Now Reading:
Potpisani ugovori s novim stipendistima Varaždinske županije – Župan Stričak: Ova vlast za stipendije izdvaja dvostruko više sredstava
Full Article 3 minutes read

Potpisani ugovori s novim stipendistima Varaždinske županije – Župan Stričak: Ova vlast za stipendije izdvaja dvostruko više sredstava

U novoj školskoj, odnosno akademskoj godini, Varaždinska županija ima čak 94 nova stipendista, a ugovore o stipendiranju župan Anđelko Stričak potpisao je s učenicima i studentima u petak u dvorani Glazbene škole u Varaždinu.

-Ovu godinu završavamo na najljepši mogući način, potpisivanjem ugovora o stipendiranju naših učenika i studenata, a novu ćemo 2024. godinu tradicionalno započeti obilaskom naših žurnih službi, odnosno sastavnica Domovinske sigurnosti koje svo ovo vrijeme brinu o našoj sigurnosti – rekao je župan.

Od 94 nove stipendije 51 je studentska, a 43 su učeničke. Stipendije se dodjeljuju tijekom cijele godine i iznose 65 eura za učenike, a 130 eura za studente, odnosno učenička stipendija godišnje iznosi 780, a studentska 1.560 eura.

-Usporedimo li to s početkom mandata, dakle s 2021. godinom, sada je u županijskom proračunu predviđeno dvostruko više sredstava i stipendije su u ove dvije godine rasle za otprilike 50 posto. Stipendije dodjeljujemo po tri osnove, odnosno prema uspješnosti, prema socioekonomskom statusu te posebnom interesu za Varaždinsku županiju, što znači da stipendiramo doktore medicine, inženjere elektrotehnike i strojarstva i magistre matematike i fizike – izjavio je Stričak.

Podsjetio je da je nova županijska vlast odmah na početku mandata donijela Odluku o nagrađivanju učenika u kojoj se navodi i da stipendiju automatski dobivaju i svi oni koji su izvrsni, koji osvajaju nagrade.

-U prvom mahu to se odnosilo samo na znanje, nakon čega smo ugradili u Odluku da se to odnosi i na umjetnost i sport. Varaždinska županija doista mnogo ulaže u obrazovanje, što dokazuje podatak da se od ukupnog proračuna na obrazovanje odnosi 60 posto, a više od 10 milijuna eura odnosi se na socijalni status naših učenika, a vrijedi naglasiti i da Županija dodjeljuje ukupno 188 stipendija – rekao je župan Stričak.

Među dobitnicima stipendija je Tia Pikija, studentica Sveučilišta za glazbu i izvedbenu umjetnost u Beču, a studira operno pjevanje.

-Veoma sam sretna i zahvalna da mogu primiti županijsku stipendiju i da uopće postoji mogućnost da se mladi umjetnici promoviraju jer nažalost danas nemamo toliko stipendija koje podržavaju umjetnost, a ove godine mislim da imamo čak tri glazbenika koja su stipendirana od Županije. To je jedna velika pomoć i dobar put kojim možemo podržati mlade glazbenike – kazala je Pikija.

Tia je bila učenica Glazbene škole u Varaždinu, smjer solo pjevanje i teorija glazbe, što je za nju, naglasila je, bilo predivno iskustvo.

-To je bio pravi put dalje i kao osoba koja je u Beču mogu samo reći da sam ponosna na naš Varaždin. Imamo Hrvatski bal svake godine, puno mladih Varaždinaca dođe, puno mladih glazbenika, znanstvenika, mladih koji studiraju matematiku i fiziku, ima nas mnogo gore. Mogu samo reći da sam ponosna na naš Varaždin koji nas promovira u svijetu i u domovini – zaključila je Tia Pikija.

Lana Jagušić je učenica trećeg razreda Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole. Stipendiju je dobila prvi put i puno će joj znači u školovanju.

– Ovo je prvi put da sam dobila stipendiju i mnogo mi znači za sav trud i školovanje. Utrošit ću je na stvari za školu i nešto staviti sa strane. U školi mi je jako lijepo, obnovljena je i jako sam zadovoljna uvjetima u njoj – kazala je Lana Jagušić.

a.kučić/sjever.hr
29.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.