Now Reading:
Pume proslavljaju 31. obljetnicu osnutka brigade, stigao i predsjednik Milanović: U ovu su brigadu ulazili sinovi i kćeri hrvatskog, sjevernog kajkavskog kraja koji je u ratu pokazao što je sve Hrvatska
Full Article 6 minutes read

Pume proslavljaju 31. obljetnicu osnutka brigade, stigao i predsjednik Milanović: U ovu su brigadu ulazili sinovi i kćeri hrvatskog, sjevernog kajkavskog kraja koji je u ratu pokazao što je sve Hrvatska

Odlukom prvog predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH dr. Franje Tuđmana, 23. prosinca 1992. godine osnovana je 7. gardijska brigada Pume sa sjedištem u Varaždinu. Osnovnu strukturu u formiranju Brigade činila su 263 pripadnika 5. bojne 1. A brigade ZNG-a Tigrovi koji su već imali ratno iskustvo u operacijama za oslobođenje juga Hrvatske i Dubrovnika.

U Domovinskom ratu Pume su sudjelovale u najznačajnijim operacijama i akcijama Hrvatske vojske i ostvarile velike uspjehe, nažalost uz velike žrtve – poginuo je i smrtno stradao 91 pripadnik brigade, a jedan je nestao. Brigada je ukupno imala 456 ranjenih i stradalih pripadnika na prvim crtama bojišta, a za vrijeme njenog postojanja kroz brigadu je prošlo 4100 aktivnih i 450 mobiliziranih pripadnika prosječne dobi 21 godinu.

Slavni i pobjednički ratni put 7. gardijske brigade „Puma“ formalno je okončan primopredajom ratne zastave na svečanom postrojavanju u Varaždinu 7. srpnja 2003. godine.

U petak je Udruga veterana 7. gardijske brigade Puma organizirala obilježavanje 31. obljetnice osnutka Brigade te Dana 2. oklopno-mehanizirane brigade Puma, a svečanosti je, uz obitelji poginulih pripadnika brigade i bivše pripadnike, nazočio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.
U vojarni 7. gardijske brigade Puma održano je svečano postrojavanje pripadnika 2. oklopno-mehanizirane bojne Pume GOMBR-a, slijednice ove legendarne brigade te su uručene beretke novim pripadnicima postrojbe.

-Ova slavna hrvatska brigada, hrvatska garda je jedina brigade koja je formirana u prostoru, odnosno u gradu koji je bio nešto dalje od bojišnice. Svi drugi uključujući i Zagreb bili su nešto bliže ili na samoj bojišnici. U brigadu su ulazili najvećim brojem, prvenstveno sinovi i kćeri hrvatskog, sjevernog, kajkavskog kraja koji je u ratu pokazao što je sve Hrvatska, boreći se izvan prostora u kojem su rođeni i u kojem su odrastali – rekao je Milanović.

Dodao je da je kad je brigada osnivana bilo prijepora oko imena Pume i što su to Pume.

-Neke druge brigade su također uzele status velikih mačaka, međutim lijepa ironija, pozitivna ironija sudbine htjela je da se Pume u svom vrhuncu dokažu u planinskim vrletima Hrvatske i Bosne i Hercegovine u zadnjoj fazi rata. Puma se uglavnom, posebno u engleskom govornom području, zove planinski lav. To koliki ste bili planinski lavovi pokazali ste upravo tamo gdje se Hrvatska oslobađala i ne treba zaboraviti, u Bosni i Hercegovini, na Manjači i Bočac, gdje je Hrvatska vojska, i 7. brigada i 4. splitska donijela pobjedu u Bosnu i Hercegovinu i omogućila sklapanje mirovnog sporazuma koji je na snazi i dan danas i koji će ostati na snazi. To ne treba nikad zaboraviti, bez toga mira u Bosni i Hercegovini ne bi bilo. Nikakva avijacija, nikakvo bombardiranje položaja neprijatelja. Bez da je hrvatski vojnik stupio na tlo i postigao tu pobjedu, o tome se ne bi pričalo. Na to možete biti ponosni i u tome su i Pume dale veliki doprinos i živote svojih boraca, heroja i titana na čijim ramenima i stoje i današnji pripadnici ove bojne, slavne bojne Hrvatske garde. Želim vam da nastavite raditi kao i dosad, da budete uspješni i ambiciozni u svojim ciljevima i postignućima, da se školujete, dajete puno od sebe i dajete svoje zdravlje – naglasio je predsjednik Milanović.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj istaknuo je da su Pume odmah nakon formiranja krenule u borbu za oslobođenje domovine, obišli gotovo sva područja Republike Hrvatske, sudjelovali u najvažnijim borbenim operacijama te da vjerojatno krunu njihovog ratnog puta čini sudjelovanje u operaciji Oluja, kada su zajedno sa suborcima iz 4. brigade slavodobitno prvi ušli u Knin.

-Borbeni uspjesi Puma, nezaustavljivost, budila je nadu, dizala je moral kada je to bilo najpotrebnije. Ovo je prilika da se još jednom prisjetimo svakog pripadnika Gardijske brigade Puma i da se zahvalimo na njihovom doprinosu u oslobođenju domovine. S posebnim pijetetom trebamo se prisjetiti onih koji su u toj borbi dali najveću žrtvu – svoj život. Ne smijemo zaboraviti da je pobjeda u Domovinskom ratu jedan od temelja moderne hrvatske države. Danas su pred nama i neke nove Pume, pripadnici bojne Pume, i najnoviji pripadnici, 10-ak njih, koji su danas dobili beretke. Pozivam ih da te beretke nose s ponosom, prisjećajući se slavnih prethodnika koji su te beretke proslavili. Pozivam sve Pume da u svakodnevnom radu budu motivirani, visokoprofesionalni i da im zadaća obrane domovine bude uvijek na prvome mjestu – poručio je Hranj.

Okupljenima se obratio i državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop koji je kao bivši pripadnik Puma istaknuo kako su Pume dijelom i primjerom pokazale kako ne treba pitati što Domovina može dati, već što možemo učiniti za Domovinu.

-Danas se sa sjetom, bolom i ponosom prisjećamo naših poginulih suboraca i našeg nestalog pripadnika. Ovdje su bili i ostali primjer svima kako je sloboda i viteška pobjeda izborena žrtvama naših prijatelja, naših suboraca, one odlučne i jake Hrvatske. Ratna sedma gardijska brigada bila je posebna postrojba – iza njihovih koraka doslovno se ostvarivala hrvatska sloboda. Nije bilo toga izazova kojeg nismo savladali, nije bilo toga visa na koji se nismo popeli, noseći visoko hrvatsku zastavu! Zastavu pobjednika, rame uz rame s našom braćom po oružju, našim paucima u znak sve Hrvatske pobjede, pogotovo u Oluji – rekao je Jakop.

Zapovjednik 2. oklopne-mehanizirane bojne Puma bojnik Krunoslav Slavinec istaknuo je da im je zvijezda vodilja da budu spremni za sve zadaće koje nadređeni postave ispred njih, odnosno za njihovu temeljnu zadaću, a to je obrana suvereniteta Republike Hrvatske.

-Pripadnici bojne, vi ste budućnost, vi ste ti koji će dalje jačati i graditi sposobnosti i postrojbu u duhu pobjednika. Ova godina iza nas je bila iznimno zahtjevna i izazovna, ali samim time i uspješna. Od sudjelovanja satnije u misiji na Kosovu, međunarodnoj vojnoj vježbi, New Bastion, Strong Bastion, bilateralnoj vojnoj vježbi, gdje sa svojom obučenošću i sposobnošću pokazali i dokazali da stojimo rame uz rame sa našim partnerima i saveznicima. Također, sudjelovali smo u civilnim institucijama prilikom poplava u Karlovcu i u Podravini, te u sanaciji olujnog nevremena u Slavoniji – rekao je Slavinec.

Dodao je da će sljedeće godine nastaviti s međunarodnim aktivnostima, s obukom i pripremom satnije za sudjelovanje u borbenoj grupi EU.

-Ne sumnjam da će ta zadaća biti provedena na vrlo visokoj razini i da ćete dostojno predstavljati postrojbu i oružane snage Republike Hrvatske – poručio je Slavinec.

Uz spomenute, na svečanosti u vojarni 7. gardijske brigade Puma bili su ministar branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, zastupnik Siniša Jenkač, župani Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije Anđelko Stričak i Željko Kolar, gradonačelnici i načelnici iz Varaždinske županije te izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

a.kučić/sjever.hr
22.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.