Now Reading:
U Hrvatsku stiže vulkanska kiša sa Islanda koja će pogoditi Podravinu i Međimurje
Full Article 2 minutes read

U Hrvatsku stiže vulkanska kiša sa Islanda koja će pogoditi Podravinu i Međimurje

Kako upozoravaju stručnjaci, oborine zatrovane opasnim spojevima koji su nastali nakon erupcije vulkana na Islandu u idućim će danima pasti na Balkanu, piše 24.sata.

Podsjetimo, vulkan koji je u ponedjeljak eruptirao na Islandu napravio je golemu štetu, a brojni stručnjaci upozoravaju da zatrovani dim prepun opasnih čestica putuje prema Poljskoj, Njemačkoj, Rusiji i dalje, a sigurno je da će doći i do Hrvatske.

– Da, mogu se složiti s time. Međutim, ovih i idućih dana nad širem području Hrvatske ne očekuje se značajna količina oborina. One će uglavnom biti u sjevernim dijelovima zemlje, odnosno u Međimurju, Podravini. Što južnije, to će ih biti sve manje – rekao je Branko Grisogono s PMF-a za 24.sata.

Rekao je kako za Hrvatsku ovoga puta nema velike opasnosti, no da ljudi sa kardiovaskularnim i dišnim poteškoćama ne izlaze van jer se ipak radi o potencijalno opasnoj kiseloj oborini.

– Međutim, sada smo u suhom periodu, u iduća dva tjedna očekuje se manje od 10 milimetara oborina. Glavne oborine putuju prema istoku i jugoistoku pa su uz Poljsku i Njemačku u opasnosti i Bjelorusija, južna Skandinavija i slično – rekao je Grisogono.

foto – ilustracija

sjever.hr/24.sata

Input your search keywords and press Enter.