Now Reading:
DOZNAJEMO Ljubitelji novogodišnjeg vatrometa neće imati sreće u Varaždinskoj županiji ni Zagorju, zato pravac Međimurje
Full Article 4 minutes read

DOZNAJEMO Ljubitelji novogodišnjeg vatrometa neće imati sreće u Varaždinskoj županiji ni Zagorju, zato pravac Međimurje

Doček Nove godine bez tradicionalnog vatrometa sve je popularniji diljem Hrvatske, a ništa drugačije nije ni na sjeveru države. Istražili smo u kojim sjevernim gradovima doček možete doživjeti uz vatromet te u kojima će on izostati.

Što se tiče glavnoga hrvatskog grada, gradonačelnik Tomašević najavio je kako Zagreb nastavlja sa praksom Nove godine bez vatrometa, istaknuvši kako Grad ni ove godine neće financirati vatromet.

Toj praksi se ove godine ponovno pridružuje Grad Varaždin, a kako je istaknuo gradonačelnik Neven Bosilj, Grad ni ove godine neće organizirati vatromet za Novu Godinu.

– Ali, svi naši sugrađani mogu i očito žele ispucavati rakete tako da, organizirali mi vatromet ili ne, vatrometa će biti. Naši kućni ljubimci se tih dana zaista ne osjećaju ugodno i lagodno, ali nažalost to su takvi dani i ne možemo si puno pomoći – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Inače, u Varaždinu je ove godine, po prvi puta, Špancirfest otvoren bez tradicionalnog vatrometa te je umjesto toga organiziran atraktivan laser show.

Vatrometa neće biti ni u Varaždinskim Toplicama, kao ni u Lepoglavi. Iz Grada Ivanca poručuju kako se ni ove godine neće pridružiti obilježavanju Nove godine vatrometom.

– Time se Grad Ivanec pridružuje dobroj praksi sve većeg broja gradova koji od vatrometa odustaju imajući u vidu negativne posljedice za živi svijet (buka i svjetlosno onečišćenje). Grad će u novogodišnjoj noći na glavnom gradskom trgu organizirati doček uz živu glazbu na središnjoj bini, ples, uz adekvatnu ugostiteljsku ponudu te ponudu adventskih kućica i noćno klizanje na klizalištu u gradskom parku te mnoštvo pratećih zabavnih sadržaja za sve generacije – poručili su iz Grada Ivanca.

U Novom Marofu već se tradicionalno organizira doček Nove Godine točno u podne, tako da ni tamo neće biti vatrometa. Što se tiče Ludbrega, do objave teksta nismo dobili odgovor vezan uz novogodišnji vatromet.

Kod Međimuraca vatromet neće izostati

Za razliku od varaždinskih gradova, svi međimurski gradovi imati će novogodišnji vatromet.

Kako ističu iz Grada Čakovca, velik broj njihovih sugrađana iz cijelog Međimurja, kao i gostiju, već tradicionalno dolazi na doček Nove godine u Čakovec upravo zbog vatrometa

– Ono što valja napomenuti je da su petarde i sredstva koja se pale na tlu, tj. u visini hodanja kako nas ljudi, tako i životinja, najveća opasnost i stres za kućne ljubimce, dok se novogodišnji vatromet u Čakovcu pušta s 15-ak metara visine te se ta buka širi u zrak, točnije ona opada s visinom. Grad Čakovec vodi računa o kućnim ljubimcima naših sugrađana, već nekoliko godina zaredom, pa svjesno naručujemo vatromet slabijeg intenziteta kod kojeg je zvuk tek 10% veći nego kod vatrometa kojeg možete kupiti u dućanima – poručili su iz Grada Čakovca te istaknuli kako vatromet traje oko sedam minuta, što je puno kraće od vatrometa koji se znaju organizirati prilikom dočeka sportaša i otvaranja nekih manifestacija.

– U javnom diskursu se mnogo govori o zamjeni vatrometa svjetlosnim efektima i laserskim show-ovima, no oni osim što su mnogo skuplji od samog vatrometa, oni posebno smetaju pticama, ali i doprinose svjetlosnom zagađenju – poručili su znakovito iz Grada Čakovca.

Slično su poručili i iz Grada Preloga.

– Imati ćemo vatromet. Ja sam veterinar i volim životinje, ali mislim da tih sedam-osam minuta vatrometa neće nikoga unesrećiti. Mnogi ljudi i djeca dolaze na doček Nove godine isključivo zbog vatrometa. Novca za nekakve svjetlosne efekte još uvijek nemamo, ali u budućnosti ćemo razmišljati o tome – poručio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća.

Iako odgovor iz Grada Mursko Središće nismo dobili, u programu obilježavanja Adventa jasno stoji kako će biti organiziran vatromet u ponoć na Šetnici svete Barbare.

I većina Zagorja se pridružuje novoj praksi

Što se tiče zagorskih gradova, Zabok se vatrometa odrekao još prošle godine te sa tom praksom nastavlja i ove godine. Iz Grada Klanjca poručuju kako već nekoliko godina ne priređuju novogodišnji vatromet, pa će tako biti i ove godine. Iz Grada Zlatara su poručili da nemaju organizirana događanja za Doček Nove godine, pa sukladno tome nemaju ni novogodišnji vatromet.

Iz Grada Oroslavje ove su godine donijeli odluku da neće organizirati doček Nove godine te neće imati novogodišnji vatromet.

Za gradove Pregradu, Donju Stubicu i Krapinu nemamo informacija organiziraju li novogodišnji vatromet.

n.p.bajz/sjever.hr

17.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.