Now Reading:
Održana završna konferencija projekta JURA-e „Suradnja za razvoj” – Stričak: Povukli smo najviše sredstava iz EU fondova od svih hrvatskih županija
Full Article 3 minutes read

Održana završna konferencija projekta JURA-e „Suradnja za razvoj” – Stričak: Povukli smo najviše sredstava iz EU fondova od svih hrvatskih županija

„Suradnja za razvoj”, naziv je izazovnog, ali vrlo uspješnog projekta koji je provela Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije, a završna konferencija projekta vrijednog više od 3,1 milijun eura održana je u srijedu u Županijskoj palači.

Projekt je trajao pet godina, s 85 posto ukupnih sredstava financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostali iznos od 15 posto osiguran je iz županijskog proračuna.

Sudionici završne konferencije imali su priliku razmijeniti iskustva u pripremi i provedbi projekata te izradi strateških dokumenata, a dobili su i osnovne informacije o daljnjem nastavku inicijative za pružanje besplatne stručne podrške JURA-e usmjerene na razvoj i unaprjeđenje kapaciteta javnopravnih tijela za pripremu i provedbu razvojnih projekata, kao i u području strateškog planiranja.

Među brojnim sudionicima bio je i varaždinski župan Anđelko Stričak.

-Moj stav je da smo danas bolji nego smo bili jučer, i kao država i kao društvo, iduće godine ćemo biti bolji nego ove, a kad pogledamo unazad nekih 30 godina, zaista se na svakom koraku vidi napredak. O tome nam najbolje govore brojke, a to je da smo kao županija od 2014. do danas iz Europskih fondova povukli 439 milijuna eura. Povukli smo najviše od svih županija i naravno da nas to veseli i raduje, stoga koristim priliku da zahvalim našim zaposlenicima, kako Županije, tako i svih ustanova, a prvenstveno naše JURA-e, prije toga AZRA-e na zaista dobro odrađenom poslu – rekao je Stričak.

Ujedno je zahvalio i premijeru Andreju Plenkovići i njegovoj Vladi što su jako dobro ispregovarali sve omotnice s Europskom komisijom i na taj način osigurali sredstva za realizaciju brojnih projekata, odnosno investicija.

-Najveći boom tih investicija je upravo zadnje dvije i pol godine, a samo smo ove godine svjedočili otvaranju ili gradilišta ili završetku radova cijelog niza investicija. Nedavno je premijer osobno posjetio Varaždinsku županiju i Varaždin gdje smo otvorili Centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija u sklopu Medicinske škole, kao i gradilište novog projekta kojeg nazivamo Centralni operacijski blok. Početkom godine je otvoren Objedinjeni hitni bolnički prijem, dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija, uoči Dana županije otvoren je Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama, to su sve investicije koje gradimo zahvaljujući europskim sredstvima, a na korist naših građana. Vjerujem da nas sve to veseli i tim dobrim smjerom nastavljamo i dalje – zaključio je Stričak.

Ravnatelj JURA-e Mladen Jakopović pojasnio je da projekt pruža besplatnu savjetodavnu pomoć kod pripreme i provedbe svih onih projekta koje provodi Varaždinska županija, ali ne samo Županija, nego i sva javno-pravna tijela, institucije, udruge neprofitnog društva.

-Osim same pripreme i provedbe projekta, tu su i organizacije raznih informativnih i edukativnih događanja te izrada svih onih strateških dokumenata koje su Županija ili sva tijela u proteklih pet godina obavljala. Ukupno smo do sada pripremili 104 projekta u pripremi, 63 u provedbi, izdali smo 16 strateških dokumenata i održali 14 informativno-razvojnih i edukativnih radionica – rekao je Jakopović.

Jakopović je zaključio da će JURA i dalje biti potpora za razvoj svim javno-pravnim tijelima kako bi svim žiteljima omogućili što lakši i jednostavniji život na sjeveru Hrvatske.

a.kučić/sjever.hr
13.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.