Now Reading:
Dom za odrasle osobe Lobor-grad uspješno proveo projekt “MI u zajednici” vrijedan gotovo 2 milijuna eura
Full Article 4 minutes read

Dom za odrasle osobe Lobor-grad uspješno proveo projekt “MI u zajednici” vrijedan gotovo 2 milijuna eura

Dom za odrasle osobe Lobor-grad uspješno je proveo projekt “MI u zajednici” čiji rezultati su predstavljeni u srijedu na završnoj konferenciji projekta.

Ravnateljica Doma za odrasle Lobor-grad Darinka Sviben istaknula je kako je cilj projekta pružanje usluga koje omogućuju kvalitetan život osoba s problemima mentalnog zdravlja.

-Istovremeno ističući njihovo pravo na dostojanstvo i normalan život te pomažući njihovim obiteljima kojima smo dostojni i iskreni partneri u brizi za njihove najmilije. Projekt „MI u zajednici“ koji se bavi isključivo deinstitucionalizacijom od višestrukog je značaja, kako za lokalnu zajednicu kroz ekonomski razvoj i društvenu inkluziju, tako i na državnoj razini provođenjem politike deinstitucionalizacije – rekla je ravnateljica Sviben te dodala kako projekt omogućava da osobe s invaliditetom prije svega ravnopravno uvažavaju i uživaju sva prava kao i ostali građani Republike Hrvatske.

-Prisutnost i zajednički život s drugima u zajednici temeljni su preduvjet njihovog potpunog sudjelovanja i participacije u društvu te ostvarivanja temeljnih ljudskih prava – poručila je Sviben.

Partneri na projektu bili su Općina Lobor i Grad Zlatar, a uime partnera na završnoj konferenciji obratila se načelnica Općine Lobor, Ljubica Jembrih, koja je istaknula kako je u projekt bila uključena od početka.

-Vjerovala sam od prvoga dana da će projekt zaživjeti i da će se on uspješno realizirati. Imala sam velika očekivanja, ali ovo što sam vidjela, mene osobno je još više iznenadilo. To nisu samo sagrađeni stambeni objekti. Ja sam osjetila mir, toplinu i ljubav u tim prostorima gdje će živjeti naši sumještani, gdje će raditi naši ljudi. To je ono što u stvari svakoj lokalnoj zajednici treba. Veliki trud i rad je uključen – rekla je Jembrih te istaknula kako joj je osobito drago što je Općina Lobor bila partner na projektu.

Dodala je kako će ovaj projekt, osim pružanja smještaja za nove korisnike, zaposliti i nove djelatnike.

-Ovim projektom otvorit će se i mogućnost novih zaposlenja, dodatnih 30 radnika različitih profila. Sve to će pružiti mogućnost mnogim našim mještanima da ostanu živjeti i raditi u našem Loboru – rekla je Jembrih te dodala kako su kvaliteta rada, pristup korisniku i širenje novih usluga zajednici temelj na kojem se razvija Dom za odrasle osobe Lobor-grad.

-Bez lažne skromnosti, s ponosom ističem da je općina Lobor socijalno najosjetljivija i najrazvijenija općina u Krapinsko-zagorskoj županiji, ali za nas u Loboru još uvijek ima puno posla u razvoju mreže socijalnih usluga – rekla je Jembrih te dodala kako su upravo u procesu izgradnje Centra za starije osobe te rekla kako sve to ne bi bilo moguće bez dobro osmišljenih i pripremljenih programa koje provodi Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Projekt je inače financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj koji se provodi u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020- i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a vrijedan je gotovo 2 milijuna eura.

Izaslanica premijera Andreja Plenkovića, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Margareta Mađerić rekla je kako joj je jako drago što je upravo njoj pripala čast da bude izaslanica premijera te istaknula kako su od početka pripremanja poziva, u Ministarstvu proveli mnogo vremena s ravnateljicom Lobor-grada, Darinkom Sviben, kao i ostalim ravnateljima s kojima su planirali projekte koji će korisnicima pružiti dobru i kvalitetnu uslugu smještaja i podrške.

-Projektom je značajno unaprijeđena infrastruktura – rekla je Mađerić te dodala kako projekt ima ogroman značaj, ne samo za korisnike, nego za sve one koji će tamo raditi.

Završnoj konferencija prisustvovala je i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, Jasna Petek, a uime koordinatorice projekta, Nataše Klarić, projekt je predstavila Marina Galinec.

Dodajmo da je cilj projekta promicanje socijalne uključenosti i smanjenje nejednakosti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama te prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici putem poboljšane socijalne infrastrukture.

Kroz projekt su izgrađena i namještena tri dvojna objekta, odnosno šest stanova na području općine Lobor u kojima će se pružati usluga organiziranog stanovanja za 36 osoba te objekt u gradu Zlataru u kojem će se pružati usluge organiziranog stanovanja za osam osoba, kao i usluga boravka za deset osoba i usluga psihosocijalne podrške za deset osoba.

sjever.hr
22.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.