom smislu već pokrenuo pripremu projekata solarnih elektrana na objektima dječjih vrtića i škola.

foto: cakovec.hr
sjever.hr/cakovec.hr
03.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.