Now Reading:
Župan Posavec potpisao Sporazum o suradnji između Međimurske županije i mađarskog grada Nagykanizse
Full Article 3 minutes read

Župan Posavec potpisao Sporazum o suradnji između Međimurske županije i mađarskog grada Nagykanizse

U ponedjeljak je u gradskoj vijećnici grada Nagykanizse župan Međimurske županije Matija Posavec s gradonačelnikom Nagykanizse Lászlóm Baloghom potpisao Sporazum o suradnji između Međimurske županije i Nagykanizse, grada sa statusom županije.

Sporazum se odnosi na suradnju kroz teme povezanosti na obrazovnim, gospodarskim, kulturnim, turističkim i znanstveno-istraživačkim projektima, kao i razvijanje suradnje na temelju bilateralnog dijaloga i partnerstva.

Ovaj će Sporazum dosadašnju suradnju dodatno unaprijediti, s ciljem boljeg gospodarskog povezivanja, unapređenja suradnje u području razvoja i promicanja obrazovanja, kulture, turizma i sporta te u drugim područjima od zajedničkog interesa, kao i zajedničkog sudjelovanja u projektima financiranim iz fondova Europske unije.

Prekogranična suradnja do sada se uspješno odvijala duži niz godina putem Mješovitog odbora za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima, koji je osnovala Međimurska županija s ciljem boljeg povezivanja pomurskih Hrvata s Međimurjem i Hrvatskom. Mješoviti odbor sastoji se od predstavnika pomurskih Hrvata i predstavnika Međimurske županije, a njegovo višegodišnje djelovanje potaknulo je suradnju u brojnim područjima, posebno u području kulture.

– Mnoge naše općine i gradovi surađuju na brojnim zajedničkim prekograničnim projektima s Mađarskom, a ovaj Sporazum predstavlja još jedan korak u korištenju prilika koje nam pruža Europa – kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao da je zajednički cilj stvarati nove projekte u gospodarstvu i turizmu te da postanemo regije budućnosti kojima svi trebamo težiti.

– Snaga Europske unije je u tome koliko su jake njezine regije, a ovaj Sporazum je konkretna stvar u realizaciji tog cilja – naveo je Posavec.

Prema procjenama, u Mađarskoj živi oko 50 tisuća Hrvata, a Međimurska županija već niz godina radi na razvoju i očuvanju suradnje s pograničnim županijama. Tako je prije dvije godine započela s projektom postavljanja dvojezičnih ploče u mjestima gdje žive pomurski Hrvati te im još više približila svoju domovinu.

Međimurska županija i Mađarska niz godina surađuju kroz različite programe teritorijalne i prekogranične suradnje Europske unije, a ovaj sporazum argument je još intenzivnijoj budućoj suradnji na projektima od zajedničkog interesa.

Gradonačelnik Nagykanizse László Balogh prilikom potpisivanja Sporazuma istaknuo je kako se danas otvara novo poglavlje suradnje i jačanju međusobnih veza.

– Osim prošlosti, povezuju nas kultura i gospodarstvo, ali najviše od svega – ljudi, pomurski Hrvati koji žive s ove strane granice i koji marljivo i s puno ljubavi njeguju svoje korijene – rekao je gradonačelnik te dodao da je osim tradicije i zajedničkih vrijednosti, potrebno izgraditi dugo očekivan most Kotoriba-Murakeresztur.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su izvanredni i opunomoćenik veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Nj. E. dr. Mladen Andrlić, zastupnik u Mađarskom parlamentu Peter Cseresnyes, počasni konzul RH u Mađarskoj dr. Atila Kos te ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije Sandra Polanec Marinović.

foto: medjimurska-zupanija.hr
sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
18.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.