Now Reading:
Nakon nekoliko knjiga pjesama i knjige proznih lirskih zapisa, Cvjetko Lež u Gradskoj knjižnici Krapina predstavio i prvu knjigu proze „Mrvice uz put”
Full Article 3 minutes read

Nakon nekoliko knjiga pjesama i knjige proznih lirskih zapisa, Cvjetko Lež u Gradskoj knjižnici Krapina predstavio i prvu knjigu proze „Mrvice uz put”

U Gradskoj knjižnici Krapina 14. prosinca predstavljena je knjiga „Mrvice uz put” autora Cvjetka Leža.

Riječ je o njegovoj prvoj knjizi proze nakon nekoliko izdanih knjiga pjesama i knjige proznih lirskih zapisa „Mrvice uz put” koja je i nagrađena 2021. godine u Humu na Sutli književnom nagradom „Rikard Jorgovanić”.

Predstavljanje je realizirano u suradnji s Družbom „Braća Hrvatskog Zmaja“, čiji je član i sâm autor, a program je vodila ravnateljica knjižnice Maja Vukina Bogović. Ravnateljica je najavila autora, no prije samog obraćanja autora publici, pročitala je uvodni dio iz same knjige.

– Tekstove koje pišem inicijalni su korak na putu spoznaje koji završava korakom preko ruba. Kao takvi, i sami po sebi, oni nisu nimalo slučajni. Ulaz su u svijet koji će se pragmatičnom čitatelju možda prikazati kao ludost, no život u realnosti nije ništa za što bih mijenjao ovu ludost koja mi se otkriva kao vlastita sudbina – stoji u uvodu.

Publici se ispred Družbe obratio pročelnik Darko Varga koji je govorio o samoj Družbi, ali i o autoru Cvjetku Ležu.

Autor knjige se zahvalio svima na dolasku, ukratko predstavio što je pisanjem želio poručiti i naglasio kako je izrazito sretan što se promocija knjige održava u Krapini. Pred njim je uskoro tiskanje nove knjige za koju je dogovoreno da će se promocija održati na istome mjestu, u Gradskoj knjižnici Krapina.

Uz nekoliko glazbenih brojeva glazbenika Ivana Papište koji je na saksofonu svirao evergrine, kratke priče čitale su učenice Srednje škole u Krapini koje je pripremila knjižničarka Mihaela Dolovčak.

Dodajmo i da je na predstavljanje knjige stigao saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, koji je jednako kao i autor, član Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja”.

O autoru

Cvjetko Lež rođen je 1960. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Zaboku, a diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, gdje je završio i specijalizaciju, a potom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu završava doktorski studij.

U Općoj bolnici Zabok je 1999. godine osnovao Odjel za patologiju i citologiju, čiji je dugogodišnji voditelj. Autor je ili koautor 60-ak znanstvenih i stručnih radova. Odlukom Ministarstva zdravstva dodijeljen mu je naziv primarijus.

Kao vanjski suradnik radi na Medicinskom fakultetu u Osijeku i docent je na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku. Član je Hrvatskoga liječničkog zbora, Hrvatske liječničke komore, Hrvatskoga društva za patologiju i sudsku medicinu te Europskoga društva za patologiju.

Jedan je od utemeljitelja Hrvatskozagorskoga književnog društva i član suradnik Krapinsko-zagorskog ogranka Društva hrvatskih književnika. Objavljuje u časopisima i književnim zbornicima. Za nekoliko svojih tekstova skladao je glazbu, a neke su uglazbili drugi skladatelji te se uspješno koncertno izvode. Pridruženi je član Hrvatskoga društva skladatelja.

sjever.hr

22.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.