Now Reading:
Petak je u Konjščini rezerviran za najmlađe – ne propustite Štefekove božićne cajte!
Full Article 2 minutes read

Petak je u Konjščini rezerviran za najmlađe – ne propustite Štefekove božićne cajte!

U sklopu Adventa u Konjščini, u petak 8. prosinca u Kulturno i turističko-informativnom centru u Konjščini organizirane su aktivnosti za najmlađe.

U 18 sati mališani će imati priliku slušati priču “Štefekovi božićni cajti” sumještanke Josipe Kocman Grošinić. Radi se o nastavku prve slikovnice “Štefekovi jadi od A do Ž”.

-Djeca su knjigu jako lijepo prihvatila i odlučila sam nastaviti dalje sa Štefekom, i tako je nastala nova slikovnica koja prikazuje tradicijske božićne običaje – rekla je Kocman Grošinić te istaknula kako nova slikovnica prikazuje odlazak po jelku, kićenje bora, mamu koja priprema večeru, božićne ukrase, odlazak na polnoćku, dočeka Štefanja.

-Božićna priča prikazuje tradicijski način kako se nekada slavio Božić u našem kraju – rekla je autorica te dodala kako je i ova slikovnica, kao i prva, napisana na kajkavskom narječju.

-Kajkavski dosta izumire, djeca od najranije dobi uče književni i zapravo se taj kajkavski postepeno zaboravlja. Smatram da je kajkavski jedan dio jezične nematerijalne baštine, treba ga sačuvati i prenositi u daljnje generacije – poručila je Kocman Grošinić.

Čitanje priče podržala je i općinska načelnica Anita Krok, koja je istaknula kako joj je iznimno drago što djeca imaju priliku slušati i čitati slikovnice na kajkavskom jeziku.

Nakon zanimljive priče koju će ispričati upravo Kocman Grošinić, u 19 sati slijedi nastup mladih talenata – djece s područja općine koja polaze Glazbenu školu Marija Bistrica.

sjever.hr
08.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.