Now Reading:
Završio projekt „Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi Arboretum Opeka” – vrijedan je više od 6,7 milijuna eura
Full Article 3 minutes read

Završio projekt „Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi Arboretum Opeka” – vrijedan je više od 6,7 milijuna eura

Uspostava programskih i kadrovskih uvjeta s ciljem unapređenja mogućnosti za učenje temeljeno na radu učenika i odraslih polaznika programa strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u (pod)sektoru poljoprivrede bila je svrha projekta „Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi „Arboretum Opeka”, a čiji rezultati su predstavljeni na završnoj konferenciji.

Kao što je naglasio ravnatelj Srednje škole „Arboretum Opeka” Dragan Brkić, projekt je od iznimnog značaja kako za samu školu, tako i za Varaždinsku županiju, ali i cijelu regiju.

-Zadatak ovog projekta bio je stvoriti uvjete za rad Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, odnosno razvoj i unaprjeđenje te provedbu programa kako redovitog strukovnog obrazovanja, tako i formalnog i neformalnog programa obrazovanja odraslih, jačanje kompetencija djelatnika, promocija strukovnih zanimanja, kao i stvaranje materijalno-tehničkih uvjeta. Njime podižemo kvalitetu izvođenja nastave, kako praktične tako i teorijske, omogućuje se razmjena znanja i iskustva među sudionicima projekta, te se povezujemo s gospodarstvenicima. Sva dosadašnja naša nastojanja, pa i putem ovom projekta su prepoznata što nam potvrđuje sve veći interes djece za upis u poljoprivredna zanimanja koja su nam do prije dvije godine bila problematična – rekao je ravnatelj Brkić.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknula je zadovoljstvo što može prisustvovati završnoj konferenciji projekta od kojeg će koristi imati ne samo učenici ove škole i djelatnici, već i odrasli, poljoprivrednici, znanstvena zajednica, ali i sva druga zainteresirana javnost.

-Razvoj znanja zapravo je razvoj i poljoprivrede, gospodarstva i cijelog društva i upravo ovaj regionalni centar kompetentnosti spoj je tog znanja, gospodarstva i poljoprivrede. Pametna i održiva poljoprivreda je budućnost a mi smo ovim projektom ojačali kompetencije odgojno-obrazovnih djelatnika kao i promovirali važnost strukovnog zanimanja. Kao županija želimo se pozicionirati kao regionalni lider u inovacijama, prenošenju znanja i edukaciji poljoprivrednika i mislim da ćemo zahvaljujući i ovom projektu u tome u uspjeti – rekla je zamjenica Zagorec zahvalivši se svima koji su sudjelovali u ovom projektu.

Saborski zastupnik, ujedno i predsjednik Općinskog vijeća Općine Vinica Predrag Štromar pohvalio je projekt zahvaljujući kojem će Vinica postati ne samo poželjno mjesto za školovanje budućih poljoprivrednih stručnjaka, već i mjesto jakog turizma u ovom dijelu Hrvatske.

-Zahvaljujući ovoj školi, odnosno Centru, dvorcu Opeka koji se obnavlja, ali i potpunoj revitalizaciji samog Arboretuma koje nas tek očekuje, ovo mjesto ponudit će učenicima da stečeno znanje u školi primjene i nadograde odmah sa sadržajem koje će biti u dvorcu te u direktnom kontaktu s prirodom, odnosno hortikulturom samog parka – rekao je saborski zastupnik Štromar zahvalivši se i bivšoj ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak koja je prepoznala važnost ovog projekta.

Projekt „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi „Arboretum Opeka” koji se provodio od srpnja 2020. godine do prosinca ove godine financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, Prioritetna os 3. Obrazovanje i cjeloživotno učenje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 6.720.724,97 eura, a intenzitet potpore iznosi 100 posto.

Završnoj konferenciji nazočila je voditeljica Odjela za promociju strukovnog obrazovanja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Andreja Uroić Landekić i kao i mnogi ravnatelji Srednjih škola te županijski vijećnici.

Nakon završne konferencije, održana je prigodna modna revija učenica Srednje škole „Arboretum Opeka”.

sjever.hr
21.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.