Now Reading:
Koprivničko-križevačka županija od 1. siječnja sufinancirat će smještaj starijih i nemoćnih osoba i u domovima izvan županije – osigurano više od 320 tisuća eura
Full Article 3 minutes read

Koprivničko-križevačka županija od 1. siječnja sufinancirat će smještaj starijih i nemoćnih osoba i u domovima izvan županije – osigurano više od 320 tisuća eura

Na 15. sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije donijeta je Odluka o sufinanciranju troškova smještaja osobama smještenim u domovima za starije i nemoćne osobe sa sjedištem izvan područja Koprivničko-križevačke županije.

Ovom Odlukom želi se pomoći smještenim osobama i članovima njihovih obitelji u podmirenju troškova zbrinjavanja koji su iz različitih razloga smještaj pronašli ili morali pronaći u drugim dijelovima zemlje, do pronalaženja smještaja u domovima za starije i nemoćne osobe na području Koprivničko-križevačke županije.

Novčanu pomoć mogu ostvariti starije i nemoćne osobe koje imaju prebivalište na području Koprivničko-križevačke županije najmanje 5 godina, osobe koje su smještene u domovima sa statusom ustanove, obiteljskim domovima te domovima pravnih osoba i obrtnika koji imaju licencu za rad, a sjedište imaju ili usluge pružaju izvan područja Koprivničko-križevačke županije, odnosno na ostalom području Republike Hrvatske te osobe koje nemaju prosječnu mirovinu višu od cenzusa određenog posebnim aktom.

Novčanu pomoć ne mogu ostvariti korisnici smještaja koji novčanu pomoć ostvaruju od strane nadležnog ministarstva, zavoda za socijalni rad ili po nekoj drugoj osnovi te koji su smješteni u županijske ili domove koji se financiraju iz decentraliziranih sredstava.

Novčana pomoć korisniku će se obustaviti ukoliko u roku godine dana od odobravanja novčane pomoći ne postane korisnik doma sa sjedištem i uslugama na području Koprivničko-križevačke županije.

Zahtjev za sufinanciranje dostavlja se ili osobno predaje Upravnom odjelu za zdravstveno-socijalne djelatnosti svakog mjeseca do 15. u mjesecu za prethodni mjesec.

Sve ostale potrebne informacije objavljene su na internetskoj stranici www.kckzz.hr.

U proračunu osigurano 320.573 eura

Da podsjetimo, Koprivničko-križevačka županija od 1. srpnja 2018. godine sufinancira smještaj starijim osobama u privatnim domovima na području županije. Prvotno su sufinanciranjem smještaja bila obuhvaćena 104 korisnika u pet privatnih domova koji imaju status ustanove u Koprivničko-križevačkoj županiji, a u međuvremenu je Odluka o sufinanciranju troškova smještaja u domove za starije i nemoćne osobe proširena i na obiteljske domove, domove pravnih osoba i obrtnika, pa su danas njome obuhvaćena 322 korisnika iz 32 doma.

U 2024. godini starijim osobama smještenim u privatnim domovima sufinancirat će se smještaj iznosom od 55, 70 ili 85 €, ovisno o visini mirovine. Osobama treće životne dobi potrebno je pružiti maksimalnu skrb i dostojan život što je i jedna od temeljnih odrednica socijalne politike koju Županija provodi kroz svoje zdravstvene i socijalne programe i projekte.

U Proračunu Koprivničko-križevačke županije za 2024. godinu za sufinanciranje smještaja starijih osoba osigurano je 320.573 eura, dakle 95.000 eura više nego u 2023. godini, kada je za ovu namjenu bilo predviđeno 225.573 eura.

sjever.hr/kckzz.hr
28.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.