Now Reading:
Predstavljen novi kalendar Muzeja Međimurja posvećen slikaru Ladislavu Kralju
Full Article 2 minutes read

Predstavljen novi kalendar Muzeja Međimurja posvećen slikaru Ladislavu Kralju

U Riznici Međimurja danas je predstavljen kalendar za 2024. godinu Muzeja Međimurja Čakovec posvećen slikaru Ladislavu Kralju Međimurcu.

Ladislav Kralj rodio se u Čakovcu 24. 4. 1891. godine, te je tijekom života rodnom kraju ostavio neprocjenjivu likovnu baštinu, o kojoj danas svjedoči memorijalna zbirka u Ulici Ruđera Boškovića u Čakovcu, u kući pokojnog akademskog slikara i likovnog pedagoga, naglasila je ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan.

– Uz život velikog slikara koji je na neki način ostao zamrznut u prostoru njegove kuće, tu je i vrlo očuvan vrt, s autohtonim stablima voćaka te skulpturom od bršljana koju je sam Kralj formirao, a mi danas održavamo – rekla je ravnateljica.

Kralj je preminuo 9. 2. 1976. godine i njegovo posljednje počivalište je na čakovečkom gradskom groblju, u obiteljskoj grobnici, uz skulpturu koju je sam izradio. Slikareva supruga Slavica Kralj, nakon njegove smrti, darovala je kuću i slike tadašnjoj Općini Čakovec.

U galerijskom dijelu Memorijalne zbirke kronološki su izložena 43 reprezentativna Kraljeva djela nastala u razdoblju od 1923. do 1972., koje je postavila kustosica Priska Kulčar, a danas Memorijalnu zbirku vodi muzejska savjetnica Erika Nađ Jerković.

Tijekom 2024. godine navršit će 45. godišnjica formiranja Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca u Muzeju Međimurja Čakovec, što je bio povod izboru ovogodišnjih motiva kalendara. Kalendar s Kraljevim motivima najavljuje i novo veliko ulaganje u kulturu Međimurja – skori početak projekta energetske obnove Kraljeve kuće.

Novi kalendar Muzeja Međimurja može se nabaviti u suvenirnici Riznice Međimurja.

sjever.hr

14.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.