Now Reading:
Upoznajte Karla Štorgu, državnog prvaka u kuharstvu – 21-godišnji Marofčanin rastura u kuhinji, ali ima jednu slabu točku: „Riješit ćemo i to!”
Full Article 5 minutes read

Upoznajte Karla Štorgu, državnog prvaka u kuharstvu – 21-godišnji Marofčanin rastura u kuhinji, ali ima jednu slabu točku: „Riješit ćemo i to!”

Ovo je kratka priča o mladiću koji je bio sjajan učenik u osnovnoj školi u kojoj je prolazio s odličnim, pa su njegovi roditelji vjerojatno mislili da će nastaviti školovanje na kojoj od gimnazija, kasnije i na fakultetu, no on je odlučio drugačije – odlučio je zarađivati za kruh s kuhačom u ruci!

Simpatičan 21-godišnjak Karlo Štorga iz Presečnog kod Novog Marofa danas radi u varaždinskom Bedemu, restoranu poznatom po odličnoj kuhinji, i sasvim je zasluženo tu gdje je. Svoje je kulinarsko umijeće potvrdio na brojnim dosadašnjim natjecanjima, već se priprema i za nova, a mi smo odlučili doznati kako je sve počelo, kakve je nagrade dosad osvojio, što i kako dalje.

Karlo je počeo kuhati na vlastitu inicijativu, još kao osnovnoškolac, a kulinarska je znanja tada upijao od majke i bake.

-S njima sam napravio prve korake u kulinarstvu, jako mi se to svidjelo i već tada sam odlučio ići tim putem. Zanimljivo mi je bilo kada su se kod nas doma pekli kolači, još zanimljivije kad se kuhala sarma, sve me to privlačilo i u svemu sam želio sudjelovati – rekao nam je Karlo.

Znao je da je upravo kuhanje ono čime se želi baviti u životu pa je stoga i svoje školovanje podredio kuharskom zanimanju, iako je obitelj u početku bila pomalo skeptična.

-Cijelu sam osnovnu školu prolazio s odličnim uspjehom, super su mi išli matematika, kemija i fizika, pa im je bilo malo čudno zašto baš želim postati kuhar, no rekao sam da je to to i oni su se prilagodili, kao i moji prijatelji. Nitko me nije ni u čemu sputavao – naglasio je Karlo.

Nagrada za nagradom

Okitio se već cijelim nizom nagrada na kulinarskim natjecanjima, a krenuo je, kaže, s Marinom Pozderom, također mladim, ali već poznatim kuharom kojem je na Hrvatskom kupu bio pomoćnik. Godine 2018. je kao član Regionalnog tima na Svjetskom kuharskom kupu u Luksemburgu osvojio brončanu medalju za „hladni stol”. Godinu kasnije, „pala” je još jedna bronca i to na Međunarodnom školskom natjecanju u Italiji.

-Onda sam 2020. godine bio pomoćnik u Nacionalnom timu na Kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu, zatim sam 2022. godine bio dio nacionalnog tima na natjecanju u Luksemburgu i tamo smo također osvojili broncu, a prošle sam godine osvojio priznanje Grada Varaždina „Čovjek – ključ uspjeha u turizmu”. Niz natjecanja nastavljen je ove godine u Italiji na Chefs Challengeu gdje sam osvojio opet broncu, a treći sam bio i u ožujku na „Zlatnoj nimfi” u Hotelu Turist – nabrojao je Karlo svoje uspjehe.

Svi su ti uspjesi itekako vrijedni, no najvrjedniji je svakako naslov državnog prvaka u kuharstvu koji je osvojio u studenome na Danima hrvatskog kulinarstva u Osijeku.

-To je bilo dosta zahtjevno natjecanje, pripreme su trajale dva tjedna uoči samog natjecanja. Za državne prvake trebalo se prijaviti u tri glavne kategorije, a to su u A kategoriji meni od pet sljedova, i četiri vrste „finger fooda” i to se priprema u restoranu i nosi na izložbu. U B kategoriji su bila zadana dva glavna jela – jedno od tune, drugo od janjećeg kotleta i to smo kuhali pred publikom, a treća je kategorija bila Mistery box, što znači da prije samog ulaska u kuhinju dobiješ košaricu s namirnicama i odmah moraš početi raditi s tim namirnicama, složiti glavno jelo i desert – objasnio nam je Karlo.

A trema? Kaže Karlo da u takvim situacijama ni nemaš vremena za tremu, samo se baciš na posao.
Nadamo se da tremu neće imati, a dobre rezultate hoće, iduće godine na Kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu gdje će se natjecati kao član Regionalnog tima Varaždinske županije, a za koju su pripreme već počele.

I najkuhar ima slabu točku – kolače!

Možda netko misli da nakon toliko natjecanja i nagrada više i nema nečega što Karlu u kuhinji ne ide, nije baš tako. Ima i on svoju slabu točku, a to su, otkrio nam je, kolači!

-Htio bih i to riješiti i već sam razmišljao o nekom školovanju, odnosno seminaru za slastičarstvo da i tu vještinu dignem na zadovoljavajući nivo. To mi je želja i to ću riješiti– rekao je Karlo.

I da znate – koliko god bio uspješan, odličan, nagrađivan kuhar, i Karlu se (doduše tu i tamo) dogodi da mu neko jelo zagori ili jednostavno ne uspije, pa završi u kanti za smeće. Ali, na greškama se uči pa i takva iskustva dobro dođu u životu.

Za kraj, pitali smo Karla što će kuhati za Božić.

-E, za Božić neću kuhati ja. Volim kad su takvi dani, kad nisam na poslu, da netko drugi kuha i da ja samo dođem jesti – rekao nam je Karlo i potpuno je u pravu – neka malo drugi njemu kuhaju!

a.kučić/sjever.hr
17.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.