Now Reading:
U Mariji Bistrici u tijeku je 24. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu – Kolar: Rezultati ovdašnjih gospodarstvenika, poduzetnika i obrtnika takvu konferenciju i zaslužuju
Full Article 3 minutes read

U Mariji Bistrici u tijeku je 24. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu – Kolar: Rezultati ovdašnjih gospodarstvenika, poduzetnika i obrtnika takvu konferenciju i zaslužuju

U Mariji Bistrici u tijeku je dvodnevno, ove godine 24. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu koje je organiziralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a konferencija je okupila predstavnike tijela državne i javne uprave, predstavnike lokalne uprave i samouprave te poduzetnike i gospodarstvenike.

Teme ovogodišnjeg Savjetovanja vezane su uz tranziciju prema digitalnom i zelenom gospodarstvu, inovativno, održivo i konkurentno gospodarstvo i poduzetništvo te pozicioniranje Republike Hrvatske kao poželjne investicijske destinacije.

Drugi je dan konferencije počeo panel diskusijom na temu „Imperativi gospodarskog razvoja – energetska neovisnost, dekarbonizacija i investicije“, a uoči panela župan Željko Kolar zahvalio je Ministarstvu gospodarstva koje je odabralo Krapinsko-zagorsku županiju, odnosno Mariju Bistricu za održavanje nacionalnog savjetovanja za gospodarstvo i poduzetništvo te smatra da rezultati ovdašnjih gospodarstvenika, poduzetnika i obrtnika takvu konferenciju i zaslužuju.

–Teme su digitalno, zeleno i privlačenje stranih investicija. Ako pratite ono što mi kontinuirano govorimo već nekoliko godina, to su te teme koje su prepoznate na europskoj te nacionalnoj razini. Platforma Invest in Zagorje koju smo predstavili u utorak je vezana isključivo uz privlačenje investicija, a naše gospodarstvo već odavno živi zeleno i digitalno. Kad pogledate Vetropack staklenu ambalažu, Regeneraciju tekstil, Dunapack papir, Stražaplastiku, plastične proizvode, mi već to živimo. Ono što smo mi dodali u našoj gospodarskoj strategiji je pametno jer i ovo zeleno, i digitalno pogotovo, može u datom trenutku otići u krivom smjeru i to je izuzetno bitno – rekao je Kolar.

Dodao je da umjetnu inteligenciju treba maksimalno uključiti u programe, u proizvodnju, da olakša i ubrza procese proizvodnje, no naglasio je da treba biti oprezan.

–Čovjek mora uvijek ključan da može kontrolirati, a ne da umjetna inteligencija kontrolira nas. To je nešto čime se na najvišim mogućim svjetskim razinama, najveće moguće svjetske tvrtke i institucije moraju pozabaviti – istaknuo je Kolar.

Župan je spomenuo i regionalne politike postavljene po NUTS regijama koje su tako prezentirane i dogovorene te naglasio da je to dobar put jer da nije isto razvijati gospodarstvo na sjeveru Hrvatske, odnosno u Panonskoj ili dalmatinskoj Hrvatskoj.

-Izuzetno je bitno i da se unaprijed zna trasirani put Vlade Republike Hrvatske jer je nacionalna politika usklađena s europskom politikom i onda će nama biti lakše odrediti naše prioritete – kazao je Kolar.

Posebno je istaknuo da ga čudi što na savjetovanje u Mariji Bistrici nisu pozvane potporne institucije, primjerice Zagorska razvojna agencija i Poduzetnički centar.

-Razvojna agencija je regionalni koordinator i ona koordinira aktivnosti resornih ministarstava i poduzetnika i obrtnika na našem području. Pretpostavljam da je možda razlog što su se poklopili ovo savjetovanje i Dani regionalnog razvoja, ali vjerujem da će biti još prilike da se to iskomunicira zajedno s njima – zaključio je Kolar.

U nastavku dana uslijedit će još dva izlaganja – na prvom od njih tema će biti Administrativno i parafiskalno rasterećenje, dok će na drugom izlaganju biti riječi o Jamstvu i kreditima u investicijama.

a.kučić/sjever.hr
08.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.