Now Reading:
S radom kreće novi bibliokombi križevačke knjižnice, župan Koren poručio: Cilj je potaknuti čitanje i povećati dostupnost knjižničnih usluga
Full Article 2 minutes read

S radom kreće novi bibliokombi križevačke knjižnice, župan Koren poručio: Cilj je potaknuti čitanje i povećati dostupnost knjižničnih usluga

U Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ u Križevcima u utorak je održana svečana primopredaja novog kombi vozila za potrebe bibliobusne službe.

Projekt nabave vozila trajao je dvoje godine, a pristupilo mu se zbog dotrajalosti postojećeg vozila koje je iziskivalo i sve veće troškove održavanja. Vrijednost projekta je 90 tisuća eura, pola iznosa je osiguralo Ministarstvo kulture i medija, a drugu polovicu Koprivničko-križevačka županija (ukupno 22 tisuće eura), Grad Križevci te općine Sv. Ivan Žabno, Sv. Petar Orehovec i Kalnik. Općina Gornja Rijeka ustupila za potrebe bibliobusne službe dio knjižnog fonda iz općinske knjižnice. Spomenimo i kako je u križevačkoj biblibusnoj službi zaposlena jedna osoba te Županija za plaću i ostale materijalne rashode osigurava oko 13 tisuća eura godišnje, uz sufinanciranje iz drugih izvora.

Župan Darko Koren istaknuo je kako je ova usluga rijedak primjer u Hrvatskoj.

-Koprivničko-križevačka županija, uz Sisačko-moslavačku i grad Zagreb, jedina je u Hrvatskoj koja cijelo svoje područje pokriva bibliobusnom službom. Cilj je potaknuti čitanje i povećati dostupnost knjižničnih usluga, a novi bibliobus nabavljamo i u Koprivnici koji će u tu svrhu pokrivati cjelokupni prostor podravskog dijela županije, grada Koprivnice, okolnih općina i Đurđevca – najavio je župan Koren.

Dodajmo kako dvije službe pokretnih knjižnica u Županiji pokrivaju uslugom 21 općinu u kojima ne postoje narodne knjižnice. Bibliobusna služba križevačke Gradske knjižnice djeluje na području grada i okolnih općina od 2009. godine, a od samog početka najvećim je dijelom financira i Županija, uz sufinanciranje Grada Križevaca i okolnih općina. Nova vozila za bibliobusne službe omogućit će ne samo očuvanje službi, već i uvođenje suvremenih usluga povezanih s novim tehnologijama koje se u starijim vozilima ne mogu pružati.

-Kombi dolazi do malih, ruralnih sredina gdje nema takvih sluga, odnosno knjižnice. Svaka dva tjedna je kombi na stajalištu u određeno vrijeme po rasporedu. Tu su najzastupljenija školska djeca iz područnih škola, vrtića i stariji ljudi, a znamo koliko starijima i osobama s invaliditetom znači da im se dođe bliže, pogotovo na kućni prag – naglasila je ravnateljica knjižnice Marjana Janeš-Žulj, dodavši kako bibliobus obilazi 36 stajališta već punih 15 godina.

sjever.hr/kckzz.hr
05.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.