Now Reading:
Hrvatske županije u devet godina iz EU fondova povukle više od 700 milijuna eura – u samom su vrhu Varaždinska i Međimurska županija
Full Article 6 minutes read

Hrvatske županije u devet godina iz EU fondova povukle više od 700 milijuna eura – u samom su vrhu Varaždinska i Međimurska županija

Više od 700 milijuna eura u devet godina povukle su hrvatske županije iz Europskih fondova, a među pet najuspješnijih su dvije sjeverne županije – Varaždinska i Međimurska.

Prema analizi portala Župan.hr, od 2014. godine do 2022. godine županije su povukle ukupno 5,6 milijardi kuna, odnosno 743,2 milijuna eura, a uključi li se i Grad Zagreb koji ima status županije, iznos se povećava na 7,1 milijardu kuna ili 942,3 milijuna eura.
Ne računa li se Grad Zagreb, prvih je pet županija, a to su Varaždinska, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska, Međimurska i Splitsko-dalmatinska županija, povuklo trećinu ukupno povučenih sredstava iz europskih fondova, među ukupno 20 županija.

Na samom vrhu – Varaždinska županija s 439,3 milijuna kuna

Varaždinska županija je povukla u devet godina najviše EU sredstava, 439,3 milijuna kuna, što je udjel od 6,16 posto u odnosu na ukupno povučena sredstva. U top pet je i po povučenim sredstvima po stanovniku, s 2,8 tisuća kuna.

Ova 2023. godina je povijesna za zdravstvo Varaždinske županije. Nakon otvorenja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije Opće bolnice Varaždin, u rujnu je svečano otvoren Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice u Varaždinskim Toplicama. Započela je i realizacija najvećeg EU projekta za Županiju, izgradnje novog objekta Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin vrijednog 45 milijuna eura, koja se sufinancira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Ujedno. Bit će pokrenut natječaj za izgradnju nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo.

Izgradnja i uspostava dva regionalna centra kompetentnosti najveći su projekti Varaždinske županije u obrazovanju ukupno vrijedni 31,6 milijuna eura.

-Centar kompetentnosti u poljoprivredi pri Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ jedan je od tri takva centra u cijeloj Hrvatskoj, a drugi je u području zdravstva pri Medicinskoj školi Varaždin. Uz 22 projekta izgradnje i dogradnje škola za potrebe cjelodnevne nastave, u planu je projekt obnove dvorca Šaulovec za Europski centar za darovite – Centre izvrsnosti Varaždinske županije, kao i dogradnja Glazbene škole u Varaždinu – kaže župan Anđelko Stričak za Župan.hr.

Kad je u pitanju turizam, na javni poziv resornog ministarstva prijavljena je obnova smještajnog objekta Minerve u Varaždinskim Toplicama, kao i projekt revitalizacije arboretuma Opeka, najstarijeg zaštićenog i najvećeg hrvatskog arboretuma. Uz to je pokrenuto projektiranje posjetiteljskog centra Gaveznica, na lokaciji na kojoj se nalazi jedini sačuvani fosilni vulkan i jedino nalazište poludragog kamena ahata u Hrvatskoj, kao i posjetiteljskog centra Gomila, na lokaciji na kojoj se nalazi jedan od najvrednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture tog tipa u cijeloj Europi.

-Uz sve to treba istaknuti i da je za projekt izgradnje Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin pokrenuta javna nabava za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Ovo je dio najvažnijih projekata Varaždinske županije i ustanova kojima je osnivač, a tome bi trebalo pridodati i projekte gradova i općina s područja županije – kazao je župan Stričak.

Međimurska županija povukla 354 milijuna kuna

Međimurska županija četvrta je najbolja po povučenim EU sredstvima od 2014. godine. Riječ je o 354 milijuna kuna, 3,4 tisuće po stanovniku, a to je udjel od 4.96 posto u odnosu na povučeni novac svih županija.

Međimurska županija bila je spremna za ulazak Hrvatske u EU i otvaranje novog poglavlja vezanog uz privlačenje sredstava europskih fondova. Prilagodba je počela znatno ranije strateškim potezima, poput osnivanja županijskih razvojnih agencija, prvenstveno Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e, te Međimurske energetske agencije MENEA-a, koje su odigrale i igraju važnu ulogu u projektnoj aktivnosti. Štoviše, danas su najrazvijenije ustanove te kategorije u državi te važna podrška jedinicama lokalne samouprave, ustanovama te gospodarstvu.

Rezime projektne aktivnosti u Međimurju tijekom prvog desetljeća članstva Hrvatske u Europskoj uniji svjedoči o više od 200 projekta financiranih ili sufinanciranih sredstvima europskih fondova, bilo da je riječ o projektima kojima je nositelj ili partner bila Međimurska županija, neka od njezinih agencija i ustanova ili je riječ o projektima naših jedinica lokalne samouprave i ustanova realiziranih uz snažnu podršku razvojnih agencija Međimurske županije.

Bilo je to desetljeće u kojem je Međimurska županija pokrenula dva najveća ulagačka ciklusa ikada: investicijski ciklus u zdravstvo te u kulturu. Danas imamo u potpunosti energetski obnovljene zgrade svih naših zdravstvenih ustanova, novu medicinsku opremu te smo privukli i stručni kadar,a velikim projektom rekonstruirana je i revitalizirana utvrda Staroga grada u Čakovcu u Muzej nematerijalne baštine – Riznicu Međimurja, koja je trenutno u konkurenciji za najbolji muzej Europe.

-Osnovali smo, uredili te opremili prvi znanstveni centar u vlasništvu regionalne samouprave u Hrvatskoj – Metalsku jezgru, te u partnerstvu s Tehničkom školom Čakovec prvi u Hrvatskoj uspostavili Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu Sjever u kojem se danas, u suvremeno opremljenim kabinetima, obrazuju učenici, ali Centar Sjever podjednako podržava gospodarstvo Međimurja programima cjeloživotnog učenja za odrasle i edukacijama za gospodarstvenike. Prije nekoliko dana otvorili smo suvremeni Centar za podršku osobama s invalidnošću, projekt u kojem je Međimurska županija bila partner, gradi se edukativni centar za djecu i mlade s poteškoćama, te je pred otvorenjem Regionalni centar za ranu intervenciju u djetinjstvu. Na području socijalne skrbi, ušli smo u projekt formiranja centra za starije i nemoćne osobe s institucionalnim i izvaninstitucionalnim uslugama, a na području zdravstva u projekt izgradnje palijativnog centra – kazao je župan Matija Posavec.

Dosezi Međimurske županije u turizmu također su daleko odjeknuli te je Međimurje postalo prva regija u Hrvatskoj, te četvrta na svijetu s oznakom Green Destination za postignuća na planu održivog turizma, te se profilirali u predvodnike kontinentalnog turizma Hrvatske.

-Iza projektne snage Međimurske županije stoji dobro balansiran proračun, mudra, sveobuhvatna razvojna strategija, te visoka politička svijet. Sve naše velike projekte sufinancirali smo sredstvima Europske unije, te oslobodili proračun za potrebe naših ljudi. Nizom oblika potpora osnažujemo njihove djelatnosti, aktivnosti te pomažemo u financiranju obrazovanja djece i mladih, ulazeći podrškom u svaku poru društva. Svi provedeni projekti generirali su neki oblik dobra, novog sadržaja i nove vrijednosti, odnosno nove snage za budućnost – rekao je župan Posavec.

sjever.hr/zupan.hr
08.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.