Now Reading:
Povijesni dan za zdravstvo u Zagorju, ali i cijeloj Hrvatskoj: Počinju radovi na izgradnji sveobuhvatnog onkološkog centra u Zaboku
Full Article 5 minutes read

Povijesni dan za zdravstvo u Zagorju, ali i cijeloj Hrvatskoj: Počinju radovi na izgradnji sveobuhvatnog onkološkog centra u Zaboku

Veliki dan za Krapinsko-zagorsku županiju i cijelu Hrvatsku – u četvrtak je u Zaboku prigodnom svečanošću obilježen početak radova na izgradnji UPMC Hillman, sveobuhvatnog onkološkog centra pri Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, a riječ je o investiciji većoj od 15 milijuna dolara.

UPMC Hillman najveći je akademski medicinski centar u SAD-u osnovan 1893. godine koji zapošljava više od 95 tisuća djelatnika, od kojih je više od 5.000 liječnika, a u lancu UPMC-a je ukupno 40 bolnica. UPMC usko surađuje sa sveučilištem Pittsburgh s kojeg dolaze trojica dobitnika Nobelove nagrade, a ostavio je golem trag na razvoj svjetske medicine u nizu područja.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasio je da možda još uvijek nisu svi svjesni o kakvom se događaju radi.

-UPMC Hillman onkološki centar u Zaboku, u Hrvatskoj! Da mi je to netko rekao prije ne tako dugog vremena, da je moguće ostvariti to u Hrvatskoj, rekao bih mu da je to teško. Nakon toga, kada bi me uvjerio da to može biti u Hrvatskoj, a da to nije na Rebru, u Dubravi, Vinogradskoj, rekao bih nemoguće, a onda se ovakav veliki događaj, koji će u budućnosti pokazati koliko je velik, događa ovdje kod nas u Općoj bolnici u Zaboku – rekao je Kolar.

Podsjetio je na činjenicu da je Republika Hrvatska po postotku među pet zemalja po najvećoj smrtnosti od raka te da je ovakav onkološki centar davanje ljudima nade za život, što nema cijene.

-Ovo je kao da smo u Hrvatsku doveli Formulu 1, ali ovo je stotinu puta značajnije od toga jer govorimo o ljudskom zdravlju. Ova mogućnost da se mi nađemo u ovakvom društvu, nemoguće je izraziti u novcu jer mogućnost da se ovdje koristi takva vrhunska tehnologija, znanstveni pristup na najvišoj mogućoj razini, ogromno, iznimno znanje doktora koji rade u UPMC-u, mogućnost da naši doktori rade s njima i uče od najboljih je neprocjenjiva. Vjerujem da ako smo danas pokrenuli priču i da ćemo spasiti samo jedan život, napravili smo ogromnu stvar, ovdje ćemo ih spasiti na tisuće – zaključio je župan Kolar.

Ravnatelj OB Zabok, Tihomir Vančina istaknuo je da je UPMC jedna od najpoznatijih zdravstvenih ustanova.

-Činjenica da je za svoju sljedeću veliku investiciju odabrala upravo nas, župana, mene i naše suradnike i partnere, učinila nas je neizmjerno ponosnima. Danas radimo prvi korak da na svjetsku mapu UPMC onkoloških centara stavimo Zabok, našu Krapinsko-zagorsku županiju i našu Republiku Hrvatsku. Postajemo članom velike UPMC obitelji i dobivamo priliku raditi s renomiranim pružateljima zdravstvenih usluga i učiti od najboljih zdravstvenih stručnjaka na svijetu – rekao je Vančina.

Dodao je da će sveobuhvatni onkološki centar biti savršeni dodatak opsegu medicinskih usluga koje će se moći obaviti u Krapinsko-zagorskoj županiji, u malom Zaboku, a koje će biti korisne cijelom hrvatskom zdravstvenom sustavu, ali i pacijentima iz susjednih zemalja.

Svečanosti u Zaboku nazočio je i predsjednik UPMC International Charles Bogosta koji je rekao kako je ovo dosad 77. centar za rak kojega su otvorili, a on je bio uključen u njih 50-tak.

-Bilo u Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji, Irskoj, ne mogu se sjetiti mjesta na kojem smo bili dočekani srdačnije nego ovdje. Sve je ovo započelo kada je doktor Dragan Primorac bio u Irskoj i sastao se s našim timom – rekao je Bogosta te istaknuo kako su veliku pomoć imali u američkog Ambasadi koji su im pomogli navigirati i razumjeti.

-Ovaj projekt će imati veliki utjecaj na Zabok, na cijelu regiju, na Hrvatsku. Biti će nevjerojatno i neće biti ničega sličnoga. Radujemo se što ćemo Zabok zvati našim novim domom – rekao je Bogosta.

Predsjednik upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina, Dragan Primorac, zahvalio je županu Kolaru i Krapinsko-zagorskoj županiji na ogromnoj energiji uloženoj u to da se ovaj projekt realizira, a posebno je zahvalio ravnatelju Bolnice, Tihomiru Vančini koji je, naglasio je, pokazao veliku mudrost u sinergiji i spajanju onoga što će Hrvatskoj dati posebnu prepoznatljivost.

-Ovaj projekt ima golemi značaj za Hrvatsku. Ako pogledate da je jedna institucija koja ima veći proračun od Republike Hrvatske, a govorimo o proračunu od 30 milijardi dolara, odlučila doći u Hrvatsku i napraviti investiciju u području sveobuhvatne onkologije, onda radimo iskorak koji dosad nije viđen na jednom mjestu. S ovim se Hrvatska globalno pozicionira i pokazuje da može, da zna i to je ona Hrvatska koju su mnogi, uključujući i mene, sanjali – rekao je Primorac.

Kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, svečanosti je nazočio novoimenovani ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

Kako je rekao, osim što Vlada RH kroz razne projekte i programe ulaže u hrvatsko zdravstvo, Vlada apsolutno daje podršku i ovakvim investicijama koje doprinose podizanju kvalitete i zdravlja svih građana Republike Hrvatske.

– Puno smo čuli o ovoj investiciji, no valja spomenuti kako u OB Zabok gravitira 130 tisuća žitelja koji žive u ovoj županiji, ali i oni koji žive u susjednim županijama. Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana zasigurno će ovom međunarodnom suradnjom i investicijom pružiti nešto što u Hrvatskoj u ovom trenutku još ne postoji – kazao je Habijan i zahvalio svima uključenima u projekt, zaželio svima puno sreće i uputio čestitke djelatnicama i djelatnicima bolnice.

Na kraju svečanosti su Habijan, Kolar, Bogosta, Primorac i Vančina položili vremensku kapsulu na prostoru budućeg sveobuhvatnog onkološkog centra.

a.kučić/sjever.hr
21.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.