Now Reading:
Hoće li drvna industrija na sjeveru Hrvatske osjetiti recesiju koja je zahvatila njemačku ekonomiju?
Full Article 3 minutes read

Hoće li drvna industrija na sjeveru Hrvatske osjetiti recesiju koja je zahvatila njemačku ekonomiju?

drvna idnustrija

Trećina hrvatskih drvoprerađivačkih tvrtki već je počela s otpuštanjima, a sve zbog pada narudžbi iz Njemačke. U hrvatskoj drvnoj industriji radi ukupno oko 18 tisuća radnika, a već bi na proljeće taj broj mogao biti znatno manji ako ne dođe do naglog preokreta na tržištu – donosi Jutarnji.hr.

Vlasnik drvoprerađivačkog poduzeća Filip Galeković kaže da njegov biznis osjeti nadolazeću recesiju prije svih jer narudžbe padaju.

Zapošljavamo na Baniji, 120 ljudi, i sad zapravo postaje neizvjesna sudbina tvrtke, pogotovo što na Baniji u krugu od 50 do 60 kilometara jedini zapošljavamo. Jako je neizvjesna situacija – rekao je Galeković.https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/lose-vijesti-iz-njemacke-vec-pocela-otpustanja-u-hrvatskim-tvrtkama-neke-su-otpustile-i-do-20-zaposlenika-15403101

Glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić kaže da se radi o možda najozbiljnijoj krizi u njemačkoj građevinskoj industriji unutar zadnjih 50 godina.

Koliko će to utjecati na drvnu industriju na sjeveru Hrvatske, a posebice na prostoru Varaždinske županije vidjet će se u slijedećih nekoliko mjeseci. Naime, upravo gospodarstvo Varaždinske županije ima nekoliko snažnih gospodarstvenika u tom segmentu. Poznato je i kako je upravo ta vrsta industrije izvozno orijentirana zbog čega je izložena recesiji koja je zahvatila, među ostalima, i njemačku ekonomiju.

U nedavnoj anketi provedenoj među članicama HUP-ove udruge drvne i papirne industrije, otkriveno je da čak dvije trećine poduzeća očekuje pad prometa do 40 posto u 2023., a preko 60 posto njih, sukladno ponašanju inozemnih partnera, očekuje pad prometa i u prvoj polovici 2024 – donosi Jutarnji.hr.https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno/donedavno-mocna-hrvatska-industrija-u-golemim-problemima-nisu-samo-nijemci-krivi-15403160

Alarmantan je podatak kako čak 57 posto ispitanih ne može predvidjeti preokret negativnih trendova, niti pouzdano planirati zbog neizvjesnosti oko cijena energenata, ulaznih materijala, povišene inflacije te regulatornih neizvjesnosti. Stoga čak 61 posto tvrtki očekuje da u predstojećem proizvodnom ciklusu neće moći iskoristiti raspoloživu sirovinu.

Do kraja godine očekujemo značajan pad prihoda. Ali i 2024. bit će nam teško zaraditi novac. Čeka nas mnogo nepoznanica, a optimizma imamo malo – priča Dragutin Gotić, osnivač i vlasnik tvrtke Kircek iz Ljubeščice, koja se bavi proizvodnjom masivnih drvenih ploča i drvenih elementa za proizvodnju namještaja.

Kircek je 2022. ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 6.506.498,64 eura. Ove godine taj iznos bit će manji za trideset posto.

www.sjever.hr/Jutarnji.hr 10.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.