Now Reading:
SVAKA ČAST Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Međimurska županija vodeće u Hrvatskoj po izdvajanju sredstava za obrazovanje
Full Article 6 minutes read

SVAKA ČAST Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Međimurska županija vodeće u Hrvatskoj po izdvajanju sredstava za obrazovanje

Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija izdvojile su najviše proračunskog novca u 2022. godini za obrazovanje po stanovniku, najveći udjel u proračunu za obrazovanje imale su Splitsko-dalmatinska i Osječko-baranjska županija, a najveći porast izdvojenih sredstava na godišnjoj razini Brodsko-posavska, Krapinsko-zagorska, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, Varaždinska županija…

Pokazala je to analiza portala Župan.hr napravljena iz podataka konsolidiranih proračuna za 2022. godinu, posljednju za koju su dostupni podaci o izvršenju proračuna.

Varaždinska županija prednjači

Varaždinska županija izdvojila je za obrazovanje lani 3,9 tisuća kuna po stanovniku, najviše u odnosu na ostale županije, a u odnosu na 2021. godinu povećana su za 68,2 milijuna kuna, što ju je također svrstalo u top pet županija.

Za obrazovanje kontinuirano se izdvaja više od 50 posto proračuna, a u 2024. će biti izdvojeno više od 60 posto.

Trenutno su dva regionalna centra kompetentnosti najveći projekti Varaždinske županije u obrazovanju ukupno vrijedni 31,6 milijuna eura, a to su Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin i Centar kompetentnosti u poljoprivredi pri Srednjoj školi „Arboretum Opeka“. Pokrenuti su i strukovni centri izvrsnosti.

Projekti koji se provode i pripremaju u području obrazovanja vrijedni su gotovo 94 milijuna eura. U okviru Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport planira se čak 62 % svih proračunskih sredstava i predlaže povećanje u odnosu na početni plan 2023. u iznosu od 10,5 milijuna eura.

Briga se vodi i o socijalnoj ravnopravnosti te se stoga povećavaju financijska sredstva za pomoćnike u nastavi, čak 60 posto više u odnosu na prošlu školsku godinu te ona sada iznose 1.091.195 eura – što je omogućilo povećanje broja asistenata, koje treba sve veći broj djece. Za program produženog boravka osigurano je 602.345 eura – povećanje od 24 % , za stipendije – 285.000 eura – dvostruko više nego 2021., za prijevoz učenika i studenata – 3,2 milijuna eura, za prehranu učenika – gotovo 2 milijuna kuna te 500.000 eura za poticanje izvrsnosti putem programa Centara izvrsnosti i stipendiranja.

Varaždinska županija daje stipendije učenicima i studentima u tri kategorije: za uspješnost, kojih je ove godine odobreno 18, zatim učenicima i studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa kojih je odobrenih 28 te stipendije studentima za zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju kojih je ove školske tj. akademske godine 19. Učenici dobivaju po 65 eura mjesečno, a studenti po 130 eura mjesečno.

U sektoru osnovnog školstva najvažniji infrastrukturni projekti bit će dogradnja Osnovne škole Ivanec i dogradnja područnih škola Strmec Podravski i Nova Ves. Time će se uvesti jednosmjenska nastava u sve osnovne i srednje škole. Sve tri dogradnje financirat će se iz programa NPOO-a. Nadalje, projektira se ili priprema projektiranje ukupno 20 sportskih dvorana pri osnovnim i područnim školama koje će biti prijavljene za financiranje putem natječaja programa NPOO-a. Sljedeće godine plan je i pokrenuti energetsku obnovu OŠ Jalžabet te energetsku obnovu stare škole u Svetom Iliji i energetsku obnovu dvorca Šaulovec.

Krapinsko-zagorska županija povećala sredstva za 15,65 posto

Krapinsko-zagorska županija je po stanovniku u 2022. za obrazovanje izdvojila blizu 3,9 tisuća kuna, udjel u proračunu je imala od 42,71 posto, a u odnosu na 2021. godinu sredstva povećala za 15,65 posto.

Srednja škola u Zaboku transformirana je u Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, odnosno centar kvalitetnog, praktičnog i međunarodno orijentiranog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo, namijenjen učenicima, studentima, nastavnicima i mentorima, poslodavcima i osoblju svih dionika u turizmu na regionalnoj razini. U projektu ReCeZa, koji je vrijedan ukupno 8,85 milijuna eura, sudjelovalo je više od 1500 sudionika.

Uz ovaj objekt ide se i u izgradnju sportske dvorane i sportskog igrališta vrijednih 3,3 milijuna eura. Specifičnost toga je da će igralište biti na samom krovu dvorane, a završetak radova planiran je do kraja ožujka sljedeće godine. Tako će Regionalni centar raditi na 6 tisuća kvadrata.

Ove je godine rekordan broj učenika dobio stipendiju, njih 194. Zbroje li se učeničke stipendije, studentske te učeničke za deficitarna zanimanja iz prošlih godina koje se nastavljaju, u ovoj školskoj godini stipendira se oko 550 učenika i studenata, za što se izdvaja oko 400 tisuća eura. Povećani su i iznosi stipendija za studente i deficitarna zanimanja za 13 eura, pa studenti primaju 132,72 eura, a za deficitarna zanimanja stipendija će iznositi 119,45 eura. Od polugodišta podići će se stipendije i za ostale učenike.

Županija nagrađuje učenike „super odlikaše“ novčanim iznosom od 300 eura te pratećim simboličnim poklonom.

Ove godine otvorena je nova zgrada PŠ Laz Bistrički, investicija vrijedna 1,5 milijuna eura te uređena PŠ Gorjakovo, a obnavlja se PŠ Putkovec kroz investiciju vrijednu milijun eura. Među planovima je projekt dogradnje osnovne škole u Oroslavju kako bi se stvorili uvjeti za jednosmjensku nastavu te izgradnja trodijelne sportske dvorane.

Županija sufinancira radne bilježnice u iznosu od 50%, drugu polovicu sufinanciraju jedinice lokalne samouprave. Dodjeljuje nagrade za učenike koji su osvojili prvo, drugo ili treće mjesto na državnim natjecanjima, provodi programe za nadarenu djecu, sufinancira pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju, dodjeljuje stipendije iz donacije PBZ-a. Također, financira provođenje Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti koju provodi 30 škola s 380 učenika.

Krapinsko-zagorska županija nositelj je projekta „Baltazar 7“ za školsku godinu 2023./2024., odnosno zapošljavanje pomoćnika u nastavi, njih 77, 30 su osigurale udruge, a za ostale pomoćnike se dogovaralo s gradovima i općinama s područja županije tako da niti jedno dijete neće ostati bez pomoćnika u nastavi. Vrijednost projekta je 550 tisuća eura, donosi portal Župan.hr.

Međimurska županija izdvojila je lani po stanovniku 3,3 tisuće kuna

Međimurska županija je u 2022. godini izdvojila 3,3 tisuće kuna po stanovniku za obrazovanje. Županija je prijavila 17 projekata za gradnju ili dogradnju škola u cilju uvođenja jednosmjenske nastave, a prijavljeno je isto i za sportske dvorane. Nastavlja se i energetska obnova škola.

Svi učenici srednjih škola dobili su na početku godine 50 eura za nabavu radnih materijala i pribora, a osigurano je više od 195.000 eura.

Županija ima i besplatan prijevoz za sve učenike, dovoljan broj asistenata u vrtićima i školama, stipendije za djecu branitelja i učenike u deficitarnim obrtničkim smjerovima, besplatan neograničen prijevoz cijelom Hrvatskom za redovne studente…

Pravo na navedenu potporu imaju svi učenici s međimurskog područja koji pohađaju srednjoškolske ustanove u Međimurskoj županiji ili izvan nje. To znači da je Županija osigurala sredstva za 3.718 učenika upisanih u srednje škole Međimurja, te za 200-tinjak upisanih u srednjoškolske ustanove izvan Međimurske županije.

Županija je i raspisala natječaj za dodjelu učeničkih stipendija djeci hrvatskih branitelja za školsku godinu 2023./2024. Stipendija iznosi 398,17 eura. Stipendije se daju i učenicima u obrtničkim zvanjima.

sjever.hr/zupan.hr
25.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.