Now Reading:
Župan Kožić oštro odgovorio Tomaševiću: “Gradonačelniče, dosta je politiziranja ove teme, primite se posla!”
Full Article 2 minutes read

Župan Kožić oštro odgovorio Tomaševiću: “Gradonačelniče, dosta je politiziranja ove teme, primite se posla!”

Nakon što je u ponedjeljak na odlagalištu otpada Jakuševec došlo do ponovnog odrona smeća u kojem su ozlijeđena trojica radnika, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u svojim se izjavama dotaknuo i teme gradnje Centra za gospodarenje otpadom i pritom prozvao Zagrebačku županiju.

O svemu se oglasio i zagrebački župan Stjepan Kožić, čiju reakciju prenosimo u cijelosti.

“Zagrebačka županija još 2013. godine imala je lokaciju za gradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Tarno u Ivanić—Gradu. Tome je prethodilo niz odluka Županijske skupštine, istražnih radova, elaborata i pilot projekata. Izmijenjen je Prostorni plan Zagrebačke županije, osnovana jedinstvena komunalna tvrtka Gospodarenje otpadam Zagrebačke županije, postignut je konsenzus sa svim gradovima i općinama u Zagrebačkoj županiji uključujući i Ivanić-Grad koji je bio spreman prihvatiti Centar za gospodarenje otpadom.

Međutim, početkom 2015. godine mijenja se nacionalni Plan gospodarenja otpadom prema kojem Zagrebačka županija ne može više imati svoj centar već se treba graditi regionalni centar zajedno s Gradom Zagrebom. Planom gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2023. -2028. koji je donijet 2023. godine i dalje se planira izgradnja zajedničkog centra gospodarenja otpadom Grada Zagreba i Zagrebačke županije na području Grada Zagreba. U sporazumu potpisanom 2018. godine s Gradom Zagrebom jasno stoji da će se centar nalaziti na području Zagreba, pretovarne stanice na području Zagreba i Zagrebačke županije, a 95% sredstava smo trebali povući iz EU fondova.

S obzirom da smo u ovoj priči mi manji partner, mogu reći da su nam ruke vezane, iako smo više puta s gradonačelnikom Tomaševićem prokušavali razgovarati na temu otpada. Uistinu mi je žao što se morala dogoditi nesreća na Jakuševcu, da su ljudi morali stradati kako bi se ovo pitanje s kojim se kao župan borim godinama gurnulo u prvi plan. Još k tome prozivati Zagrebačku županiju koja je napravila sve što je bilo u njenoj moći i nadležnosti uistinu je ispod svake razine. Gradonačelniče, dosta je politiziranja ove teme, primite se posla!

sjever.hr

05.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.