Now Reading:
Evo kako ljubimcu smanjiti stres od petardi i vatrometa
Full Article 2 minutes read

Evo kako ljubimcu smanjiti stres od petardi i vatrometa

Uoči novogodišnje proslave, svjedoci smo posljednjih dana pucanje petardi i raznorazne pirotehnike. S obzirom da je životinjski sluh puno istančaniji od čovjekovog, nije ni čudo da im buka od pirotehnike stvara stres i strah. Zbog toga vlasnici ljubimaca muku muče kako olakšati dane kada pucaju petarde i vatromet, piše 24.sata.

Mnogi vlasnici pribjegavaju lijekovima za smirenje koje im preporučaju veterinari. Dodajmo da u ovo vrijeme pas ne bi trebao biti sam u dvorištu, kao ni da u šetnju ne smije ići bez povodca. Naime, ako u blizini psa pukne petarda, najvjerojatnije će htjeti pobjeći. Ako psa vodite u šetnju navečer, kada se najviše puca petardama, pokušajte u šetnju ići ranije, ili još bolje, ujutro.

Zbog buke, pas, ili pak mačka, mogli bi odbijati hranu, rjeđe će piti vodu i izbjegavati će nuždu, a u nekim slučajevima bi mogli biti i agresivni ako će smatrati da su u opasnosti. Ako pak mislite da ćete buku od petardi zaglušiti glazbom ili televizorom, zapravo im stvarate još veći stres, jer je buka još veća.

Najviše će im pomoći da ih ogradite od neugodnih zvukova i pokušate provesti mirnu večer. To znači, zatvoriti prozore, spustiti rolete, a još bolje, napraviti im sigurnu oazu u prostoriji koja nema prozore i do nje dopire manje buke.

Psima inače pomaže da ih ponekad omotamo šalom ili platnom oko tijela, dok bi se mace mogle sakriti u neku putnu torbu ili pak u ormar među odjećom. Najbitnije je da vi ostanete smireni i ljubimcu pokažete da se vi ne osjećate ugroženo, što bi na njih moglo djelovati utješno, piše 24.sata.

Nikako nemojte koristiti tablete za ljude, radije se posavjetujte sa veterinarom. Dobar izbor su homeopatske kapi, kao i paste za smirenje ili pak sprejevi kojima možete pošpricati njihove dekice i opremu.

sjeverni.hr/24.sata

30.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.