Now Reading:
PRVI U HRVATSKOJ Održan susret žena u vatrogastvu Varaždinske županije, podršku dala i županova zamjenica
Full Article 4 minutes read

PRVI U HRVATSKOJ Održan susret žena u vatrogastvu Varaždinske županije, podršku dala i županova zamjenica

U zgradi općine u Maruševcu održani je 1. Susret žena u vatrogastvu Varaždinske županije, a osim velikog broja članica i članova mnogih DVD-ova s područja Varaždinske županije, susretu su nazočili i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović te mnogi drugi.

Predsjednica Odbora za žene u vatrogastvu Varaždinske županije Mirjana Martinčević naznačila je kako je DVD-u Maruševec čast što je domaćin 1. Susreta žena u vatrogastvu Varaždinske županije te je tom prilikom istaknula kako je cilj ovakvog susreta vidljivost žena u vatrogastvu, ali i njihovo osnaživanje.

– Ovo je prvi susret vatrogaskinja u našoj županiji, i sretna sam što se unatoč brojnim događanjima u ovo doba godine okupio ovako veliki broj hrabrih žena u mojoj općini. Odbor za žene u vatrogastvu Varaždinske županije djeluje od 2017. godine i u cijeloj Republici Hrvatskoj jedino naša županijska zajednica ima takav odbor. Sama uloga odbora je praćenje situacija i aktivnosti nježnijeg dijela članstva vatrogasnih organizacija te savjetovanje o mogućnostima njihovog angažmana u radu kao i poboljšanje percepcije uloge žena u vatrogastvu kao jednoj od najhumanijih djelatnosti. Upravo nam je ova godina posvećena ženama u vatrogastvu. Naime, početkom godine povodom Noći muzeja u sklopu Muzeja hrvatskog vatrogastva u Varaždinu, a u suradnji s Tehničkim Muzejom iz Zagreba otvorena je izložba „Iza vatrenog zida“ posvećena ženama u vatrogastvu, sprovedene su ankete i održane radionice na temu seksizma u vatrogastvu – rekla je Martinčević te dodala kako su žene ženama najbolje prijateljice i najveća podrška u mnogim situacijama, te je naznačila kako iako još uvijek izraženim predrasudama i izazovima s kojima se žene susreću, svjedočimo intenzivnom rastu žena u vatrogastvu.

Čestitke na organizaciji uputili su i Renato Podbojec, predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Maruševec, kao i predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović koji je pritom istaknuo kako je organizacija ovog susreta jedan mali korak za županijsku vatrogasnu organizaciju, ali veliki za kolegice vatrogaskinje pohvalivši pritom angažman i aktivnosti članica svih DVD-ova s područja Varaždinske županije.

Podršku je u ime Varaždinske županije izrazila i zamjenica župana Silvija Zagorec uputivši poseban pozdrav ženama koje su se odlučile posvetiti spašavanju ljudskih života i imovine.

– Vatrogasci s područja Varaždinske županije dokazali su se i iskazali na brojnim intervencijama, spašavanjima ali i natjecanjima i zahvaljujući svojoj dobroj organiziranosti, humanosti, požrtvovnosti i plemenitosti prepoznatljivi su ne samo na području Varaždinske županije već i šire. Međutim vatrogastvo ne čine samo muškarci, čine ga i žene i stoga pohvaljujem organizaciju ovog susreta. Prilika je da se prisjetimo prve među jednakima koja je 1936. godine probila „vatreni zid“ i bila prva žena koja je postala vatrogasni časnik, a to je bila Anka Drvarek, članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar, odnosno Varteks. Ona bi danas bila ponosna na sve ovdje okupljene. Za sve vas ovdje mogu reći da ste hrabre, snažne, sigurne u svoj životni poziv zbog kojeg ste spremne prevladati brojne prepreke i dokazati da ste ravnopravne članice vatrogasne zajednice. Svi vi, vatrogaskinje i vatrogasci najbolje znate kako je to kada nas sustignu elementarne nepogode kojima nažalost svjedočimo sve više i koje su sve razornije, kada se spremni javljate na svoju dužnost ostavljajući svoj dom koji je možda isto potrebno obraniti, članove svoje obitelji i s velikom požrtvovnošću branite imovinu i ljudske živote. Hvala Vam na tome – poručila je zamjenica župana Zagorec poželjevši svima svako dobro u nadolazećim blagdanima.

Nakon prigodnih govora, sudionici susreta pogledali su prigodni film o maruševečkim vatrogaskinjama, razgledali su vatrogasni dom, a susret je nastavljeni uz domjenak u neformalnoj atmosferi.

sjever.hr

16.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.